V pořadí čtvrtá výhra pro juniory, jenže Frýdek-Místek nedal svou kůži zadarmo

14.11.2014, Gabriela Juříková

Páteční osmnácté kolo ligy juniorů svedlo dohromady první Porubu a desátý Frýdek-Místek, který přijel na porubský led hodně oslaben. Domácí v silné sestavě potvrdili střelecké kvality již v prvních šesti minutách, kdy si vypracovali třígólový náskok. V druhé třetině vstřelil dvě branky Jakub Schwarz, kterými zkompletoval hattrick a poté, co Frýdek-Místek snížil v přesilovce, ještě nahrál na šestý porubský gól. Hosté do druhé přestávky druhou trefou snížili a třetí třetinu dalším gólem vyhráli. Závěr svým tlakem zdramatizovali a Porubě rozhodně nedali body zadarmo. V neděli jedou svěřenci porubských trenérů na led poslední Karviné.

Liga juniorů - 18.kolo pá 14.11.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Frýdek-Místek
6:3(3:0, 3:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 2. Smrčka (Holaň), 5. Schwarz (Gálik, Fibrich), 6. Holaň (Kropka), 26. Schwarz (Fibrich, Rataj), 32. Schwarz (Rataj), 38. Fibrich (Rataj, Schwarz) – 37. Volný (Gavlas), 39. Ohera (Volný), 48. Fojtík (Ohera). Rozhodčí: Jeřábek A. – Rožánek, Vengřín. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 108. Střely na branku: 30:33. Průběh utkání: 5:0, 5:1, 6:1, 6:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Šrámek – Baca, Pobuta, Gálik, Kropka, Ryška, Štěpán, Soukal – Rataj, Schwarz, Fibrich – Holaň, Smrčka, Gola R., Havránek, Brnčál, Csomor – Bartoň, Mládek, Gola P.
HC Frýdek-Místek: Fendrich – Mičulka, Škubala, Nikl, Flegr, Černín, Ohera, Fojtík, Minařík, Volný, Skalický, Gavlas

Aby se mohlo utkání odehrát, musí každý tým nastoupit minimálně s deseti hráči do hry a Frýdek-Místek se s jedenácti hokejisty postavil vedoucímu týmu skupiny Východ. RT TORAX v prvních šesti minutách potvrdil svou sílu třemi góly. V čase 1:22 otevřel skóre Marek Smrčka, po třech minutách se z branky v přesilovce radoval Jakub Schwarz a po další minutě dostal puk za brankovou čáru Vojtěch Holáň. Hosté prověřili porubského gólmana také, ale gólově neuspěl Skalický, v dalším střídání Minařík a v přesilovce ani Volný. Se střelou od modré z hole Škubaly si Šrámek hravě poradil.

V druhé třetině Frýdek-Místek hru opticky vyrovnal. Jakmile však inkasoval čtvrtý gól po nedůrazném pokrytí hráčů na hranici brankoviště, kterým stíhal gólman Fendrich vykrývat dorážky do chvíle, než se k puku dostal Jakub Schwarz a překonal výšku ležících betonů a správně zamířil do odkrytého prostoru. Domácí pak měli herní převahu a hrálo se v podstatě jen na jednu branku. V polovině zápasu jej zúročil Jakub Schwarz a zkompletoval tak hattrick. Jenže pak dvakrát fauloval Robin Gola a dostal dvakrát dvě minuty.

Dlouhou přesilovku si Frýdečtí užili. Zamkli Porubu v pásmu a dvaadvacet vteřin před vypršením trestu smazali Šrámkovi nulu. Do odkryté brány dorážel Daniel Volný. Domácí si však po minutě vzali pětibrankové vedení zpět. Josef Fibrich s pomocí Rataje a Schwarze pokořil hostujícího gólmana šestou úspěšnou trefou. Hosté v tlaku stejně pokračovali a brzy slavili druhý kotouč v domácí síti. Od tyče do brány se dostal puk z hole Filipa Ohery.

Ve třetím dějství se hosté dostali do skvělé příležitosti, jenže Černín mířil mimo bránu a v dalším střídání mu puk neprošel mezi Šrámkovy betony. V samém začátku osmé minuty objel bránu Ohera a Jan Fojtík pak dorážel dřív, než Šrámek stihl položit lapačku na led. Puk proklouzl mezi betony za brankovou čáru – 6:3. Hosté zlepšili pohyb, bruslení a rychleji přistupovali k hráčům s pukem, čímž vytvářeli na Porubské tlak. Ti měli s novým pojetím hry menší potíže a už se jen tak lehce před Fendricha nedostávali. Velkou šanci k dalšímu snížení měl na konci poslední třetiny v přesilovce Volný, ale Šrámek byť na střelu neviděl, instinktivně se přemístil a puk zachytil.

Hosté cítili možnost zdramatizování utkání, a i když Poruba v nasazení polevila, tříbrankové vedení si už pohlídala. Bylo to povinné vítězství pro Porubu, které hosté rozhodně nedarovali zadarmo. Další kolo je na programu v neděli, kdy RT TORAX jede na led poslední Karviné.

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): Tento zápas nejde hodnotit, protože hráči k utkání přistoupili velice vlažně. Hrajeme o první místo a to by hra měla vypadat rozhodně jinak. Ano za výhru jsme rádi, ale za předvedenou hru nikoliv. Doufám, že se na nedělní zápas s Karvinou dáme dohromady, herní projev a nasazení budou sto procentní.

Martin Kurajský (HC Frýdek-Místek): Dopoledne jsme žádali o odložení zápasu, ale nakonec jsme dali dohromady jedenáct kluků. Hra i výsledek podle toho i vypadal a musím pogratulovat Porubě k výhře. My jsme ale kůži nedali zadarmo a kluci to do konce odbojovali.