Byli lepším týmem, ale střelba nebyla pečetěna góly, takže si na domácí výhru ještě počkají

26.09.2015, Gabriela Juříková

Ach ta koncovka! Víc nic by se nemuselo psát. Je to pořád stejná písnička již osm kol. Porubští mladíci předvádí skvělý hokej, je tam i střelba, vždyť Vítkovické přestříleli poměrem 42:33, ale kotouč prostě z porubských hokejek do branky nechce! Dostal se tam až v druhé třetině, kdy vyrovnával Vojtěch Střondala dvěma góly vítkovické vedení z první třetiny. RT TORAX Poruba mohl pomýšlet na body, protože vyrovnaný stav držel v závěru druhého dějství skvěle chytající Sebastian Bayer, ale srazilo je, dle slov trenéra, ve třetí třetině špatné střídání a po jediném trestu inkasovaná branka, ke které pak Vítkovice přidaly ještě dva přesné projektily. Porubští pak korigovali výsledek v přesilovce na konečných 3:5 a na domácí výhru tak nadále čekají.

NOEN extraliga staršího dorostu - 8.kolo so 26.9.13:30
HC RT TORAX Poruba
HC Vítkovice Ridera
3:5(0:2, 2:0, 1:3)
Branky a nahrávky: 25. Střondala (Irgl), 33. Střondala (Irgl), 59. Holub (Havránek, Žídek) – 9. Tauwinkl (Šala), 15. Kosina (Baláž, Toman), 53. Kosina (Raška, Veřmiřovský), 57. Raška (Kosina, Toman), 59. Raška. Rozhodčí: Zbořil –Axman, Novotný. Vyloučení: 1:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 105. Střely na branku: 42:33. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:5, 1:5.
HC RT TORAX Poruba: Bayer – Prepsl, Bijota, Prokeš, Skokan, Vondál, Dobeš, Balcárek – Holub, Stach, Žídek – Irgl, Střondala, Havránek – Dang, Malát, Vospálek –Klíma, Krupa, Plachý
HC Vítkovice Ridera: Kardinál – Veřmiřovský, Ficek, Sliž, Stareček, Malík – Gřesík, Tauwinkl, Bernát, Maxner, Šala, Baláž, Richtár, Cháňa, Blaško, Franz, Kosina, Raška, Toman

Domácí to v letošní sezóně na Vítkovice umí, jen jim scházela ve všech vzájemných utkáních střelba. Takže se dalo předpokládat, že utkání bude mít patřičnou kvalitu a taky, že ano. Domácí byli před gólmanem Kardinálem neustále, ale byly to Vítkovice, které z osmi střel na branku vytěžily dvoubrankové vedení. V deváté minutě si nechala porubská obrana ujet Jakuba Tauwinkla, který vložil do střely všechny síly a puk se zastavil až v brankové síti. Pak hosté předvedli, jak se hraje na jeden dotek a pohybem odkrývá brána, do které pak neměl problém zakončit Ondřej Kosina. RT OTRAX byl opticky i střelecky lepším týmem, ale nepečetil to góly.

Po přestávce na led vyjely jiné týmy. Hosté byli vedením asi uspokojeni a do hry tak pustili Porubské, kteří svou aktivitou a tlakem brzy slavili první úspěch. Vojtěch Střondala, jeden z nejmladších členů kádru, si najel mezi kruhy, kde z pravé strany dostal nahrávku od Irgla a po jednom kroku vpřed střílel nad gólmanovo rameno. Běžela pátá minuta druhé třetiny! Dvoubrankové vedení si mohli hosté vzít po střele Bernáta od modré čáry, ale Bayer měl pohotovou lapačku a puk mířící pod horní tyč lapil.

Po Kosinově tyči se útočné akce přesunuly k vítkovické bráně, kde sice domácí poprvé o kotouč přišli, jenže Irgl jej na hranici středního pásma vybojoval a následně vystřelil. Puk se odrazil od zadního mantinelu na střed hřiště až ke kruhům, kde najížděl Vojtěch Střondala a umístil puk opět pod horní tyč Kardinálovy brány. Vyrovnáno! Domácí byli tak zvaně na koni a hosté opařeni. Další útoky na vítkovickou bránu k vedoucímu gólu nevedly. Stejně tak neuspěla ani hostující střídačka. V závěru třetiny se hosté snažili vzít si vedení zpět, ale naráželi na pozorného porubského gólmana Sebastiána Bayera.

Po druhé přestávce se RT TORAX Poruba tlačil do útoku, jenže poskakující puky nedokázal dostat, ani při nepřehledných situacích pro gólmana, za brankovou čáru. Vítkovice se osvobozovaly mnoha zakázanými uvolněními a kouskovaly tak hru. K blízkosti porubské branky se hosté dostávali vysunutým útočníkem i v oslabeních. Jedno takové obranné pochybení Poruby mohl potrestat Toman, ale Bayer se nenechal vyprovokovat k pohybu navíc a držel vyrovnaný stav. Porubští v utkání hráli bez trestu do doby, kdy špatně střídali ato je nakonec stálo zřejmě body.

Po vypršení trestu využil tlak v útočné třetině Ondřej Kosina. Bayer odrazil střelu Tomana i Rašky, ale puk se dostal k volnému Kosinovi, který nemohl odkrytou bránu minout. Na druhé straně se otevřel prostor i Havránkovi, ale k puku mu scházel krok, aby jej doklepl do brány. Posledních pět minut třetí třetiny viděli diváci ještě tři branky. Dvakrát se trefil vítkovický snajpr Dominik Raška, když k první své brance přidal i úspěšný pokus v oslabení. A Porubští nakonec využili až šestou početní výhodu. Matyáš Holub obkroužil branku a poslal kotouč k bližší tyči, čímž stanovil konečné skóre utkání na 3:5.

Vítkovičtí ukázali, jak se využívají šance. Porubští po velmi dobré hře a přestřílení soupeře k bodům stejně nedosáhli a na domácí výhru si tak budou muset počkat přinejmenším do příští soboty, kdy přivítají na svém ledě Havířov. Ale ještě předtím si v pátek zajedou na led Olomouce.

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): Kluci byli po dnešním výkonu pochváleni jak námi trenéry, tak generálním manažerem panem Hinnerem, ale když se prohraje, tak pochvala jistě tolik netěší. Dnes jsme si zasloužili vyhrát, jenže se pořád trápíme s koncovkou. Nemáme důraz na brankovišti, abychom puk protlačili. Za stavu 2:2 jsme udělali obrovskou hrubku, kdy naskočil na led šestý hráč, který nebyl určený, takže to byl zkrat v hlavě, kdy jsme v podstatě po tlaku soupeře po ubráněném jediném oslabení inkasovali. Kdyby nebylo tohoto oslabení, tak si myslím, že by utkání skončilo nerozhodně nebo bychom i plně bodovali. A rozhodující góly Vítkovic, třetí, čtvrtý, pátý, nám prostě dali rozdíloví hráči.

Roman Ryšánek (HC Vítkovice Steel): K utkání jsme přistoupili zodpovědně, soupeře jsme nepodcenili, ale vedení 2:0 kluky asi uspokojilo. Prostě česká nátura, že když to nebolí, nedám do toho všechno, budu uhýbat a to se nám v druhé třetině vymstilo. Soupeř byl gólově nadšený, takže nás začal přehrávat. V druhé přestávce jsme klukům spíš lezli do hlav, protože to je více méně v hlavách a připomínali jim, jaké jméno nosí na zádech.