Hektický duel s Olomoucí starší dorostenci zvládli, cenné dva body trefil v nájezdech Csomor

11.10.2013, Kateřina Juříková

V utkání se stav neustále měnil a do poslední chvíle nebylo jasné, kdo zápas vyhraje. První třetina byla chaotická, ale nakonec v ní měli navrch hosté. Ve druhé části se domácí zvedli a stav dorovnali jak na 1:1, tak poté i na 2:2. V poslední tercii se mělo rozhodnout a málem to tak i bylo. RT TORAX Kohoutům nasázel další dvě branky a Olomouc přidala jednu. Když zbývaly pouze čtyři minuty do konce utkání, hosté znovu stav srovnali a muselo se prodlužovat. Jenomže ani po prodloužení neznali diváci vítěze a rozhodly až nájezdy, v nichž se o vítěznou trefu postaral Martin Csomor. Další utkání sehrají starší dorostenci už v sobotu proti Vítkovicím.

RAKO Extraliga staršího dorostu - 14.kolo pá 11.10.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Olomouc
5:4sn(0:1, 2:1, 2:2 – 0:0)
Branky a nahrávky: 21. Gřeš (Štěpán), 33. Němec (Gola), 47. Gřeš (Mládek, Csomor), 51. Ščurek (Gřeš, Gola), rozhodující sam. nájezd Csomor – 12. Kropáč (Marek, Melichárek), 29. Heža (Ministr), 50. Kuba (Ministr), 56. Melichárek (Kropáč). Rozhodčí: Šír – Hlavatý, Jureček. Vyloučení: 3:7. Využití: 1:0. Diváci: 100. Střely na branku: 39:41. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3, 4:4, 5:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Sroka – Štěpán, Olšr, Široký, Síkora, Ščurek, Šustala, Boháč, Hranoš – Bartoň, Mládek, Gřeš – Csomor, Nardelli, Gola – Kurnik, Němec, Konvička – Csabala, Kovaljov, Bialoň.
HC Olomouc: Urbisch – Spurný, Hes, Hrabica, Tomek, Marek, Horák R. , Škoda, Kropáč, Melichárek, Heža, Dittrich, Horák J., Malý, Ministr, Kuba.

Hra po úvodním vhazování byla velice zmatená. Domácí se sice dostali ihned do útočného pásma, ale po chvíli puk ztratili. Olomouc se několikrát pokusila napadnout Sroku, jenomže přes obranu se jí těžko procházelo a porubský gólman tak nemusel díky svým obráncům dlouhou dobu zasahovat.

Porubským hráčům se nedařilo ve sféře útoku. Akce sice vymýšleli dobré, ale nedokázali je dotáhnout do konce. Také u dorážek mnohokrát neuspěli. Olomouc ovšem za to vše může vděčit Urbischovi, který obratně svou klec hájil.

Zlom nastal v půli třetiny, kdy se hosté dostali po urputném boji o kotouč opět před domácí klec. Nikým nehlídán byl v prostoru Jan Kropáč, a když vyrazil směrem ke Srokovi, dostal nahrávku od Marka. Olomoucký útočník parádní bekhendovkou poslal puk nad klečícího gólmana. Poruba se pokoušela využít i přesilovku, ale do konce třetiny stav nedorovnala.

Sotva se vrátil na led vyloučený Tomek, utrpěla Olomouc šok. Po návratu vyloučeného totiž domácí zůstali v útočné třetině a měli stále navrch. Proto Štěpán prudce vypálil na Urbische a díky dobré pozici Tomáše Gřeše skončil kotouč v bráně.

I Síkorovi se naskytla velká příležitost skórovat, ovšem svou šanci neproměnil. Ačkoliv se hosté opět poslali do oslabení, nebylo to znát. I ve čtyřech hráčích totiž dokázali hrát plnohodnotnou hru a pořádně potrápili Sroku a jeho kolegy. Když se již hrálo v plném počtu, navýšil stav přesnou střelou Jakub Heža.

Domácí se několikrát pokusili o dorovnání, ale dlouho se nic nedělo. Teprve až Radim Němec, ujíždějící od půle hřiště směrem k olomoucké svatyni, překonal Urbische. Puk mu poslal mezi betony. Olomouc ve své hře přitvrdila a domácí hráči někdy nevydrželi nárazy svých soupeřů a končili tak na ledě. Ani ke konci třetiny se žádnému z týmů nepodařilo skórovat a tak byl stav nerozhodný 2:2.

Dlouhou dobu se hrálo pouze ve středním pásmu a ani jeden celek se nedokázal dlouho udržet v útoku. Ve 47. minutě se ovšem vše obrátilo. Csomor přejel za modrou čáru do útočného pásma, počkal si až jej dojedou spoluhráči a na opačný konec pásma poslal kotouč Mládkovi. Ten okamžitě vypálil a před brankou byl nachystán Tomáš Gřeš, který se postaral o dorážku.

Radost domácím dlouho nevydržela. Olomouci se po střele Miroslava Kuby podařilo dorovnat, ale vzápětí si Poruba spravila chuť a využila přesilovou hru díky Petru Ščurkovi. Dlouhou dobu se nic vážnějšího na ledě nestalo, ačkoliv hosté měli spoustu šancí a několikrát nebezpečně operovali před Srokou.

Čtyři minuty před koncem utkání Olomouc dorovnala. Porubští hráči chybovali ve svých řadách a nechali Václava Melichárka ujet před Sroku. Široký se jej sice pokusil zadržet, ale neuspěl a kotouč skončil v brankovišti. Do konce třetiny již žádná branka nepadla a muselo se tedy prodlužovat.

Pětiminutové prodloužení také vítěze neurčilo, i když Olomouc Porubu stále držela mimo Urbische a neustále se tlačila před Sroku. Porubský gólman však svou svatyni ubránil a musely přijít na řadu nájezdy. Martin Csomor i Tomáš Gřeš své nájezdy proměnili, ale Jan Kropáč ani Miroslav Kuba domácí klec nepokořili. Poruba tak vyhrála a ukořistila dva cenné body.

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): Ustrašené utkání a myslím si, že nebylo pohledné z obou stran. Chtěli jsme jednoznačně bodovat, ale alespoň se nám podařilo zvítězit za dva body. Naše hra momentálně nemá jiskru. Jsme však rádi, že jsme vyhráli na samostatné nájezdy a dva body věnujeme zesnulému Erichu Cviertnovi.

Jan Tomajko (HC Olomouc): Bohužel jsme pak na konci dotahovali, takže jsme rádi, že kluci dorovnali na 4:4. Potom ty nájezdy, to už byla loterie a domácí v tom byli šikovnější. Takže Poruba má dva body a my pouze jeden.