RT TORAX protrhl domácí střeleckou impotenci, na body ze svého kluziště si však Poruba ještě počká

25.09.2015, René Chyla

7. kolo extraligy staršího dorostu proti sobě svedlo na Zimním stadionu v Ostravě-Porubě domácí RT TORAX a hostující PSG. Favorit ze Zlína nezačal určitě podle svých představ, kdy modrožlutí sami svými chybami pouštěli domácí hráče do vyložených šancí. Ty však, jak už tomu bylo v předchozích dvou zápasech na porubské půdě, nebyly proměněny. A to se stalo také domácímu výběru osudným, když po úvodní třetině šli Ševci do kabin s dvoubrankovým vedením. Střeleckou smůlu nakonec prolomil v rychle využité přesilovce Matouš Vondál a vstřelil tak kontaktní branku, na které měl také lví podíl kapitán Porubských David Malát, jenž asistoval. To bylo ale z porubské strany bohužel vše a vzhledem k tomu, že hosté přidali ještě další tři góly, odešla Poruba z vlastního ledu opět poražena.

NOEN extraliga staršího dorostu - 7.kolo pá 25.9.17:15
HC RT TORAX Poruba
PSG Berani Zlín
1:5(0:2, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 26. Vondál (Malát, Vospálek) – 10. Kotek (Dluhoš), 14. Krejčiřík (Václavek, Kowalczyk), 35. Bainar (Hefka), 50. Václavek (Krejčiřík), 59. Dlabaja (Fryšara). Rozhodčí: Klapetek – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 101. Střely na branku: 26:32. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:5.
HC RT TORAX Poruba: Škoda – Skokan, Dobeš, Balcárek, Prokeš, Bijota, Prepsl – Holub, Plachý, Havránek, Vospálek, Malát, Stach, Střondala, Žídek, Dang, Klíma, Krupa, Irgl, Vondál
PSG Berani Zlín: Šimonů – Padrnos, Gába, Dluhoš, Janošek, Kowalczyk, Marek, Fridrich – Fryšara, Václavek, Mikulec, Kočica, Dvořáček, Bainar, Krejčiřík, Hefka, Kotek, Kenša, Dlabaja

Domácí hokejisté vstoupili, stejně jako jejich soupeři, do utkání velmi aktivně. Z toho pramenilo množství šancí na obou stranách. Hosté ze Zlína byli ale přeci jen o něco zkušenější a dokázali, na rozdíl od Poruby, chyby protivníka trestat. V desáté minutě protrhl dvě svítící nuly na světelné tabuli jeden ze zlínských útočníků. Jan Dluhoš přihrával Patriku Kotkovi, který si ještě udělal pár kroků do výhodnější pozice a zamířil přesně mezi Škodovy betony – 0:1.

Vzápětí mohl srovnat Lukáš Irgl, z bezprostřední blízkosti ale zamířil vysoko nad břevno. Co se nepovedlo Porubským, to se povedlo Ševcům. I tak by se dala charakterizovat celá úvodní třetina. Ve čtrnácté minutě našel Jan Václavek před bránou Vojtěcha Krejčiříka, jehož střelu sice Škoda vyrazil, proti následné dorážce byl však již krátký – 0:2. Korigovat mohl dvacet sekund před první sirénou Kamil Klíma, ten ale jen potvrdil střeleckou impotenci Porubských na domácím kluzišti.

V další obrovské příležitosti se ocitl po šestnácti vteřinách prostřední periody Vojtěch Střondala. Jeho dělovka ale orazítkovala jen pravou tyčku zlínské svatyně. V následné přesilovce zahrozil jak Přemysl Bijota, tak Matyáš Holub, ale ani jeden nedokázal docílit první branky domácího celku. Šestadvacátá minuta byla tím konečným a důležitým momentem. 145 minut dlouhé čekání dokázal prolomit po nahrávce od kapitána Davida Maláta Matouš Vondál.

Porubský útočník zamířil přesně nad levý beton a na ledě pak propukly oslavy jako po zisku extraligového titulu. Smazat dvoubrankové manko navíc mohl Michal Dang, ten ale těsně před ležícím zlínským gólmanem nedokázal zvednout kotouč. Ve 35. minutě si hosté vzali vedení zpět. Vlastimil Hefka našel v porubské obraně malinkou skulinku, kterou dokázal nahrát přesně na hůl rozjetého Viktora Bainara, který i s trochou štěstí dokázal propálit Marcela Škodu – 1:3.

I hosty zastavila ve skórování branková konstrukce. Stalo se tak po střele Vojtěcha Krejčiříka ve 46. minutě z prostoru mezi kruhy. Porubští se sami sráželi častými vyloučeními, což dostalo Zlínské do sedla. Vojtěch Krejčiřík nahazoval kotouč před brankoviště, kde stál zaparkovaný Jan Václavek, který se neomylně trefil nad levý beton – 1:4. Navyšovat mohl ihned vzápětí Fridrich, jeho střela od modré čáry ale jen prosvištěla kolem levé tyče.

Druhou branku domácích mohl vsítit Ondřej Žídek, to by ale musel lépe seřídit svá mířidla. Na druhé straně tak zahrozili Miroslav Gába s Janem Václavkem, žádný z pokusů ale mezi třemi tyčemi neskončil. Podařilo se až napotřetí. Štěpán Fryšara zahlédl na druhé straně kluziště najíždějícího Daniela Dlabaju, který bez problémů uazvřel gólový účet večera střelou nad levý beton – 1:5.

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): Výsledkově i herně jsme dvě třetiny se soupeřem drželi krok. Opět jsme dostali jako první hloupý gól, ale vyložených šancí jsme měli, dle mého názoru, více my. Byl to náš třetí domácí zápas a my jsme dali pouze jednu branku nahozeným kotoučem od modré čáry. Neumíme tak vstřelit gól z klasické akce při hře pět na pět. Oproti předešlým domácím utkáním jsme šancí měli opravdu mnoho, ale i z možnosti dát do prázdné brány, jsme nastřelili tyčku. Herní projev byl ale ze všech tří zápasů hraných v Porubě nejlepší. Zlín nakonec zaslouženě vyhrál, má velmi kvalitní mužstvo i s pár reprezentanty a ve třetí třetině nás dokonce už i přehrál.

Robert Svoboda (PSG Zlín): Vítězství se nerodilo lehce. Domácí tradičně bojovali, jednalo se o velmi fyzicky náročný zápas. Nakonec jsme vstřelili i pěkné góly a určitě jsme rádi za výhru.