Poruba v derby sahala po bodu, rozhodla větší zkušenost Vítkovic v proměňování šancí

12.10.2013, Gabriela Juříková

Třetí vzájemný zápas v RAKO extralize staršího dorostu byl v podání Poruby a Vítkovic do osmapadesáté minuty výsledkově vyrovnanější než předchozí dvě utkání. Hosté sice rychle vedli, ale domácí odpověděli v přesilovce. Přes změť těl protlačil kotouč za Waneckého David Nardelli. Ve druhé třetině se hrál hokej nahoru dolů, a přestože se domácí střelecky soupeři vyrovnali, z gólů se dvakrát radovali jen hosté. Nejprve po deseti vteřinách využili přesilovku a v závěru třetiny po přečkaném oslabení skóre navýšili. Snížit vítkovické vedení se podařilo až Tomáši Gřešovi, když šel důrazně do brány a soupeř si puk dopravil za čáru sám. Vyrovnat mohl Bartoň, ale netrefil z kruhů bránu. Nakonec rozhodla větší zkušenost v proměňování šancí a hosté si v závěru dvěma góly pojistili vítězství.

RAKO Extraliga staršího dorostu - 15.kolo so 12.10.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Vítkovice Ridera
2:5(1:1, 0:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 7. Nardelli (Štěpán, Csomor), 51. Gřeš – 5. Malina (Jáchym), 29. Rudl (Jáchym), 38. Kuťák (Korec), 59. Jáchym (Charvát), 60. Beneš (Stránský). Rozhodčí: Jeřábek J. – Moravec, Rožánek. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 105. Střely na branku: 33:44. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:5.
HC RT TORAX Poruba 2011: Sroka – Štěpán, Ščurek, Široký, Síkora, Hranoš, Šustala, Boháč, Olšr – Csomor, Mládek, Gřeš – Gola, Němec, Bartoň – Kurnik, Nardelli, Konvička – Csabala, Kovaljov, Bialoň
HC Vítkovice Ridera: Wanecki (Kardinál) – Šendera, Puzič, Krenželok, Fajkus, Charvát, Čechman, Rudl – Kuťák, Beneš, Malina, Stoklásek, Korec, Slánský, Spratek, Jáchym, Stupka, Volný, Hartmann, Stránský

Kotouče se chopili domácí, ale jejich útočné snažení vyšlo naprázdno. Když se ve třetí minutě dostali hosté před Sroku, bylo to podstatně nebezpečnější. A v páté minutě se radovali Steelaři ze vstřelené branky poprvé. Akci předcházela Puzičova střela od modré, kterou Sroka vytěsnil do rohu a z následného přenesení hry pře branku propálil domácího gólmana Vlastimil Malina. V následující minutě si zahráli domácí přesilovku, v které měl vyrovnání na hokejce Gola.

Co se nezdařilo Golovi, dokonal osmadvacet vteřin před vypršením Stránského trestu Nardelli. Obránce Štěpán střílel od modré a ve změti těl na brankovišti se nejlépe zorientoval David Nardelli. Brzy si početní výhodu zahráli i hosté. Střílenou přihrávku Jáchyma vystihl Štěpán a narušil vítkovickou kombinaci. Po buly zasahoval Sroka proti střele Puziče a Volný zasáhl jen boční síť.

Hrál se hokej nahoru dolů, ale když se dostali hosté do pásma, měli domácí nejvyšší pohotovost. Vítkovičtí hráči dokázali střílet kdykoliv a odkudkoliv. RT TORAX svou dobrou defenzivní taktikou soupeři znepříjemňoval hru. Do konce třetiny prověřili hráči pozornost obou gólmanů ještě několikrát, ale do kabin odcházeli za nerozhodného stavu 1:1.

Kuťák se kulantně schoval za porubskou obranu, ale jeho střelu domácí gólman vyrazil. Vítkovický strážce Wanecki po střele Nardelliho raději přerušil hru a rozhodčímu předal puk ze své lapačky. Skalní fanda Kamil povzbuzoval domácí borce: „Chalpci bojovat.“ A chlapci v dresech RT TORAXu bojovali. Hráli do těla, bruslili a všem formacím se dařilo držet vítkovické hráče co nejdál od Srokovy branky.

Ve druhém oslabení si hosté skoro dali vlastní gól. Rudl chtěl kotouč vyhodit zpoza branky, ale trefil záda Čechmana. Wanecki se štěstím odražený puk zachytil. Gólovou šanci neproměnil kapitán Poruby a tak druhou přesilovku domácí nevyužili. Vítkovice posléze Porubu vyučili, jak se přesilovka hraje. Po deseti vteřinách potrestali vyloučení Němce. Jáchym vybídl ke střele z kruhů Dominika Rudla, před kterým Sroka nestačil včas sklapnout betony – 1:2. Němec se postavil na středové buly a šel opět na trestnou lavici za podražení.

