Dobře rozehrané utkání nakonec mladší dorostenci prohráli špatnou hrou v třetí třetině

02.11.2014, Gabriela Juříková

V závěru základní části ELIOD extraligy mladšího dorostu se o poslední místo v tabulce přetahují Vsetín s Porubou a Opavou. A právě poslední Poruba přivítala v nedělním duelu osmou Opavu a přímý souboj začala dvěma využitými přesilovkami. Statistiky si brankou a asistencí vylepšil Jan Žídek, gólem František Balcárek a asistencí Adam Kotouček. V prostřední části utkání dali domácí soupeři šanci dostat se do hry, čehož Slezané zužitkovali ve třetí dvacetiminutovce, kdy v různých herních možnostech strhli vedení na svou stranu a z porubského ledu si odvezli výhru 4:2. Poruba zůstává na posledním místě tabulky a po reprezentační pauze jede 13. listopadu na led Přerova.

ELIOD extraliga mladšího dorostu - 14.kolo ne 2.11.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
Hokejový klub Opava
2:4(2:0, 0:0, 0:4)
Branky a nahrávky: 2. Žídek (Kotouček), 4. Balcárek (Žídek) – 43. Pělucha (Beránek), 50. Hadamczik (Pělucha), 54. Lelek, 60. Kvasnica (Hladoník). Rozhodčí: Kopřiva – Kořistka, Kovář. Vyloučení: 5:7. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 103. Střely na branku: 29:40. Průběh utkání: 2:0, 2:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Mrázek – Dobeš, Kroček F., Kotouček, Balcárek, Glumbík, Markovič – Plachý, Střondala, Havránek – Žídek, Hasaj, Bochnak – Mrva, Voznička Marek, Klíma – Dlouhý.
Hokejový klub Opava: Mocher – Kroček L., Mar, Kunc, Lelek, Tůček, Hadamczik – Pělucha, Hilšer, Hladoník, Kvasnica, Věntus, Adamczyk, Bitomský, Beránek, Vojtovič.

Utkání nabídlo divákům celou škálu emocí a gólů v různých hokejových možnostech. Do zápasu lépe vstoupili domácí, když v jeho začátku využili první dvě přesilovky. První početní výhodu využil po nahrávce Kotoučka Jan Žídek a v druhé nabídnuté přesile František Balcárek poslal Žídkovu nahrávku střelou z voleje od modré čáry a puk se zastavil až v brankové síti. Gólman Mocher měl zakrytý výhled a na střelu nedokázal reagovat. Opavský trenér před středovým buly sáhl po oddechovém čase a své svěřence zkusil uklidnit.

Což zřejmě pomohlo, protože domácí od té doby měli velké problémy opavského gólmana překonat. Do střeleckých pozic se propracovali i Slezané, ale do přestávky se nic na stavu utkání nezměnilo. Prostřední část byla herně vyrovnaná, šance měly oba týmy, ale v cestě stáli jednak gólmani a také nedůraz, blesková orientace v brankovišti a štěstí.

To se nakonec přehouplo ve třetí třetině na hole hostů. V začátku třetiny při hře čtyři na čtyři snížil porubské vedení Šimon Pělucha, který se od mantinelu trefil nad pravé Mrázkovo rameno a vymetl pavučinu v horním rohu. Vyrovnání přišlo v desáté minutě třetí periody při domácím oslabení. Přesilovku využil obránce Filip Hadamczik střelou od modré čáry. Opavští se tak dostali do psychické převahy a na domácí hole nervozita. Dokonce netrefili prázdnou bránu.

Slezané dokonali obrat v čase 53:22, kdy z obranného pásma vystartoval Tomáš Lelek a střelou přes obránce poslal puk Mrázkovi na vyrážečku a prošel mezi tělem a rukou. RT TORAX necelé dvě minuty před koncem utkání sáhl po hře bez gólmana, jenže Slezané zpečetili obrat v poslední minutě čtvrtou brankou. Do prázdné branky se trefil Michal Kvasnica, když Alex Hladoník vybojoval kotouč v rohu útočného pásma. A přestože se domácí obránce Dobeš snažil gólu zabránit, puk prošel a Opava si za bojovnost a hladovost po vítězství nakonec odvezla plný počet bodů.

Ohlasy k utkání

Martin Smeták (HC RT TORAX Poruba): První třetinu jsme ovládli, kluci hráli výborně a je škoda, že jsme neproměnili šance a nevedli 3:0, utkání by se jistě vyvíjelo jiným směrem. Bohužel ve druhé třetině jsme svou nedisciplinovaností nabídli soupeři vyrovnáni hry. Vše pokračovalo v poslední třetině, kdy naše fauly, trestuhodné fauly Balcárka a Klímy, rozhodly o tom, že se soupeř dostal na koně, vyrovnal a v závěru se dostal do vedení.

Miloslav Kukol (HC Slezan Opava): Jsem rád, že jsme zápas vyhráli, byť jsme ztráceli už dvě branky. Chyběli mi tři klíčoví hráči, tak jsem to s klukama hrál, jak to šlo. A ti do toho dali všechno. Sice nám utekl začátek, ale vyhrát tady v Porubě bez tří nejlepších hráčů je výborné.