Podruhé si Havířov na svém ledě body vzít nenechal

30.10.2015, Gabriela Juříková

Třetí vzájemné klání starších dorostenců na ledě AZ Havířov 2010 nedopadl jako to první. Domácí si ve druhé třetině vytvořili díky tlaku a důrazu třígólový náskok, který sice hosté korigovali v začátku třetí dvacetiminutovky gólem Arnošta Plachého, pro kterého to byla první branka sezóny, ale z dalších nabízených šancí nedokázal RT TORAX Poruba srovnání vytěžit. Kdyby proměnili svěřenci trenéra Rambouska gólovky hned v první třetině, možná by se utkání vyvíjelo jiným směrem, ale nestalo se tak. V samém závěru zápasu sáhl kouč po hře bez gólmana a Poruba inkasovala po čtvrté, takže z Havířova odjela bez bodů. Před reprezentační přestávkou je na programu ještě jedno kolo NOEN extraligy a to v sobotu 31. října, které porubští hráči odehrají od 16 hodiny v Opavě.

NOEN extraliga staršího dorostu - 17.kolo pá 30.10.18:00
AZ Heimstaden Havířov
HC RT TORAX Poruba
4:1(0:0, 3:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 22. Peterka (Pecka, Chujac), 26. Lenomar (Pawliczek, Rzekanowski), 39. Chujac (Cihlář), 60. Pawliczek (Raček) – 42. Plachý (Havránek, Bijota). Rozhodčí: Trombík – Ganger, Mikler. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 55. Střely na branku: 29:35. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.
AZ Heimstaden Havířov: Sonnek – Ševěček, Szturc, Frojda, Chujac, Aulehla, Srníček, Zíková, Mrowiec – Strakoš, Pawliczek, Pecka, Lenomar, Juhász, Rzekanowski, Raček, Peterka, Cihlář
HC RT TORAX Poruba: Bayer – Prepsl, Bijota, Vondál, Dobeš, Balcárek, Skokan, Prokeš, Plachý – Irgl, Střondala, Havránek – Dang, Malát, Vospálek – Holub, Krupa, Timura – Žídek, Stach, Klíma

Oba týmy byly od počátku utkání aktivní. Dvě šance skórovat měl ve svém prvním střídání Irgl, jenže puk si do havířovské brány cestu nenašel. I domácí úvodní pětka prověřila připravenost Bayera, jmenovitě Raček. Šance se pak měnily, jako tenisový míček létá přes síť. První přesilovku si v polovině první třetiny zahrál AZ a paradoxně větší šanci vsítit gól si vypracovali hosté, když si to Havránek namířil k domácí bráně a na dvakrát se pokusil protlačit puk za Sonnkova záda. Nakonec se k ohrožení nerozhodného stavu domácí dostali, jenže i porubský gólman měl rychlé reakce a dvojtou dorážku zastavil přikrytím puku.

Souboj dvou na jednoho zhatilo nedosažení Aulehly na střílenou přihrávku od Pawliczka. Pak se Peterka ocitl sám před Bayerem, ale porubský gólman puk vytěsnil nad brankovou konstrukci. Havířov pak svou důraznost přetavil v branku v druhé minutě druhé třetiny, kdy puk doslova protlačil za gólmanova záda Lukáš Peterka. Na druhé straně se pokusil z úhlu vyrovnat Střondala, jenže Sonnek si svou pravou tyč dokonale pohlídal. O tři minuty později neposedný puk Bayer nezkrotil a na 2:0 zvyšoval doklepnutím k pravé tyči Pavel Lenomar. Když se Porubští dostali před Sonnka, ten pro jistotu zakryl kotouč, ale dva metry od pravé tyče a navíc za brankovou čarou, takže za zdržování hry vyfasoval dvě minuty, což mohli Porubští využít ve snížení. Jenže jim přesilovka moc nevyšla.

V šestnácté, resp. šest a třicáté, minutě se v oslabení dostal do šance Cihlář, ale porubský gólman puk lehce chytil do lapačky a stejně tak i následné nahození po vyhraném buly po jeho pravici. Ke konci třetiny pak z jednoho vyhraného buly před Bayerem zvýšil na 3:0 David Chujac, když schoval střelu za bránícího hráče. Do třetí třetiny vstoupili lépe hosté, když po dohravané přesilovce zůstali na puku a důrazností si vysloužili snižující gól, jehož autorem byl po spolupráci s Bijotou a Havránkem Arnošt Plachý, pro nějž to byl první gól v sezóně.

Hosté měli další góly na dosah v přesilovce, kdy na ně zela několikrát prázdná brána, ale když se střelami otáleli, domácí toho využili a kotouč vždy dopravili mimo bránu nebo úspěšně zasáhl gólman Sonnek. Porubští pak v závěru třetí třetiny sáhli po hře bez gólmana, což v útočné třetině nezvládli, a když získal puk v souboji na porubské útočné čáře Dominik Pawliczek, který puk pohodlně zavezl až do prázdné brány, inkasovala Poruba počtvrté. RT TORAX tak podruhé v Havířově neloupil a po úspěšném utkání doma s Olomoucí na bodový zisk nenavázal. V sobotním odpoledni, 31. října, sehrají starší dorostenci před repre pauzou utkání v Opavě. Buly bude vhozeno v 16 hodin.