S Jihlavou sehráli porubští mladíci vyrovnanou partii, lídr tabulky byl jen střelecky přesnější

17.01.2015, Gabriela Juříková

Po zcela nepovedeném večerním pátečním duelu v Mladé Boleslavi rozehráli starší dorostenci v sobotním poledni zápas v Jihlavě. A nezačali vůbec špatně! K překvapení všech přítomných se ve třetí minutě ujali vedení díky šťastnému nahození Ondřeje Žídka z poloviny hřiště. Domácí však svoje postavení v tabulce potvrdili dvěma góly. V druhé třetině využili přesilovku a dvoubrankové vedení si udrželi do sedmapadesáté minuty, kdy Poruba dobře sehrála přečíslení a Dohnalem snížila na, jak se později ukázalo, konečných 3:2 pro Duklu. Hosté se snažili vyrovnat ve hře bez brankáře, ale drama domácí nepřipustili. Další dvojkolo odehrají porubští mladíci na ledě PZ a Rytířů Kladno.

RAKO Extraliga staršího dorostu - 36.kolo so 17.1.12:00
HC Dukla Jihlava
HC RT TORAX Poruba 2011
3:2(2:1, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 6. Čermák (Najman), 13. Oščádal (Ondráček, Vala), 25. Mejzlík (Najman) – 3. Žídek, 57. Dohnal (Nardelli, Horváth). Rozhodčí: Hejduk – Guth, Kotlík. Vyloučení: 3:3, navíc Horváth a Nardelli (oba POR) 10 min OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 77. Střely na branku: 35:28. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2.
HC Dukla Jihlava: Brož – Srnský, Pražák, Huňáček, Váňa, Klofáč, Smutný, Krtek – Oščádal, Vala, Ondráček – Kousal, Najman, Peschout – Kolouch, Mejzlík, Čermák – Chylík
HC RT TORAX Poruba 2011: Škoda – Široký, Boháč, Bijota, Halška, Prokeš, Pažický – Nardelli, Horváth, Dohnal – Csabala, Malát, Šustala – Irgl, Stach, Žídek – Bialoň, Holub, Konečný

Po několika přebruslení kluziště tam a zpět a obeznámení se se soupeřem se Jihlavští pokoušeli přejít přes útočnou modrou, což se díky porubskému obrannému valu nezdařilo a Ondřej Žídek jen tak nahodil kotouč ze středního pásma na Brožovu bránu a získal tak pro hosty v končící třetí minutě překvapivé vedení. Dobýt porubské brankoviště se domácímu týmu podařilo o tři minuty později. David Čermák po závaru před Škodou doklepl kotouč za brankovou čáru a bylo srovnáno.

Jihlavští střelci Oščádal a posléze Najman mířili nepřesně a na druhé straně měl velkou šanci Nardelli. Prudká střela orazítkovala jen tyč. Nakonec se do vedení dostala Dukla sedm minut před koncem úvodní třetiny, kdy se z hranice kruhů nemýlil Vladimír Oščádal a vymetl levý horní roh porubské branky. Ještě před tímto vedoucím gólem se dostal na deset minut mimo hru kapitán RT TORAXu Lukáš Horváth, když si jadrně postěžoval na neodpískaný faul.

Porubští mladíci hráli rozhodně lépe než na malém kluzišti v Mladé Boleslavi, což potvrdila souhra Dohnala s Bialoněm, který sice ve finále branku minul, ale byl faulován, takže si Poruba zahrála první přesilovku utkání. Její druhou polovinu nedokázala udržet puk v útočné třetině a tak z prvotního tlaku srovnání stavu nevytěžila. Další příležitost hosté dostali v samém začátku druhého dějství, ale zahrozili jen střelou Šustaly. Jihlavští svou obranu vysunuli do středního pásma a Poruba měla velké problémy s přechodem do útočné třetiny.

Domácí svou první početní výhodu sehráli ukázkově. První střeleckou kanonádu dokázal gólman Škoda vykrýt, přičemž ztratil i hůl, ale v druhé vlně již nedokázal svými obraty a švihy betony zabránit druhé dorážce Tomáše Mejzlíka – 3:1. RT TORAX co ztrácel na hokejových kvalitách, doháněl nasazením, bojovností a i dobrým pohybem. Jihlavské útoky a přečíslení dokázal hasit, leckdy na poslední chvíli, protože v ofenzivních pokusech trochu zapomínal na zadní vrátka. Peschout byl zablokován v poslední možné chvíli a puk skončil v ochranné síti a sebevědomí si malinko zvýšil brankář Škoda, když lapačkou zachytil prudkou střelu Oščádala.

Poruba prahla po další brance tak, že se do útoku vydávali i obránci Široký a Boháč, ale docílili jen toho, že uběhlo pár minut herního času a soupeře zdrželi mimo dosah porubského brankoviště. Zahajovací buly třetí třetiny vyhráli hosté a okamžitě se propracovali před Brože. Střela Horvátha mířila mezi betony a dorážka najíždějícího Nardelliho taky nedoputovala za jihlavského gólmana. Škoda pak vychytal další obrovskou příležitost domácích. Srnský se trefil jen do gólmanské výstroje.

Týmy se v útočení střídali jako tenisový míček lítá přes síť. Dukla, lídr tabulky, to rozhodně s RT TORAX Porubou neměla jednoduché a jednoznačné, protože bruslařsky na tom byli oba soupeři vyrovnaně. A po mnoha nabruslených kilometrech čtyři minuty před koncem základní hrací doby Poruba snížila na rozdíl jedné branky. Rychlý protiútok a přečíslení zkušeně vyřešil Nardelli. Když si počkal na pohyb bránícího hráče a pak kotouč poslal na levé křídlo Ivo Dohnalovi, který puk zasunul mezi betony přesouvajícího se Brože. Hosté v závěru sáhli po power–play, ale k dramatizaci utkání nedošlo. Domácí vyhráli těsně 3:2 a upevnili si vedoucí pozici ve skupině o udržení.

Ohlasy k utkání

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): „Do utkání jsme nevstoupili špatně, první branka kluky ještě více nakopla. Tak dobrý výkon v prvních třetinách u nich příliš často nevídám. Dnes jsme rádi za tři body.“

Mojmír Kotas (HC RT TORAX Poruba): „Po včerejším zápase na poměrně úzkém hřišti, který nám nevyšel, jsme chtěli z tohoto výjezdu udělat nějaké body. Připravili jsme se na to a myslím si, že kluci se dost snažili a podali celkem solidní výkon. Akorát je škoda, že nám nevyšly některé věc v závěru. Dnes nás taky hodně podržel brankář. Měl tam spoustu dobrých zákroků, čímž nám hodně pomohl k našemu předvedenému výkonu. V příštím zápase budeme chtít pokračovat v tom, co jsme předvedli tady v Jihlavě. Chtěli bychom, samozřejmě, uhrát co nejlepší výsledky.“