Starší dorostenci přehráli tabulkového souseda z Litvínova, Sroka pošesté v sezoně neinkasoval

07.03.2014, Gabriela Juříková

RAKO Extraliga, její skupina o udržení, se chýlí ke konci. Starší dorostenci předposlední utkání odehráli na domácí půdě proti Litvínovu, tabulkovému sousedu, který navíc posledních pět zápasů nevyhrál. Gólový účet otevřeli domácí v sedmé minutě brankou v oslabení. Pak se dvakrát za sebou trefil sváteční střelec Antonín Kurnik, a když skončila druhá třetina, vyhrával RT TORAX 6:0. Třetí třetina byla plná emocí na ledě i na střídačkách, Poruba vsítila sedmou branku a vyhrála. Hosté měli v každé třetině tutové gólové příležitosti, střelecky byli lepší, jenže naráželi na skvěle chytajícího Dominika Sroku, který si nakonec připsal šesté čisté konto. V sobotu 8. března od 13:30 hraje na hlavní ledové ploše Poruba proti Ústí nad Labem.

RAKO Extraliga staršího dorostu - 43.kolo pá 7.3.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Litvínov
7:0(2:0, 4:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 7. Gřeš (Csomor), 13. Kurnik (Gřeš, Gola), 32. Kurnik (Gřeš, Olšr), 33. Mládek (Csomor, Bialoň), 36. Štěpán (Gola, Kurnik), 39. Csomor (Gřeš, Gola), 43. Mládek (Gola, Kurnik). Rozhodčí: Jeřábek J. – Kopřiva, Ševčík. Vyloučení: 13:14, navíc Šípek (POR) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 105. Střely na branku: 33:39. Průběh utkání: 7:0.
HC RT TORAX Poruba 2011: Sroka – Boháč, Olšr, Štěpán, Šípek, Ščurek, Široký, Halška – Kurnik, Gola, Gřeš – Csomor, Mládek, Bialoň – Csabala, Dohnal, Šustala.
HC Litvínov: Sklíba – Najman, Jonák, Vostárek, Šíp, Sklenička, Moravec, Březák – Urbánek, Chmelař, Drašar, Jícha, Bárdoš, Havelka, Reichel.

Začátek zápasu nenaznačoval žádnou senzaci. Litvínov se sice před Sroku dostával poskrovnu, ale vždy jej zahrnul sprškou střel. Domácí naopak hodně času trávili v útočné třetině, jenže Sklíbu ohrožovali střelecky pomálu. Prvním vyloučeným hráčem zápasu byl v sedmé minutě porubský Dominik Csabala. Že oslabil tým jej, však nemuselo mrzet, protože Csomor perfektní žabičkou vybídl k úniku Tomáše Gřeše. Už se zdálo, že gólman Sklíba má puk ve své moci, ale ten přepadl přes loket a beton za brankovou čáru – 1:0.

O pět minut později jeli Jícha s Havelkou na jednoho obránce, jenže Sroka roztáhl betony na strany a poskakující puk nakonec přikryl. V tomto utkání se potvrdilo pravidlo „nedáš, dostaneš“. Hra se rychle přemístila do litvínovského pásma a Poruba díky důrazu a využití překvapení vsítila druhou branku. Na konci celé akce byl sváteční střelec Antonín Kurnik. Před koncem třetiny měl blízko ke vstřelení kontaktního gólu Jan Chmelař, ale nestihl zpracovat přihrávku Bárdoše. Do kabin odcházela spokojenější Poruba.

RT TORAX hrál začátek druhé třetiny přesilovku pěti proti třem, a když první vyloučený Drašar skočil na led, zapojil se do hry a jeho samostatný únik Sroka zlikvidoval. Další hrozba pro domácí byla z hole Filipa Moravce. Domácí brankář stačil vystrčit beton. V polovině utkání šla Poruba do tříbrankového vedení. Litvínov se nestačil včas vracet a Antonín Kurnik se bekhendem trefil pod horní tyč. Vyhrané středové buly, rychlý přesun před Sklíbu a střela Jonáše Mládkadokonala litvínovský zmar. Hosté se snažili, vypracovali si šance, ale po půli utkání prohrávali 4:0.

Když Najman vystřelil od modré a minul bránu o pár centimetrů, přesunula se hra na opačnou stranu. Na konci nahrávacího koncertu byl v šestatřicáté minutě obránce Matěj Štěpán – 5:0. Hosté ubránili oslabení, ale jen co skočil vyloučený Šíp na led, dokončil přesilovkovou akci Martin Csomor a poslal Porubu do vedení 6:0. Samostatná akce v závěru třetiny v podání Olivera Najmana nepřinesla žádný gólový efekt pro hosty.

RT TORAX využil dvacet vteřin před vypršením Havelkova trestu přesilovku. Jonáš Mládek stál u levé tyče a pohodlně postrčil kotouč po nahrávce Goly do odkryté brány. Po pravém křídle se protáhl Jícha a puk poslal vysoko nad bránu. Litvínov se pokoušel celou třetí třetinu odčarovat Srokovu neprůstřelnost a snažila se osobními souboji vyprovokovat porubské hráče k různým šarvátkám. Což se hostům dařilo a trestné lavice byly neustále obsazené. Diváci do poslední minuty žádnou další branku neviděli a po vyhroceném konci utkání vyhrála Poruba překvapivě nad Litvínovem 7:0.

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (RT TORAX Poruba): Myslel jsem si, že to bude poklidné utkání, ale bylo vyhrocené z obou stran a zbytečně. Oba týmy jsme v poklidných tabulkových vodách, mohlo se hrát v přátelském duchu, šlo jen o to, kdo z nás bude výše. Samozřejmě jsme chtěli vyhrát za tři body, když jsme u nich prohráli na nájezdy. Řekli jsme klukům, aby si zápas užívali, ale výsledek 7:0 není jednoznačný, protože Sroka si i dnes dobře zachytal. Litvínov byl houževnatý, v koncovce nebezpečný, ale jsme rádi za tři body, které chceme i zítra.

Petr Nekvinda (HC Litvínov): Zápas se odvíjel od první třetiny, kdy jsme měli několik slibných šancí a Poruba jich moc neměla, ale využila je. My jsme z těch šancí žádný nedali. Od druhé třetiny jsme se snažili, jenže to nebylo ono. Poruba byla jasně lepší, přidala čtyři branky a musím říct, že vyhráli zaslouženě. My máme s koncovkou poslední dobou velké problémy, navíc máme několik zraněných a hrajeme s mladými hráči. Ale Poruba si dnes opravdu zasloužila vyhrát.