Paráda! Poruba brala v souboji s papírově silnějším soupeřem zlaté dva body

10.01.2015, Kateřina Juříková

Starší dorostenci pokračují v bojích o postup velice dobře. Po pátečním vítězství nad Letci si Poruba troufla i na Litvínov. Z počátku bylo utkání velice chaotické a neuspořádané. Obě mužstva šla do potyček a osobních soubojů již v prvních minutách hry a hlavní sudí tak měl plno práce s uklidňováním situací na ledě, první třetina však skončila nulovým stavem. Hosté se do vedení dostali v prvních minutách druhé části a domácím dlouho trvalo, než stav dorovnali. Při porubském vedení svitla naděje na další tři body, jenomže Litvínovu se podařilo stav dorovnat pár minut před koncem utkání. Stav 2:2 zůstal i po pětiminutovém prodloužení a na řadu tak přišly samostatné nájezdy. Rozhodující a jediný gól nájezdů dal Lukáš Horváth, který asistoval i u obou domácích brankách v základní hrací době.

RAKO Extraliga staršího dorostu - 34.kolo so 10.1.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Litvínov
3:2sn(0:0, 1:1, 1:1 – 1:0)
Branky a nahrávky: 33. Boháč (Horváth), 47. Csabala (Široký, Horváth), 65. Horváth – 24. Březák (Bárdoš), 54. Brejžek (Brzek). Rozhodčí: Klapetek – Jureček, Rychlý. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:0. Diváci: 155. Střely na branku: 16:40. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Škoda – Široký, Olšr, Bijota, Boháč, Prepsl, Prokeš, Pažický – Csabala, Horváth, Dohnal – Nardelli, Malát, Šustala – Irgl, Stach, Žídek – Bialoň, Dang
HC Litvínov: Havlík – Brejžek, Macháč, Najman, Šíp, Urbánek, Brzek, Březák – Klika, Chmelař, Véber, Leitner, Drašar, Jícha, Bečvař, Bárdoš, Helt

Utkání začalo velice rychlým nástupem obou týmů. Poruba i Litvínov v pátečním utkání zvítězili nad svými rivaly a v tomto utkání chtěli získat další cenné body, což se projevilo právě na herní náladě. Domácím se sice zprvu nedařilo obsazovat útočné pásmo, ale i Litvínovští měli trable a to především ve skórování. Na střely byli hosté lepší a Škoda tak musel čelit několika střelám. Za svá záda ovšem v první třetině nepustil puk ani jednou.

Druhá část přinesla dramatické změny. Ve čtvrté minutě padla úvodní branka. Jelikož se všichni soustředili na to, zda litvínovský hráč, který byl sražen porubským útočníkem Dangem, zvedne, nikdo vstřelení branky pravděpodobně neviděl. Zřejmě pak všechny šokovalo, že z rozhlasu slyšeli autora branky a ne vylučování. Střelou od modré skóroval Jakub Březák.

Poruba měla mnoho šancí k dorovnání, ale ani vyložené šance, ani přesilovku využít nedokázala. Teprve v půli třetiny, kdy se díky současnému vyloučení domácího a litvínovského hráče hrálo 4 na 4, domácí po střele Filipa Boháče stav dorovnali. Boháč se ještě párkrát pokusil znovu využít razantnosti své tvrdé střely, ale za Havlíka již kotouč nedostal.

Třetí třetina měla utkání rozhodnout, ale… V šesté minutě Poruba stav navýšila. Horváth zabránil hostům vyhození puku z pásma a na pomoc se mu vydal i Široký, který ihned po získání kotouče pálil. Střela se sice za Havlíka nedostala, ale Dominik Csabala ani na vteřinu nezaváhal a odražený puk okamžitě poslal mezi betony za brankovou čáru.

Další zvrat nastal při překročení půle třetiny. Litvínov dorovnal po střele Martina Brejžeka, jehož střela překonala Škodu docela nečekaně. Až do konce utkání tekly nervy nejen na ledě, ale i na tribunách. Při každé akci se z tribun ozývalo povzbuzování, ale branky ne a ne padnout. Vzhledem k nerozhodnému stavu tak přišlo na řadu prodloužení.

Pětiminutovka však prověřila jen pohotovost a přesnost obou gólmanů, a tak utkání musely rozhodnout až samostatné nájezdy. Stačila pouze tři kola. V prvním jel za domácí Nardelli a za hosty Brzek. Ani jeden však neskóroval. Druhé kolo jel Lukáš Horváth a Helt a poslední nájezd, který ještě mohl série prodloužit, jeli Dang a Bečvář. Díky jedinému proměněnému nájezdu kapitánem domácích se RT TORAX radoval ze získání cenných, možná zlatých, bodů nad papírově silným soupeřem.

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): Pochválili jsme hráče za oba dva dny a za těch pět získaných bodů. Výkonem a bojovností šli za vítězstvím a myslím si, že si to herně zasloužili. O vítězství se postarali všichni, takže nebudu nikoho jmenovitě chválit. Mančaft po psychické stránce stoupá nahoru a v kabině panuje dobrá nálada.

Radek Mrázek (HC Litvínov): Gratuluji domácím ke dvěma bodům, protože pro ně udělali daleko více než my. Z naší strany to po většinu zápasu byla plácaná a ostuda.