Mladíci dotáhli starší dorost v nadstavbě k prvním třem bodům!

22.01.2016, Kateřina Juříková

Minulý týden porubský starší dorost bodoval pouze jednou, a to na ledě Kladna, kde vydřel dva cenné body. Čekal je dnes nelehký úkol, který nakonec porubští hráči zvládli a o body se porvali, i když ne vždy to na ledě bylo „růžové“. Hru otevřel Marek Havránek, jež si za toto utkání připsal na své osobní konto vysoký počet kanadských bodů (4+1). Nebyl na to ovšem sám. V utkání ukázal společně s Vojtěchem Střondalou a Ernestem Bochnakem, že jsou výborně sehraná trojka. Mladíci se tedy v tomto utkání stali tahouny mužstva. Není se čemu divit, vždyť tito hoši bojují za to, aby v příštím roce mohli nadále hrát nejvyšší soutěž, ačkoliv prozatím do kategorie staršího dorostu nepatří! Poruba se sice pořád drží na sestupové pozici, ale naděje umírá poslední. Letňany dnes proti Českým Budějovicím nebodovaly! Co se dělo na ledové ploše si můžete přečíst v následujícím článku.

NOEN extraliga staršího dorostu - 35.kolo pá 22.1.17:00
HC RT TORAX Poruba
HC Dukla Jihlava
8:5(3:1, 4:3, 1:1)
Branky a nahrávky: 2. Havránek (Střondala, Prepsl), 11. Malát (TS), 17. Dang (Bernát, Irgl), 25. Havránek (Střondala, Bochnak), 30. Havránek (Prepsl, Bochnak), 32. Havránek, 39. Bijota (Střondala), 55. Bochnak (Havránek, Střondala) – 18. Huňáček (Oščádal, Adam), 24. Srnský (Jindra, Heinrich), 26. Heinrich (Srnský), 29. Jindra, 52. Strnad (Mejzlík, Kadleček). Rozhodčí: Koliba – Adamec, Poruba. Vyloučení: 6:7, navíc Jiří Slabý (JIH) 10 min OT a Berka (JIH) 20 min OK. Využití: 2:2. V oslabení: 0:2. Diváci: 120. Střely na branku: 34:35. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2, 4:4, 7:4, 7:5, 8:5.
HC RT TORAX Poruba: Škoda – Prokeš, Bijota, Timura, Dobeš, Prepsl, Skokan – Klíma, Bernát, Krupa – Irgl, Malát, Dang – Bochnak, Střondala, Havránek – Žídek, Stach, Plachý
HC Dukla Jihlava: Šťastný (od 32. minuty Juřička) – Mareš, Stark, Srnský, Slabý P., Huňáček, Krtek, Vála – Kadleček, Jindra, Adam, Hrbatý, Heinrich, Mejzlík, Berka, Slabý J., Strnad, Čermák, Vrátný, Oščádal

Jihlavané se poslední 4 kola vezli na vítězné vlně a do dnešního zápasu jistě vstoupili s tím, že i Poruba před nimi padne na kolena a podlehne nekonečným střelám. Ovšem první, kdo utkání otevřel gólem, byli právě domácí, které hosté, jak bylo vidět, značně podcenili. Marku Havránkovi se podařilo dokončit parádní akci, započatou celou jeho lajnou. A gólman Šťastný tak z tohoto gólu jistě nadšen nebyl.

Dukla se neustále snažila stav dorovnat, ale Slabý svou první příležitost nedokázal využít, a když byl vyloučen, museli se jeho spoluhráči bránit porubskému nátlaku. Po návratu se Slabý znovu pokusil stav srovnat, ovšem jeho střela skončila na boční síti brankové konstrukce. Ani domácím se zhruba 8 minut nedařilo. Teprve když bylo nařízeno trestné střílení za hákování, Poruba z hole Davida Maláta stav navýšila.

Jihlava byla stále bez gólu a občas se i zbytečně dostávala do oslabení. Jedno takové dokázal TORAX využít! Michael Dang byl ve správný čas na správném místě a dokázal dostat kotouč za Šťastného z bezprostřední blízkosti. Prvního gólu se Dukelští dočkali až téměř v závěru první třetiny, kdy využili přesilové hry. Před Škodovou svatyní byl u puku nejrychleji Stanislav Huňáček, kterému se podařilo domácího gólmana překonat.

Druhá část byla živější, neboť se hosté zvetili a nasadili vysoké obrátky. Sice 4 minuty trvalo, než dokázali po dlouhém nátlaku skórovat, ale přece jen druhá branka padla. Zasloužil se o ni Vladimír Srnský. Jenomže jeho gól nezůstal bez potrestání. Uběhlo opravdu jen pár vteřin, když Marek Havránek využil skulinu mezi Šťastného betony.

