Mladší dorostenci vládnou Východu! Karvinou přejeli dvacítkou

03.11.2013, Gabriela Juříková

Jedenácté kolo ELIOD ligy mladšího dorostu skupiny Východ uzavřelo polovinu základní části a RT TORAX v něm hostil Karvinou. Domácí v první třetině vsítili celkem devět branek, z toho tři v jediné minutě, a po zbytek zápasu skóre jen navyšovali. Ve druhé periodě přidali sedm kousků, ale také přišli o čisté konto. A v poslední tercii čtyřmi zásahy dovršili dvaceti branek. Na vysoké výhře se čtyřmi góly podílel Ondřej Žídek, jehož poslední trefa byla od červené čáry. Hattricku dosáhli i Tomáš Vilček, Jakub Stach a Milan Vospálek. V reprezentační přestávce nebudou dorostenci zahálet a kromě tréninků sehrají ve středu 6. listopadu od 17:15 mač s výběrem hráčů ročníků 98/99. Další ligový zápas je pak naplánován na čtvrtek 14. listopadu od 18 hodin s karvinskými ženami.

ELIOD liga mladšího dorostu - 11.kolo ne 3.11.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Býci Karviná
20:1(9:0, 7:1, 4:0)
Branky a nahrávky: 1. Žídek (Vospálek, Jendruš), 6. Vilček (Jendruš), 6. Dang (Vilček), 6. Dang (Vilček), 7. Holub (Malát), 9. Žídek (Vospálek), 11. Stach (Žídek), 13. Žídek, 21. Vospálek (Stach), 23. Malát (Skokan), 35. Stach (Prokeš), 36. Vospálek (Žídek, Vilček), 37. Konečný (Vilček), 41. Vospálek, 45. Konečný (Dang), 47. Malát (Veselý, Holub), 52. Žídek (Vospálek), 53. Stach (Dang) – 33. Kaleta (Tvrdík). Rozhodčí: Šeděnka – Zicháček, Stanke Vyloučení: 6:8. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 65. Průběh utkání: 12:0, 12:1, 20:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Remiáš (32.Lamla) – Pažický, Herejk, Prokeš, Skokan, Jendruš, Balcárek, Prepsl – Plachý, Voznička, Klíma – Stach, Žídek, Vospálek – Holub, Veselý, Malát – Dang, Vilček, Konečný
HC Býci Karviná: Žingor (Žiak) – Brumowski, Novobilský, Kaleta – Baron, Wojtyla, Vícha, Pieczonka, Hladil, Pawlas, Tvrdík, Krul

Roli favorita potvrdili domácí již po šestatřiceti vteřinách, kdy přihrávku Vospálka od zadního mantinelu bekhendovou střelou pod horní tyč proměnil v gól Ondřej Žídek. Hosté se do útočné třetiny dostali až ve druhé minutě, ale Remiáše žádnou vážnější střelou neohrozili. V páté minutě RT TORAX hrál přesilovku, kterou proměnil v druhou branku v síti Žingora. Důraz na brankovišti a dobrou teč střely Jendruše předvedl Tomáš Vilček.

Hlasatel ještě nedohlásil druhý gól a domácí se radovali z další branky. Michal Dang s Vilčkem vyšachovali karvinskou obranu a Poruba vedla 3:0. Uběhlo dvacet vteřin a stejná dvojice se zasadila o to, že domácí zvedali ruce počtvrté. Autorem čtvrté branky se stal Michal Dang a karvinská lavička vyměnila gólmany. Další branka padla až po minutě, kdy zdecimovaného soupeře překonal Matyáš Holub. Zápasu jasně vládli domácí a s Karvinou neměli slitování.

V deváté minutě vedl RT TORAX již 6:0. Do úniku se dostal Milan Vospálek a po pravé straně mu najížděl Ondřej Žídek, kterému v pravý čas poslal přihrávku a stačil jen nastavit hůl. Po půl minutě zvyšoval střelou mezi betony Tomáš Vilček a Poruba vedla 7:0. Čisté konto Remiáše poprvé ohrozila střela Filipa Kalety, který se o vstřelení branky snažil ještě jednou, ale domácí gólman si s oběma pokusy poradil.

Domácí ze svých útočných ambic nepolevili a nadále odstřelovali Žiakovu bránu. Holub trefil tyč a Vospálek pálil do odkryté poloviny branky, jenže gólman se stačil včas přesunout. K dalšímu gólu se domácí propracovali v přesilovce. Střelou po ledě z prostoru kruhů poslal mezi tři tyče Jakub Stach – 8:0. Zodpovědnost na sebe vzal Radovan Krul, ale jeho střela od modré, byť dostatečně razantní, domácího brankáře nijak neohrozila. Přesto raději přerušil hru.

