Utkání se lámalo v posledních deseti minutách třetí třetiny

11.12.2015, Gabriela Juříková

Předposlední kolo základní části NOEN Extraligy staršího dorostu odehrál RT TORAX Poruba na svém ledě v druhé hale RT TORAX ARENY a hostil lídra tabulky a mistra loňské sezóny Oceláře Třinec. Dvě třetiny drželi Porubští se soupeřem gólový krok, byť střelecky hodně zaostávali, ale třinecké střelce držel zkrátka skvěle chytající a často v brankovišti čarující Sebastian Bayer jenž kryl 53 střel. V první třetině vyrovnával v oslabení Dang, který pak ve druhé dvacetiminutovce nastartoval snížení dvoubrankového náskoku Ocelářů, které ve stejné minutě vymazal Irgl. Posledních deset minut třetí třetiny si však Třinečtí, v herně vyrovnaném utkání, vítězství doslova vydobyli a potvrdili roli lídra. Starší dorostenci RT TORAX základní část ukončí v sobotu 12. prosince na ledě Zlína.

NOEN extraliga staršího dorostu - 27.kolo pá 11.12.17:00
HC RT TORAX Poruba
HC Oceláři Třinec
3:5(1:1, 2:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 15. Malát (Holub), 37. Dang (Malát, Vospálek), 37. Irgl (Stach) – 7. Molin (Vochozka), 28. Mach, 30. Vochozka (Kalus), 51. Kaukič (Hrachovský), 57. Molin (Vochozka, Krzak). Rozhodčí: Trombík – Ševčík, Tkáč. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 103. Střely na branku: 15:58. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 3:3, 3:5.
HC RT TORAX Poruba: Bayer – Bijota, Dobeš, Vondál, Timura – Dang, Malát, Vospálek – Irgl, Stach, Žídek – Holub, Krupa, Plachý – Klíma, Dlouhý, Voznička
HC Oceláři Třinec: Ochman – Hrachovský, Krzak, Valíček, Radzienciak, Brabec, Adámek – Stuchlík, Kaukič, Plitko, Vochozka, Mach, Kvasnica, Kalus, Najsar, Molin

Třinec na nic nečekal a okamžitě diktoval hru. Domácí se před Ochmana moc nedostávali, ale také dokázali zdárně podchycovat třinecké útočné akce a výpady. Ale jen do sedmé minuty, kdy po rychlých nahrávkách na jeden dotek překonal Bayera Dominik Molin, když se trefil nad pravé rameno. RT TORAX pak daroval soupeři dvě přesilovky. První se Třinci moc nezdařila. V útočné třetině se nezdržoval, jinak řečeno, domácí odehráli oslabení velmi dobře, když puky vyhazovali až k třinecké brance.

Druhá početní výhoda byla z pohledu Ocelářů zprvu úspěšná. Usadili se v pásmu a rozehráli kolotoč nahrávek, jenže pak se vše zvrtlo a po křídle ujel s pukem na holi Holub a po ose hřiště najížděl David Malát, který nakonec vyrovnal bekhendovou střelou. Gól v oslabení porubský tým v patnácté minutě řádně oslavil. Zbylý čas se hrál vyrovnaný duel, i když více práce měl porubský gólman, který však dělal soupeři vrásky na čele svými hbitými zákroky.

Druhá třetina byla zprvu vyrovnaná, ale Třinečtí si postupem času vytvářeli víc a víc převahu, která vyústila v sedmé minutě ve vedoucí branku. Ledabylost v obsazení hráčů potrestal Matěj Mach, když se protáhl přes brankoviště a v pádu překonal ležícího Bayera. O dvě minuty později se Oceláři dostali poprvé do dvoubrankového vedení, když po vyhraném buly po levé ruce Bayera vystartoval k bráně Tomáš Vochozka a puk umístil k pravé tyči porubské brány, kam se sice Bayer přesouval, ale lapačku již nestačil včas nastavit.

Porubské vývoj utkání trošičku zaskočil, ale zbraně rozhodně nesložili. V třicáté šesté minutě se jim naskytla první početní výhoda, v které byl úspěšný Michal Dang jemuž na snížení gólového manka nahrával Malát s Vospálkem. Pro Třinec byla tato minuta černou kaňkou, protože po dvaceti osmi vteřinách vyrovnávali po akci rozjeté ve středním pásmu Stach s Lukášem Irglem. Stach zavezl kotouč do pásma, kde najížděl ve středu hřiště Irgl a nahrávku přesně na hůl posunul do odkryté poloviny brány, kde se Ochman nestačil již přesunout.

Vyrovnaný gólový stav nenechával týmy v klidu. Důraznější byli Oceláři, kteří neustále navyšovali počty zásahů brankáři Bayerovi, jenž si držel svůj standard a svými zákroky soupeře nepřestával překvapovat. Mnozí si již namlouvali, že se utkání bude prodlužovat, jenže do konce zbývalo ještě devět minut. V té době měli Oceláři souvislejší tlak, z něhož vytěžili třetí vedení. Lukáš Kaukič prostě napřáhl a prostřelil vše, co stálo puku v cestě.

V dalším průběhu hry hosté drželi kotouč na svých holích a pokoušeli se pojistit si vedení, což se povedlo po vyhazování po pravici porubského gólmana. Dominik Molin po vyhraném buly okamžitě pálil na bránu a vsítil svou druhou branku utkání. Poslední tři minuty zápasu se přitvrdilo v osobních soubojích, ale v mezích pravidel. RT TORAX měl snahu s utkáním ještě něco udělat, jenže útočné výpady končili za modrou čarou. Třinec tak ukončil základní část výhrou. Sobotní zápas se Vsetínem si totiž předehrál ve čtvrtek 10. prosince. Porubští základní jízdu ukončí na ledě Zlína. Utkání začíná v 16:30.