Po propadáku následovalo probuzení! Poruba obrala Olomouc o dva body

24.10.2015, Gabriela Juříková

Nebe a dudy, tak jde popsat dvojkolo RT TORAX. Po pátečním debaklu na vítkovickém ledě se dalo čekat od domácího týmu cokoliv. Navíc doma vyhrál prozatím jen jedinkrát. V závěru první třetiny však smazali starší dorostenci Poruby olomoucké jednobrankové vedení a druhou přestávku se už těšili z vedení 3:1. Jenže hosté v prvních deseti minutách třetí třetiny potrestali chybu porubského týmu a po pár minutách vyrovnali. Stav 3:3 pak obě mužstva udržela až do šedesáté minuty. V prodloužení gól nepadl, a tak přišly na řadu nájezdy. O zisku prémiového bodu rozhodla až pátá série, kdy se Marek Havránek trefil podruhé a Bayer druhý nájezd Hajšmana chytil. Porubští dorostenci překvapili, mile překvapili, když na domácím ledě vyhráli nad silným soupeřem. Další utkání je čeká na ledě Havířova v pátek 30. října.

NOEN extraliga staršího dorostu - 16.kolo so 24.10.13:30
HC RT TORAX Poruba
HC Olomouc
4:3sn(1:1, 2:0, 0:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 19. Vospálek (Irgl, Balcárek), 32. Dang (Vospálek, Balcárek), 38. Vospálek (Dang, Malát), 65. rozh. náj. Havránek – 10. Beier (Dajčar), 42. Skopal (Podlaha), 51. Říčka (Zabloudil). Rozhodčí: Koziol – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 106. Střely na branku: 31:34. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 3:1, 3:3, 4:3.
HC RT TORAX Poruba: Bayer – Prepsl, Bijota, Vondál, Dobeš, Balcárek, Skokan, Prokeš – Irgl, Střondala, Havránek – Dang, Malát, Vospálek – Holub, Krupa, Timura – Žídek, Stach, Klíma
HC Olomouc: Galuška – Dajčar, Murla, Mader, Štreit, Holiš, Rutar – Urban, Zabloudil, Husták, Kořenek, Podlaha, Beier, Pěcha, Skopal, Cach, Hajšman, Machálek, Říčka

Zprvu bojácné bruslení obou týmů vygradovalo v polovině první dvacetiminutovky v úvodní branku. Postarala se o ni Olomouc, když využila početní výhodu. Jan Beier překonal porubského gólmana Bayera na druhý pokus, když poslal, v leže, puk pod horní tyč. A to několik minut před tím nedopadl nájezd dvou proti jednomu. Machálek zatáhl kotouč po levém křídle a Hajšman tísněný nedokázal zakončit. Ale i domácí měli pár šikovných akcí, kdy mohli skórovat, jenže Vospálek zaspal vhodný čas střelby a trefil jen boční síť brány a Střondala s Havránkem nedokázali protlačit puk přes změť bruslí a hokejek před brankovištěm.

Vše se obrátilo v závěru třetiny, kdy RT TORAX přidal na důraznosti, bojovnosti a dravosti, z čehož těžil jednu šanci za druhou. Až zaváhání, resp. pád obránce na modré čáře, využil ve vyrovnání Milan Vospálek, když jel nikým neatakován na bránu a poté, co si položil gólmana Galušku na led, kličkou zasunul puk kolem tyče. Do druhé třetiny si domácí přenesli větší část přesilovky, ale nebyli úspěšní jako soupeř. Přesto se jim druhé dějství vydařilo podstatně lépe. Pokračovali totiž v nastavené hře, kterou Olomouc nedokázala překonat. RT TORAX svou bojovností, dravostí a zlepšeným nasazením od poloviny druhé třetiny vedl gólem Michala Danga, který spolu s Vospálkem vyhrál souboj dva na jednoho poté, co Malát vyhrál souboj u mantinelu ve vlastní třetině.

Po šesti minutách a přečkaném oslabení se domácí radovali z třetí branky, když Dobeš nahrál prudce Malátovi, jenž pak nahrál zpoza brány před branku, kde najížděl mezi kruhy Milan Vospálek a střelou zápěstím prostřelil vše, co mu stálo v cestě – 3:1. Z vedení byli domácí hráči zřejmě uspokojeni, protože v začátku třetí třetiny kupila Poruba chybu za chybou, což hosté dokázali trestat. Ve druhé minutě třetí třetiny snížil na 3:2 Miroslav Skopal, když na něj domácí obránci za brankou zapomněli a odražený puk poslal pohotově pod horní tyč.

Domácí se nepoučili a další chybka je stála tři body. Patrik Říčka poslal kotouč od mantinelu a Sebastián Bayer nepostřehl ani, kudy mu kotouč prošel do sítě – 3:3. V dalších minutách se hrálo o to, kdo udělá další chybu, ale oba týmy, resp. oba gólmani, si uhlídali nerozhodný stav a utkání dospělo do prodloužení. V tom měla opticky navrch Poruba, jenže gól nedala a o prémiovém bodu musely rozhodnout nájezdy. V těch se ve čtvrté sérii jako první prosadil Marek Havránek, jenže Hajšman vyrovnal a v další sérii byl už úspěšnější jen domácí hráč Havránek a rozhodl tak o vítězství porubského týmu, což překvapilo nejen domácí obecenstvo. A určitě mile překvapilo.

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): Nebe a dudy, tak jde popsat dvojkolo RT TORAX. Po druhé třetině utkání ve Vítkovicích jsme po pohovoru s kabinou hodili zápas za hlavu a připravovali jsme se na domácí utkání s Olomoucí, kde jsme chtěli uspět. I když vývoj utkání tomu nenasvědčoval, kdy jsme prohrávali golem v našem oslabení 1:0, tak v dalším průběhu utkání kluci vrhli všechny síly do útoku a to přineslo úspěch. Následně, vzhledem k vývoji utkání, jsme si mysleli, že jsme měli vyhrát za tři body, ale i dva jsou vynikající. Můžeme za ně poděkovat Havránkovi, který dvěma způsoby překonal hostujícího gólmana.

Jiří Dopita (HC Olomouc): Nás výsledek moc nezajímá, spíš jde o herní projev, s kterým moc spokojený nejsem. My hrajeme na to, aby se kluci naučili hokejovým věcem, které budou potřebovat o rok později v juniorech a to jim dnes moc nešlo. A i když jsme v druhé třetině byli lepší, domácí nám dali dvě branky, ale to je hokej.