Ve vyrovnaném utkání se z vítězství radovali mladší dorostenci Havířova

05.10.2014, Gabriela Juříková

Mladší dorostenci RT TORAXu v osmém kole ELIOD extraligy mladšího dorostu přivítali na domovském ledě AZ Havířov 2010. Ve svém čtvrtém domácím představení sehráli vyrovnanou partii. Havířovské vedení porubští mladíci srovnali přesně po dvaceti minutách brankou Filipa Kročka, ale hosté do druhé přestávky dvěma brankami utkání otočili ve svůj prospěch. A i když Poruba ve třetí třetině přesilovkovým gólem Vladimíra Dobeše snížila a zápas zdramatizovala i hrou v power-play, na srovnání a body to nestačilo. Vyrovnané utkání vyhrál šťastnější tým.

ELIOD extraliga mladšího dorostu - 8.kolo ne 5.10.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
AZ Heimstaden Havířov
2:3(0:1, 1:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 28. Kroček (Pliska), 49. Dobeš (Bochnak, Střondala) – 8. Piš, 31. Pawliczek (Bambula, Piskoř), 37. Peterek (Veselý). Rozhodčí: Janda R. – Krakovčík, Vaculík. Vyloučení: 5:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 154. Střely na branku: 28:34. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Remiáš – Dobeš, Balcárek, Pliska, Kroček, Glumbík, Kotouček – Klíma, Střondala, Bochnak – Hasaj, Žídek, Havránek – Mrva, Takáč, Plachý – Voznička Marek
AZ Heimstaden Havířov: Velička – Szturc, Srníček, Ševěček, Teplanský, Pavelek, Piskoř, Adámek – Potočný, Pawliczek, Revaj, Ligocký, Piš, Peterek, Juhász, Skalka, Veselý, Bambula, Hýsek

Dlouho se hrálo bez přerušení, v kterém se zrodily na obou stranách první střelecké pokusy. Střondala se s potížemi prokličkoval až do střelecké pozice, ale puk ve finále poslal mimo brankoviště. Na druhé straně se havířovský Pawliczek pokusil bekhendem překvapit Remiáše, ale povedlo se to až v začínající osmé minutě Danielu Pišovi, když si domácí gólman dostatečně nepokryl levou tyč a kotouč prošel skulinou mezi ramenem a spojnicí tyčí.

Hra nabírala postupem času na svižnosti a sudí přerušovali jen minimálně. Domácí se snažili vyrovnat, vypracovali si pár dobrých gólových šancí, ale do šaten šel AZet s jednobrankovým náskokem. Prostřední část utkání byla z hokejové stránky zprvu nepohledná, ale vyrovnaná. Obě mužstva vytvářela nepřesnosti, převážně v nahrávkách a přebírání si hráčů. Dalšího gólu se diváci dočkali opět v začínající osmé minutě, respektive osmadvacáté, kdy přesilovku využil Filip Kroček. Gólman Velička střelu Plisky vyrazil před sebe a Kroček pak v oblouku a se štěstím trefil vnitřní část levé tyče.

O tři minuty později se skóre změnilo ve prospěch AZetu. Domácí nechali zcela osamoceného Dominika Pawliczka na ose hřiště a nahrávku Jana Bambuly blafákem si Remiáše položil na led a pak už bylo nemožné se netrefit do odkryté brány. RT TORAX pak začal dělat neuvěřitelné chyby v obraně, které vyústily v třetí havířovský gól. Ve skrumáži na brankovišti a po několika Remiášových odražených kotoučích se puk nakonec objevil v porubské síti, který tam dopravil Jonáš Peterek.

Havířov na začátku třetího dějství získal dvě přesilovky, ale vůbec se nedokázal udržet v útočné třetině a spoléhal jen na náhody. Snížení dvougólového vedení měl na holi Kamil Klíma, ale gólman Velička i přes nevytíženost udržel koncentraci a pohyblivost a nepřipustil zdramatizování zápasu.

A to ani v případě kombinace Hasaje s Bochnakem. Na druhé straně kluziště úřadovala lapačka Remiáše při střele Peterka. RT TORAX Poruba nakonec přeci jen vyrovnaný zápas zdramatizoval. Vladimír Dobeš snížil přesilovkovým gólem na 2:3, když dokázal puk po dorážkách Bochnaka a Střondaly dopravit za Veličkova záda. V dalších minutách se snažili domácí o vyrovnání, ale stejně tak hosté o pojištění vedení další přesnou trefou. V posledních vteřinách pak RT TORAX sáhl po power - play, ale na vyrovnání to už nestačilo.

Havířov se ve vyrovnané partii stal tím šťastnějším týmem a po nevydařeném zápase v Přerově si připsal první body z venkovního zápasu. Naopak RT TORAX podruhé doma prohrál. Další kolo ELIOD ELMD je na programu ve čtvrtek 9. října. Poruba se pokusí přivést body ze zápasu s Warriorem Brno.

Ohlasy k utkání

Martin Smeták (HC RT TORAX Poruba): Zápas byl vyrovnaný, měli jsme několik přesilovek, dvě jsme proměnili, ale jinak nám to lítalo kolem branky. Kluky můžu pochválit, že bojovali až do konce i přesto, že jsme mohli využít jen čtyři obránce, podali dobrý výkon. Herně jsem na tom dobře, jen nám chybělo štěstíčko. Soupeř využil naše hrubé chyby a potrestal je góly.

Tomáš Potěšil (HC AZ Havířov 2010): Narazily na sebe dva mančafty, které bojují o nějakou záchranu. My jsme rádi, že jsme to tady zvládli a máme body, protože z venkovních zápasů je nevozíme. Kluky můžu pochválit za bojovnost a nasazení v závěru utkání. Byl to velký boj a vyhrál ne lepší, ale šťastnější. Jak říkám, byl to vyrovnaný zápas, sice jsme netrefili v přesilovce prázdnou bránu jen tyč, a kdybychom vedli už 4:1, asi by to bylo klidnější.