Tuto přesilovku hosté neproměnili a v jejím závěru se ještě provinili šesti hráči na ledě, takže následovalo vítkovické oslabení. Csomorovu střelu Nardelli nedokázal tečovat správným směrem a Síkorův projektil chytil Wanecki s velkým štěstím do lapačky. Vítkovice již v plném počtu prověřili gólmanovy reakce. Korec s Volným na Srokovi pohořeli. Do útoku se vrhli domácí. Gřešovi puk ujel, ale z druhé vlny si jej vzal Csomor, kterému úspěšné zakončení překazil Šendera sekerou přes ruce.

Porubská přesilovka přinesla zblokovaný puk v ochranné síti za Waneckého brankou, sérii přihrávek – nepřesných a dvě gólové šance oslabených Steelařů. Pokračující tlak zúročili hosté třetí brankou. Filip Kuťák projel brankovištěm z leva a zavěsil pod horní tyč. Závěr druhé třetiny patřil domácím, ale Wanecki před Csomorem kotouč raději přikryl.

Začátek třetí třetiny byl v režii Vítkovic. Rudlovu střelu ze středního pásma Sroka vytěsnil do rohu a pak musel být na pozoru, stejně jako obránci. Nahození Kuťáka na teč Beneš nezpracoval. Na druhé straně se chtěl podruhé prosadit Nardelli, kterého jistil z pravého křídla Kurnik, ale brankář hostí si s jeho střelou poradil. Čtvrtý gól měl na holi Jáchym, ale poskakující a vzduchem létající puk Sroka v leže pohotově schoval do lapačky.

V 51. minutě zdramatizoval zápas vlastní gól Vítkovic, který byl připsán Tomáši Gřešovi. Na hranici brankoviště chtěl Gřeš poslat puk přes gólmanovy betony, ale obránce jeho úmysl zblokoval a nešťastně poslal kotouč za záda vlastního brankáře – 2:3. V 54. minutě měli domácí možnost vyrovnat z přesilovky. Puky však končili na zadním mantinelu nebo se Poruba nepřesnými přihrávkami sama vytlačila z třetiny.

Tři minuty před konce třetí periody měl vyrovnání ve svých rukou hned třikrát Bartoň. Poprvé byl rychlejší v jízdě na branku než přihrávka od Goly, po druhé pálil ze středu hřiště a mířil hodně vysoko a naposledy s hráčem v závěsu nestihl dorazit odražený kotouč mezi betony klečícího brankáře. A když nedáš, tak dostaneš, jak praví jedno hokejové pravidlo. V 59. minutě zvyšoval střelou z levého kruhu Tomáš Jáchym a v 60. minutě po samostatném průniku Kryštof Beneš.

Poruba byla blízko k získání bodu, ale nevyužila nabídnuté šance. Vyhrál, na proměňování šancí, zkušenější tým, byť tentokrát nebyl v zápase lepší. Další zápas čeká svěřence trenéra Rambouska v pátek 18. října na ledě Havířova.

Ostatní zápasy 15. kola RAKO Extraligy staršího dorostu sk. Východ:

HC AZ Havířov 2010 – HC Kometa Brno 2:4
VHK Vsetín – HC Olomouc 5:2
HC Oceláři Třinec – HC PSG Zlín 3:4pp

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (RT TORAX Poruba): Do padesáté osmé minuty stav dva tři a sahali jsme po bodu. Myslím si, že hráč mezi kruhama netrefí bránu, tak je to velmi špatně. Mohli jsme dneska získat bod a po včerejším dvou bodovém zápase a po obětavosti, jsme si bod zasloužili. Výsledek 2:5 vypadá jednoznačně, ale hráli jsme už třetí zápas s Vítkovicemi a v tomto utkání si myslím, že jsme nebyli horší než soupeř.

Pavel Hulva (Vítkovice Steel): Nebyl to lehký zápas. Poruba bojovala do konce zápasu a v závěru se projevila naše kvalita a vyhráli jsme. V posledních zápasech se nám nedařilo, jelikož máme zraněné hráče, někteří kluci nastupují za juniorku a tak nás je málo a herní kvalita šla trochu dolů. Podle toho vypadají naše výsledky, ale dnes jsem rád, že nám to vyšlo.