Na ledě se začínalo přiostřovat. Jihlava vystrkovala růžky a dávala domácím jasně najevo, že získání bodů nebude až taková procházka růžovou zahradou, jako tomu bylo v první třetině. Světelnou tabuli obohatil o nové číslo Aleš Heinrich. On a jeho spoluhráč Srnský v oslabení bravurně potrestali chybu porubských obránců, kteří nehlídali modrou čáru. Sami si to tedy namířili ke Škodovi, který bohužel podlehl a na světelné tabuli svítil stav 4:3.

Hosté dokonce stav dorovnali po střele Lukáše Jindry. Porubským se však podařilo se vzpamatovat z tak bleskových gólů a do konce třetiny stav navýšili o tři branky. Šťastného vyhnal z klece Marek Havránek, který mu do klece poslal kotouč dvakrát po sobě, čím dosáhl hattricku, navíc čistého a v závěru druhé třetiny skóroval obránce Přemysl Bijota, jež jako první pokořil Juřičku svým prvním gólem v této sezóně.

Poslední část byla nejdramatičtější. Až do desáté minuty třetí třetiny se bojovalo o každičký kousek ledu. Porubští nedali pokoj Juřičkovi, Jihlavané zase Škodovi. Přetahovanou nakonec vyhráli hosté, kteří v 51. minutě snížili stav na 7:5. Milanu Strnadovi se podařilo vystřelit tak, že kotouč prolétl mezi hráči, aniž by jej Škoda dokázal zmerčit. Nakonec jej spatřil až ve své kleci.

Hosté se touto brankou nabudili a věřili do poslední chvíle v to, že stav dokáží dorovnat. Domácí proto čekal nelehký úkol, a to držet svého soupeře co nejdál od své svatyně. Poruba si vítězství pojistila gólem, o který se postaralo trio Bochnak-Havránek-Střondala. Ernest Bochnak dokázal kotouč za Juřičku dostat po nepovedených pokusech Střondaly a Havránka. Jenomže do konce utkání zbývalo ještě pět minut, za kterých se mohlo stát ledasco. Porubský dorost dokázal stav udržovat až do poslední vteřiny, ačkoliv měl jejich soupeř dostatek sil i v závěru utkání a nešetřil Škodu častými střelami.

Ohlasy k utkání

Jan Tancer (HC RT TORAX Poruba): Poslední utkání v Budějovicích se nedalo jen tak hodit za hlavu, kluci se z něj museli poučit a to taky učinili. Vyříkali si chyby, každý trénink diskutovali, kdo co dělá špatně a dneska do zápasu vstoupili, jak vstoupili. Nehráli si s pukem, netahali jej až do brány a jeden druhého dokázali zastoupit. A nejdůležitější byl vstup do zápasu, kdy jsme vedli 3:0. Zklidnili jsme se, a co si budeme nalhávat, takhle jsme ještě nikdy nehráli, abychom vedli, což byla pro nás nová situace. Soupeře jsme pustili do hry po našich faulech, přestože jsme kluky upozorňovali na zbytečné prohřešky. Naštěstí jsme dokázali pokaždé rychle odpovědět. Soupeř dokázal sice vyrovnat, ale rychle jsme Duklu opět srazili na kolena dalším našim vedením, které jsme i za přispění gólmana nejen udrželi, ale také navýšili. Za inkasované góly v našich přesilovkách pochvalu samozřejmě kluci nedostanou, ale za předvedenou hru a získané tři body si ji zaslouží.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Doufal jsem, že na ohlasy nepřijdete….dneska se nám utkání nepovedlo. Těžko říct, jestli to bylo cestováním, ale asi spíš podcenění soupeře. Nestalo se nám to poprvé. Se slabšími soupeři to tak prostě máme. Přístup nebyl stoprocentní. Věděli jsme o lajně mladých hráčů co Poruba má, přesto jsme je nedokázali uhlídat. Celkový herní projev domácích, byl zkrátka lepší. Více bruslili, více chtěli, měli lepší nasazení a zkrátka 50 minut byli lepší. My měli chvilkové záchvěvy, kdy jsme zápas mohli otočit, ale po individuálních chybách jsme soupeře pustili opět ke hře. Kluci si mysleli, že se Poruba porazí sama a navíc nám dneska puk prostě překážel a vše bylo špatně. I gólmanům se dnes moc nedařilo a zaslouženě jsme prohráli. Ve čtyřce zatím jsme, ale za dnešní výkon si to play-off ani nezasloužíme.