Starší dorostenci podali zlepšený výkon, na Zlín přesto vyzrát nedokázali

26.10.2013, Kateřina Juříková

Starším dorostencům se stále nedaří proti silným týmům, jako je Třinec, Vítkovice a také Zlín, který v sobotu přijel na porubský stadion. V prvních minutách se chopili kotouče domácí, ale hosté se jen tak nedali. Ševci si vybojovali puk pro sebe a v první třetině poslali za Dominika Sroku tři pecky. Druhá část ovšem vyšla bezgólově, ačkoliv se oba týmy velice snažily prolomit jak obranu soupeře, tak i jeho brankáře. Začátkem třetí tercie dohrával RT TORAX přesilovou hru 5 na 3 a využil ji Patrik Gola, který skóroval i v přesilovce 5 na 4. Domácí mohli stav dorovnat, ale jak už to je zvykem, vyložené šance Porubští využít nedokáží a Zlínu se poté podařilo nastřílet další dva góly a vyhrát 2:5. Starší dorostence teď čeká reprezentační pauza.

RAKO Extraliga staršího dorostu - 20.kolo so 26.10.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
PSG Berani Zlín
2:5(0:3, 0:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 41. Gola (Csomor), 42. Gola (Kurnik, Síkora) – 4. Hladiš (Procházka), 6. Peška (Gago, Werbik), 6. Hladiš (Kobylík), 49. Werbik (Gago, Peška), 56. Vyoral (Rezek, Procházka). Rozhodčí: Kubičík – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 120. Střely na branku: 25:37. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:5.
HC RT TORAX Poruba 2011: Sroka – Široký, Síkora, Štěpán, Olšr, Ščurek, Šustala, Boháč, Šípek – Csomor, Mládek, Gřeš – Bartoň, Gola, Kurnik – Csabala, Hill, Nardelli – Němec, Kovalyov, Bialoň
PSG Berani Zlín: Ling (Haloda) – Gabrhelík, Řezníček, Váňa, Procházka, Kobylík, Schmied, Gazda, Kosorin, Pavlůsek, Kuncek, Peška, Rezek, Stiksa, Vyoral, Werbik, Gago, Kolařík, Hladiš, Bumbál

Po prvním vhození kotouče na led se Poruba přesunula před Linga, kde jej domácí pořádně potrápili, a zlínský gólman několikrát přerušil hru. Ze začátku to vypadalo, že hosté přizpůsobili svou hru soupeři, ale ve druhé minutě se Zlín vzpamatoval a začal pořádně útočit. Hned z prvního úniku padla první branka. Dominik Hladiš pouze nahodil kotouč na Sroku a jak už se jednou stalo v jiném utkání, kotouč se dotkl hrany gólmanova betonu a skončil v brankovišti.

Poté Zlín přidal i další dvě branky, které dělí jen pár sekund. Nejprve domácí klec pokořil David Peška a po něm opět Dominik Hladiš, který se nenechal zastrašit porubským obráncem Síkorou a objel jej. Sroka spoléhal na svého obránce, který nezastavil svým tělem útočníka a tak nestačil včas zareagovat.

Gólová střelnice se ale na dlouhou dobu ze strany hostí uzavřela. Do konce první části již Sroka neinkasoval a jeho spoluhráči nebyli ve svých střelách úspěšní. Pokud se dostali porubští hráči do útoku, zatlačil je Zlín k mantinelu, kde probíhali nekonečné boje o puk.

Sice druhá část nepřinesla žádnou brankovou podívanou, zato hra Poruby se značně zlepšila. Domácí přitvrdili ve všech frontách. Sroka obratně hájil svou čest i svou klec, jeho obránci se více snažili a útok bral svou roli vážněji. Útočná porubská linie se dostávala více před Linga, kterého několikrát potrápila.

Pokusy Gřeše, Goli, Mládka, Kurnika a dalších útočníků však v kleci hostí neskončily. Také Zlín se trápil. Domácí jim vraceli, to co sami dělali hosté svému soupeři v první části – tlačili je v útočném pásmu k mantinelům a nepouštěli je před Sroku. Více se hrálo ve středním pásmu a často se střídaly strany, ale oba brankáři případné nátlaky ustály a třetina tak skončila stejným stavem jako ta předchozí.

V začátku poslední třetiny hrála Poruba přesilovku 5 na 3 a byla by obrovská škoda této výhody nevyužít. Domácí však své příznivce potěšili a nasázeli v prvních dvou minutách dva góly. Přesilovku 5 na 3 a posléze i 5 na 4 využil jediný porubský střelec a to Patrik Gola.

Pokusy o další branky ovšem domácím již nevycházeli. Ani u hostů tomu nebylo jinak. Zlín si chtěl pojistit výhru a tak zvýšil Nicolas Werbik stav na 2:4. Hra byla do poslední minuty dramatická. Často se střídaly strany a o kotouč se hrálo převážně ve středním pásmu.

Po úporném boji na obou frontách se přece jenom jednomu z týmů podařilo vstřelit další gól. Byl to Zlín, který navýšil v 56. minutě utkání. O tuto poslední branku se postaral Jan Vyoral a Zlínští si tak odvážejí po dramatickém utkání tři cenné body.

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): Vůbec jsme nezklamali, vzhledem k tomu jak to dopadlo včera. Oproti včerejšímu zápasu měli hoši k zápasu jiný přístup a hráli se soupeřem rovnocennou hru. Nástup byl vynikající, jenomže Csomor netrefil prázdnou bránu a následně Sroka inkasoval. Za stavu 3:0 kluci začali pořádně hrát a v úvodu třetí třetiny jsme využili přesilovku pět na tři a v další jsme snížili na 2:3. Pukem se hrálo na obě strany, a kdyby Csomor proměnil samostatnou akci, mohl se zápas vyvíjet jinak. Soupeř nakonec využil našich zmatků v obraně a ani v gólmanovi jsme neměli oporu.

Tomáš Valášek (PSG Zlín): Myslím si, že jsme v podstatě nehráli celý zápas moc dobře, tedy až na pár minut. Ve fázi, kdy stav byl 3:2, nás měla Poruba, jak se říká, „na lopatě“ a měla velké šance. Naštěstí se nám podařilo dát slepený gól a ten rozhodl.