Větší prohře zabránil svými skvělými zákroky gólman Bayer

16.10.2015, Gabriela Juříková

Ve 13. kole NOEN Extraligy staršího dorostu hostil domácí HC RT TORAX Poruba lídra soutěže a loňského mistra HC Oceláři Třinec, který má ve svých řadách hráče na prvních příčkách statistik skupiny Východ. Ale jak se říká, proti horšímu týmu se hraje hůř a domácí naopak hodlali překvapit. Jenže to se nestalo, protože hosté skóre otevřeli v začínající čtrnácté minutě z přesilovky, poté přidali druhou branku v začátku druhé třetiny a svou výhru 4:0 pečetili dvěma zásahy v třetině třetí. Porubští hráči mohli děkovat brankáři Sebastiánu Bayerovi, že neutrpěli vyšší porážku, protože jeho zákroky byly několikrát zázračné. Další kolo je na programu v sobotu 17. října a Poruba jede do Zlína.

NOEN extraliga staršího dorostu - 13.kolo pá 16.10.17:00
HC RT TORAX Poruba
HC Oceláři Třinec
0:4(0:1, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 14. Rufer (Hladoník, Vochozka), 22. Lacka (Kvasnica), 54. Plitko (Przybyla), 56. Plitko (Papaj). Rozhodčí: Vepřek – Cabák, Hykel. Vyloučení: 4:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 105. Střely na branku: 22:60. Průběh utkání: 0:4.
HC RT TORAX Poruba: Bayer – Balcárek, Vondál, Prokeš, Skokan – Timura, Střondala, Havránek – Dang, Krupa, Vospálek – Holub, Stach, Žídek – Klíma, Plachý
HC Oceláři Třinec: Loubal – Krzak, Valíček, Radzienciak, Rufer, Brabec, Marguš, Haman – Plitko, Vochozka, Mach, Przybyla, Kvasnica, Hladoník, Lacka, Kalus, Papaj, Najsar

Porubští měli v zápase s lídrem soutěže zataženou ruční brzdu, přitom v prvním utkání ve Werk Aréně odehráli v celku kvalitní utkání. Jenže tenkrát je nezužovala marodka klíčových hráčů a zodpovědnost nebyla na mladých hráčích. Přesto se snažili být Třinci rovnocenným soupeřem a nedat body zadarmo. Loubal neměl tolik práce jako jeho protějšek Bayer, ale právě proto byly porubské akce leckdy nebezpečnější. Dopravit kotouč do odkrytého prostoru brány bylo však pro domácí tým velký problém.

Střeleckou listinu otevřel v začátku čtrnácté minuty obránce Filip Rufer v početní výhodě, když prostřelil ležícího Bayera. A právě gólman porubského týmu držel akcie Poruby pořád ve hře. V brankovišti doslova čaroval a třinečtí střelci byli kolikrát v úžasu, co vše dokázal pochytat. Na svém představení nehodlal nic měnit a hodně mu k jeho výkonu pomáhali právě hostující hráči, když na něj pálili ze všech možných pozic, úhlů, z blízka či dálky.

Po druhé kapituloval v druhé třetině, když se nechal vyprovokovat kličkou Jakuba Lacka jenž pak zakončil do odkryté poloviny brány. V druhé polovině třetího dějství pak přidali Oceláři branky dvě. Daniel Plitko překonal hbitého a čarujícího Bayera po dlouhém třineckém obléhání porubské třetiny a po dvou minutách opět Daniel Plitko dovršil třineckou výhru 4:0, když vystřelil z levého křídla na vzdálenější tyč.

Inkasovat z 60 střel jen čtyřikrát, je obdivuhodný výkon, a jen zamrzí, že se domácím útočníkům nepodařilo využít akce, kdy na ně zela odkrytá brána. Ale body nedala Poruba soupeři rozhodně zadarmo, jen nebyla dostatečně drzá, průbojná a dravá v brankovém prostoru, což vedlo k první odchytané nule gólmana Loubala a celkem ke čtvrté týmové.

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): Blahopřeji Třinci k vítězství. Kdyby náš gólman nepředvedl excelentní výkon, věřím, že to mohlo dopadnout i hůře. Prakticky jsme se nedostali vůbec k ničemu. K ničemu nás soupeř nepustil a byl jednoznačně ve všech směrech lepší. Sice to vypadalo dlouho za stavu 2:0, že to může být z naší strany dobrý výsledek, ale my jsme si ho více méně nezasloužili. Jediný produktivní hráč zápasu byl Bayer, který zachytal výborně. Jinak se ostatní vůbec neprosadili. Na začátku jsme mohli vyhrávat 1:0, ale nedali jsme gól do prázdné brány, a soupeř prostě umí trestat, takže jsme prohráli zaslouženě. Marodka má určitě dost velký vliv na dnešní výsledek, protože chybí šest hráčů prvních dvou lajn. Ale mohli se prosadit ostatní. Dang, Vospálek, Holub, Stach a Žídek jsou ročník “98 a vůbec se na ledě neprosadili.

René Mucha (HC Oceláři Třinec): Dnešní utkání určitě nebylo vůbec jednoduché. Myslím si, že naši kluci trošičku podcenili soupeře, což bylo v úvodu utkání vidět, protože věděli, že má Poruba marodku, má málo obránců a chytal jiný brankář než obvykle. Musím poděkovat našemu brankáři, který chytil v první části tři gólové šance. První gól nás neuklidnil, až ten druhý přinesl trochu klidu a pak pomaličku, pomalu domácí odcházeli kondičně a to nám pomohlo. Jsem rád, že nakonec rozhodla utkání naše třetí lajna, která dala ve třetí třetině oba dva góly. Samozřejmě velký dík patří i gólmanovi.