První čtvrtfinálový duel vyhrála Jihlava, když dvakrát využila pětiminutovou přesilovku

09.03.2024, Gabriela Juříková

Porubané rozehráli první utkání čtvrtfinále úvodní brankou, srazilo je ale pětiminutové oslabení, ve kterém Dukla dvakrát zasáhla cíl. Ve třetím dějství RT TORAX snížil dvoubrankové vedení soupeře, do prodloužení už utkání nedotáhl.

CHANCE LIGA - ČF1 so 9.3.15:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Dukla Jihlava
2:3(0:0, 1:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 26. Razgals (Střondala, Berisha), 49. Šoustal (Střondala, Klimíček) – 33. Strejček (Šik, Jelínek), 34. Toman (Čachotský, Havránek), 47. Kočí (Toman, Čachotský). Rozhodčí: Kostourek, Valenta – Rakušan, Bezděk. Vyloučení: 3:5, navíc Doudera (POR) 5+OK. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 2158. Střely na branku: 30:36. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Doudera, Sedlák, Voráček, Klimíček, Gutwald, Lemcke – Christov, Střondala, Tvrdoň – Razgals, Honejsek, Šoustal – Berisha, Vachovec, Gřeš – Mrázek, Krenželok, Šedivý.
HC Dukla Jihlava: Beran – Strejček, Bilčík, Ozols, Dundáček, Kočí, Koštoval – Cachnín, Toman, Čachotský – Šik, Havránek, Harkabus – Štefančík, Menšík, Jelínek – Brož, Pořízek, Chvátal.

V první třetině neměl převahu ani jeden z týmů. Část hry byla lepší domácí Poruba, části hry vévodila zase Jihlava. K vidění však bylo více velkých šancí, do které se z hostujícího kádru dostal třeba Havránek, jenž se ocitl v souboji s Dolejšem, který si s pokusem poradil. Dvě velké šance si následně vytvořili také domácí, když se do té první dostal po přihrávce Krenželoka Šedivý, jehož pokus chytil Beran. Druhou šanci si vytvořili Gřeš s Vachovcem, kotouč však skončil po skvělém zákroku obránců Dukly mimo bránu.

Do druhé části zápasu lépe vstoupili domácí, kteří také jako první skórovali, když se v přesilové hře trefil Frenks Razgals a poslal Porubu do vedení. Sotva, co se zápas přehoupnul do své druhé poloviny byl vyloučen Doudera, jenž obdržel trest na 5 minut + do konce utkání za úder do oblasti hlavy a krku. Dlouhou přesilovku hosté využili hned dvakrát, když se nejprve prosadil Jan Strejček a následně se kotouč do brány dostal i po střele bývalého hráče Poruby Radima Tomana. Od této chvíle se také začalo hrát trochu agresivněji a hosté začali dotírat na Dolejše přímo v brankovišti.


Na začátku sedmé minuty třetího dějství se Jihlava dostala do dvoubrankového vedení zásluhou Fabiena Kočího, který dorážel Tomanovu střelu. Odpověď Poruby na sebe nenechala dlouho čekat. Pomohl k tomu Pořízek, když dostal trest za nedovolené bránění. Střondala nahrál na modrou Tomáši Šoustalovi a jeho dělovka se zastavila až v brankové síti. Domácí pak měli možnosti v přesilovkách, několikrát zvedli diváky ze sedadel, utkání do prodloužení ale nedotlačili.

Ohlasy k utkání

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Dnešní utkání rozhodla pětiminutovka ve druhé třetině, kdy soupeř trestal dvěma góly. Třetí gól jsme dostali po hloupé chybě a proti rozjetému soupeři, který hrál těžké zápasy se Slavií, jsme se v první třetině chytali tempa. Když jsme chtěli ve druhé třetině hrát nátlakově, tak jsme byli oslabeni. A než jsme se otřepali, prohrávali jsme o dva góly a bohužel jsme ty dva góly ve třetí třetině nedali.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Jeli jsme na led prvního mančaftu s negativní bilancí v základní části. Kluci si přenesli sem do Poruby takový ten playoff mód z předkola se Slavií. K výhře nám pomohla pětiminutová přesilovka, ve které jsme vstřelili dva góly. Samozřejmě se chyby vždy najdou, Poruba má hodně šikovné hráče a dokáže pohrozit ze všeho, ale v klíčových okamžicích nás podržel gólman. Kluci nechali na ledě vše a vyhrát si zasloužili i za tu obětavost.