Starší dorostenci se v Litvínově prosazovali v oslabení. Třikrát vedli, ale o body přišli v závěru

21.02.2015, Gabriela Juříková

V sobotním odpoledni se starší dorost RT TORAX Poruba představil na Zimním stadionu Ivana Hlinky v Litvínově a namotivován dobrým výsledkem z Letňan mohl jen překvapit. Favorit utkání, Litvínov, vyslal na gólmana Marcela Škodu celkem 56 střel, ze kterých za svá záda pustil šest puků. Poruba však body nedala hladce. Třikrát vedla díky střelám Danga a v oslabeních se v první třetině prosadil Korec a ve druhé Horváth. Domácí před druhou přestávkou srovnali a v polovině zápasu stav otočili. Čtvrtou porubskou střelou dal Horváth týmu šanci na zisk bodů, jenže v padesáté čtvrté minutě domácí proměnili přesilovku a jednobrankové vedení pak pojistili minutu před koncem třetí třetiny. Vyhráli 6:4.

RAKO Extraliga staršího dorostu - 42.kolo so 21.2.13:00
HC Litvínov
HC RT TORAX Poruba 2011
6:4(1:2, 3:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 15. Havelka (Reichel, Drašar), 29. Havelka (Brzek), 30. Reichel (Havelka), 31. Najman (Leitner), 54. Drašar (Brzek, Havelka), 59. Jícha (Urbánek) – 14. Dang (Šustala, Bijota), 20. Korec, 30. Horváth (Olšr), 49. Horváth (Nardelli). Rozhodčí: Hlinka – Coubal, Kokrment. Vyloučení: 7:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:3. Diváci: 128. Střely na branku: 56:19. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 4:3, 4:4, 6:4.
HC Litvínov: Sklíba –Balasz, Brejžek, Najman, Šíp, Kučera, Urbánek, Brzek, Březák – Vebr, Drašar, Jícha, Reichel, Havelka, Leitner, Bárdoš, Bečvář
HC RT TORAX Poruba 2011: Škoda – Široký, Olšr, Konvička, Halška, Prepsl, Skokan, Bijota, Prokeš – Nardelli, Horváth, Dohnal – Bialoň, Malát, Korec – Irgl, Stach, Žídek – Šustala, Střondala, Dang

V druhé minutě hráli hosté přesilovku, jenže si nechali ujet Reichla, kterému těsně před gólmanem Škodou puk sjel z hole a svůj únik neukončil ani střelou natož gólem. Litvínov měl však dál puk na hokejkách a až ve druhé minutě oslabení pustili RT TORAX do své třetiny. Litvínov byl hodně aktivní a zasypával Škodu střelami. Ten držel porubské naděje na dobrý výsledek i po samostatných únicích Reichla a Bárdoše. Hosté vážněji zahrozili ve dvanácté minutě, ale Sklíba, který měl rozhodně méně práce než jeho protějšek, porubské střelce vychytal.

Po dlouhém Litvínovském tlaku se RT TORAX dostal do útočení a tentokrát Sklíba nestačil na pohotovou dorážku pod betony od Michala Danga, jenž stál neatakován u pravé tyče. Časomíra ukazovala čtrnáctou minutu. Po minutě se stav zápasu změnil. Domácí byli důrazní v prostoru před brankou, a když sed rozsvítilo červené světlo za brankou, bylo díky Martinu Havelkovi srovnáno. Kotouč se za skoro ležícího Škodu dostal po odrazu mezi betony.

Domácí dál zaměstnávali porubského gólmana, ale jeho pozornost a soustředěnost byla perfektní a dováděl tak domácí střelce k úžasu. Necelou půlminutu před koncem první třetiny Jan Korec vybojoval na útočné modré puk, a kličkou do pravé strany a následnou bekhendovou střelou Sklíbu překonal. Do kabin tak šli s lepším pocitem Porubští.

Druhá třetina byla na zvraty hodně bohatá. Vše začalo v deváté minutě, kdy vyrovnával při hře ve čtyřech na obou stranách střelou z pravého kruhu Martin Havelka. Pak hráli hosté ve třech, a když ujel domácí obraně kapitán Porubských Lukáš Horváth, hosté opět vedli. Sklíba nestačil včas sklapnout betony a puk prošel po ledě až za jeho záda. Vedení hostům nevydrželo dlouho. Ještě v téže minutě přesilovku čtyř proti třem ukončil střelou z mezikruží Kristián Reichel.

A o dvacet sekund později domácí poprvé v utkání vedli. Již v plném počtu hráčů na obou stranách překonal Škodu blafákem k levé tyči Oliver Najman. A protože se do přestávky už žádný hráč neprosadil, šli tentokrát do kabin spokojenější domácí. Ve třetí třetině dávali litvínovští střelci víc a víc vyniknout gólmanu Škodovi, který předvedl parádní zákrok proti Brzkovi a Březňákovi zachytil rychlým přesunem střelu do odkrytého prostoru.

V deváté minutě třetího dějství ujel v oslabení Lukáš Horváth a jako přes kopírák překonal Sklíbu střelou mezi betony – 4:4. Poslední slovo však měli domácí. Po pěti minutách si vzali vedení zpět, když v přesilovce překonal Škodu střelou k pravé tyči David Drašar a v čase 58:23 pojistil zisk dvou bodů Josef Jícha. Rozhodně se litvínovské vítězství nerodilo snadno. Poruba domácí potrápila, šance na překvapení držel do posledních možných minut ve své výstroji gólman Škoda. V pátek 27. února přivítají porubští starší dorostenci Mladou Boleslav, na jejímž ledě se jim moc nedařilo. V sobotu pak odehrají zápas s Jihlavou.

Ohlasy k utkání

Radek Mrázek (HC Litvínov): Byl to hodně zvláštní zápas, těžko se mi to hodnotí. Nemůžu klukům vytknout bojovnost, to všechna čest, ale dostat tři góly při vlastní přesilovce to jsem hodně dlouho nezažil. Hrubé individuální chyby, ale my jsem to urvali a čeká nás rozhodující zápas v Budějovicích.

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): Za celých šedesát minut si Litvínov výhru zasloužil. Nejen střelecky, ale byl i aktivní na puku. My jsme bojovali, dřeli jsme a nakonec jsme mohli vyhrát my, protože jsme za stavu 4:4 měli samostatný nájezd. Kdyby jsme ho dali, tak jsme mohli vyhrát 5:4. Ale za celkový výkon si Litvínov zasloužil výhru.