Následovala krátká pasáž, kdy se týmy rvaly o kotouč. Vítězem se stali domácí, když gólově zakončil svůj únik Ondřej Žídek. Kotouč přeskočil gólmanovy betony a domácí vedli 9:0. V závěru třetiny si hosté zahráli přesilovku, a i když měli Wojtyla a Pawlas velké šance, domácí gólman si držel čisté konto. Do hostující branky se opět postavil Žingora hned v první minutě po přestávce inkasoval. Milan Vospálek vsítil desátou porubskou branku. Gólman byl v pokleku a zdálo se, že puk nejde nikudy protlačit, přesto Tomáš Vilček poslal puk na Žingora a ten mu prošel skulinou mezi betony – 11:0.

Když domácí ztratili pásmo, dokázali jej rychle získat zpět. Napoprvé nestačil rychlostně kapitán domácích David Malát na přihrávku Veselého, ale když získal puk na kruzích, okamžitě pálil a stal se autorem dvanácté branky. A jako by se svěřenci trenéra Smetáka s tímto stavem spokojili. Začali vymýšlet, hrát na sebe, a přestože měli další tutovky, gólman Žingor nepustil žádný kotouč za svá záda. I krátkou přesilovku pěti proti třem nezvládli. Dokonce nechali ujet Tvrdíka a mohli děkovat gólmanovi, že neinkasovali. Lamla, který vystřídal Remiáše v začátku dvaatřicáté minutě, v čase 32:09 si špatně pokryl levou tyč a puk z hole Filipa Kalety mu prošel za brankovou čáru.

Po divokých minutách, kdy se hra přelévala, začal RT TORAX opět úřadovat. Během dvou minut navýšili své vedení o další tři branky. Nejprve se prosadil s pomocí Prokeše Jakub Stach, pak rozjeli útočnou akci Žídek – Vilček – Milan Vospálek a na 15:1 dával Ondřej Konečný. V dalších minutách druhé třetiny se hosté prakticky před Lamlu nedostávali. Hodně sil vynakládali na bránění již tak hrozivého stavu. Pomáhali jim v tom i domácí hráči, když k zakončením přistupovali ledabyle.

Jako v prvních dvou třetinách, tak i v třetí periodě vsítila Poruba branku. Milan Vospálek se projel pásmem a z jízdy vzad poslal kotouč do levého rohu karvinské branky, kterou hájil zase Žiak – 16:1. Hosté neztráceli odvahu ani urputnost. Pieczonkova přihrávka před branku nenašla adresáta a jiné karvinské pokusy končili zblokované. Domácí nehráli již v na plný plyn, ale gólově se pořád prosazovali. Na 17:1 zvyšoval Ondřej Konečný a na 18:1 David Malát. Karviná si zahrála třetí přesilovku, ale hrálo se převážně před Žiakovou brankou, kde si důrazem vynutili domácí faul a po dvaceti vteřinách hráli v přesile oni.

Hosté hráli oslabení výborně a hráči zpestřili zápas bojovým uměním. Jen co odříkal hlasatel všechny tresty, na ledě již dávno hra pokračovala. A v čase 51:42 vsítil střelou od červené čáry devatenáctou branku a svou čtvrtou Ondřej Žídek. Gólmanovi kotouč propadl přes lapačku a rameno do branky. Čas 52:14 a na světelné tabuli se rozsvítila dvacítka. Jakub Stach na hranici brankoviště čekal na vhodný okamžik a pohyb gólmana až se naskytla příležitost poslat puk mezi jeho brusli a pravou tyč. Zbývajících sedm minut hry se na ledě bojovalo o každý centimetr ledu, ale stav se na žádné straně neměnil. Navíc, kdyby hráči RT TORAXu dali více jak dvaadvacet branek, nešlo by je zapsat do zápisu ani rozsvítit na tabuli.

Mladší dorostenci Poruby vládnou skupině Východ. Na svém kontě mají plný počet bodů, 109 branek a jen dvanáctkrát inkasovali, takže se pyšní nejlepší obranou. A aby nevyšli ze zápasového tempa, sehrají v reprezentační přestávce zápas proti výběru nejlepších hráčů stejné věkové kategorie a to ve středu 6. listopadu od půl šesté na Zimním stadionu Poruba.

Ohlasy k utkání

Martin Smeták (RT TORAX Poruba): Sehráli jsme výborné utkání s týmem ze středu tabulky. V každé třetině nám vyšel začátek a soupeře jsme skoro k ničemu nepustili. Kluci sice trochu polevili, ale nabádali jsme je, aby celý zápas hráli naplno. Je jen škoda, že jsme neudrželi čisté konto. A gól Ondry Žídka z poloviny hřiště byla třešnička na dortu.

Václav Števček (SK Karviná): Věděli jsme, že zápas s vedoucím týmem soutěže nebude pro nás lehký. Hlavně, když jsme nemohli přijet v plném složení. Chtěli jsme uhrát přijatelný výsledek, ale na bruslařsky i technicky skvělou Porubu jsme dnes neměli. Bohužel nás nepodržel ani jeden gólman a pohár hořkosti si kluci museli vypít až do dna.