Starší dorostenci s přehledem ovládli souboj s Letci

21.02.2014, Gabriela Juříková

Letňanští Letci předchozí dvě utkání vyhráli, kdežto Poruba na tripu získala pouze čtyři body. Dal se očekávat vyrovnaný hokej, ale domácí šli po sedmnácti vteřinách do vedení, čímž Letce překvapili, a když přidali zhruba v polovině třetiny dvě branky v rozmezí minuty a půl, padli hosté na kolena. Ve druhé třetině začali rozhodčí vylučovat ve velkém, hlavně hosty, ale domácí využili pouze jedinou. Jenže přidali ještě dvě branky a po čtyřiceti minutách vedl RT TORAX 6:0. Třetí třetina už moc hokejová nebyla. Poruba přidala jeden zásah, diváci zhlédli i pěstní souboje a než se sudí dohodli, koho vyloučí, gólmani si přes celé hřiště přihrávali. Na vysoké výhře RT TORAXu se podílel pěti kanadskými body Tomáš Gřeš (2+3), čtyřmi Patrik Gola (2+2) a třemi Radek Bartoň (1+2). V sobotu 22. února od 13:30 hrají o další cenné body s Karlovarskou Energií.

RAKO Extraliga staršího dorostu - 39.kolo pá 21.2.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Letci Letňany
7:0(3:0, 3:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Bartoň (Gřeš, Olšr), 13. Csomor (Mládek), 14. Gola (Gřeš, Bartoň), 24. Gola (Bartoň, Gřeš), 25. Csabala (Dohnal), 34. Gřeš (Gola, Csomor), 43. Gřeš (Gola). Rozhodčí: Koliba, Šutara – Mrákava, Řezáč. Vyloučení: 5:8, navíc Štosek (LET) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 105. Střely na branku: 41:43. Průběh utkání: 7:0.
HC RT TORAX Poruba 2011: Sroka – Olšr, Síkora, Štěpán, Šípek, Ščurek, Široký, Boháč, Halška – Bartoň, Gola, Gřeš – Csomor, Mládek, Kurnik – Csabala, Dohnal, Šustala – Bialoň
HC Letci Letňany: Dubský (25. Štefka) – Hůla, Pařík, Starosta, Zeliska, Chvála, Štosek – Pražienka, Honetschläger, Burda, Poljanyčka, Klečka, Čapek, Kroh, Kulda, Smejkal, Hroboň

Diváci zápasu staršího dorostu mezi Porubou a Letci z Letňan viděli první branku již v sedmnácté vteřině. Domácí to vzali pěkně od podlahy. Jen co získali kotouč po úvodním buly a Radek Bartoň poprvé vystřelil na Dubského, vedla Poruba 1:0. Domácí si pak vypracovali další šance, ale Dubský byl proti Csomorovi, Mládkovi i Kurnikovi pozorný. Ale i hosté zatápěli porubskému brankáři Srokovi. Neúspěšný byl Smejkal i Pražienka.

Hosté byli blízko k vyrovnání ve dvanácté, kdy před Srokou bylo hodně rušno a posunutí kotouče rukavicí Hroboněm, domácí brankář přikryl. Na tahu byli domácí. Ve čtrnácté minutě vyhrál vhazování před Dubským Mládek rovnou na hokejku Martina Csomora, který hned z první vypálil a nedal gólmanovi šanci. Za minutu a půl se stav utkání opět měnilo. Hosté trochu zahrozili, ale Poruba rychle otočila hru. Po střele Patrika Goly zazvonila tyč a RT TORAX slavil třetí branku.

Letcům se po několika šancích domácího gólmana překonat nezdařilo a tak do kabin odcházeli nespokojeni. Po přestávce se hosté pokusili Sroku překonat rychlou akcí, ale z branky se po čtyřech minutách druhé třetiny radovala Poruba. Po přečkaném oslabení se Poruba dostala do útočné třetiny a po rychlých a překvapivých nahrávkách se prosadila opět první porubská lajna. Gřeš s Bartoněm nahráli na skórování Patriku Golovi. A tak jako v první třetině, povedlo se domácím do minuty vsítit další branku. U pravé Dubského tyče se nenechal odstavit Dominik Csabala a donutil hostující střídačku vyměnit brankáře.

Do branky se postavil Roman Štefka a hned si sáhl po střele Gřeše na puk. Poruba nevyužila přesilovku pěti proti třem poté, co hosté nejdříve špatně vystřídali a pak se provinil Štosek vražením na hrazení. Další branky se diváci dočkali až v polovině utkání, když se prosadil v klasické přesilovce kapitán Tomáš Gřeš – 6:0. Posléze zaduněly dvakrát Srokovy betony po střelách Čapka a Burdy. Přestože byli hosté ve druhé třetině nejvíce vylučováni, nevedla Poruba vyšším skóre díky dobře ubráněným oslabením.

Jako v obou předešlých třetinách i ve třetí dvacetiminutovce se zdařilo Porubě rychle vsítit branku. Tomáš Gřeš zpečetil, jak se posléze ukázalo, sedmým gólem výhru domácího celku. Využil zaváhání obou obránců, když jim překazil rozehrávku a pak si zkušeně položil na led brankáře Štefka a zavěsil do prázdné brány – 7:0. Pak hosté zabetonovali útočnou modrou a domácí se těžko dostávali přes střední pásmo. Rozhodčí nechali hru volnější a tak se v závěru diváci dočkali i pěstních soubojů, které byly po zásluze potrestány.

Hosté nedokázali na Sroku nic vymyslet, takže ve finále má na kontě pátou vychytanou nulu a druhou v řadě. Domácí porazili Letňany po zásluze a mohou se těšit na sobotní zápas s Energií a získat další cenné body.

Ostatní zápasy RAKO extraligy sk. E

HC AZ Havířov 2010 – HC Energie Krlovy Vary 0:2
VHK Vsetín – HC Písek 8:0
HC Hradec Králové – HC Ústí nad Labem 2:1
HC Olomouc – HC Mladá Boleslav 4:2
HC ČSOB Pardubice – HC Litvínov 4:3 pp

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (RT TORAX Poruba): Povedené utkání. Kluci si zápas užili, bavil je. Klobouk dolů před brankářem Srokou, který ve famózní formě chytá už několik zápasů. Kluci splnili všechno, co jsme po nich chtěli, zahráli perfektně celé utkání. Jediné co mě mrzí je přesilovka pěti proti třem. Trénujeme ji, vysvětlujeme, jak se má hrát, vychází nám, ale v utkání nám nejde.

Jiří Žůrek (Letci Letňany): Poruba nás přehrála. Všude jsme byli později, nehráli jsme de fakto v obraně ani v útoku. Kluci zápas odflákli a domácí vyhráli zaslouženě.