Starším dorostencům Poruby nevyšla druhá třetina a Olomouc slavila první výhru na domácím ledě

21.09.2013, Gabriela Juříková

Sousedé z konce tabulky se utkali o předposlední příčku. Lépe do utkání vstoupili domácí, když v páté minutě překonali Sroku poprvé. Hosté do tří minut odpověděli využitou přesilovkou a po přestávce se začínalo za nerozhodného stavu. Druhou třetinu plně ovládli Kohouti a gólem v oslabení, využitou přesilovkou a brankou v klasickém počtu hráčů si zajistili vedení. Hosté se chvílemi herně soupeři vyrovnali, ale síly jim ubírala častá vyloučení. V poslední třetině domácí v jedné z přesilovek překonali Sroku po páté a v závěru zápasu odčinil svá tři vyloučení Radek Bartoň, který byl autorem obou porubských branek. Dalším zápasem se rozjede druhé kolo RAKO extraligy a starší dorostenci jedou v pondělí 23. září na led Vítkovic.

RAKO Extraliga staršího dorostu - 7.kolo so 21.9.15:30
HC Olomouc
HC RT TORAX Poruba 2011
5:2(1:1, 3:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 5. Horký (Ministr), 21. Rašner, 37. Nesvadba (Janás), 40. Rašner (Janás), 54. Kropáč (Rašner, Janás) – 8. Bartoň (Kurnik), 59. Bartoň. Rozhodčí: Cik – Bryška, Lučan. Vyloučení: 6:8, navíc Kropáč (OLO) 10 min OT. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 117. Střely na branku: 42:32. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1, 5:2.
HC Olomouc: Pospíšil – Spurný, Hes, Rašner, Kolovrátník, Marek, Horák R., Nesvadba – Tomek, Kropáč, Melichárek, Janás, Holibka, Horký, Horák J., Malý, Ministr, Kuba
HC RT TORAX Poruba 2011: Sroka – Štěpán, Olšr, Široký, Síkora, Ščurek, Šustala, Hranoš – Csomor, Bartoň, Gřeš – Gola P., Nardelli, Kurnik – Csabala, Hill, Kovaljov

Porubská obrana zaspala a Olomouc šla v páté minutě do vedení gólem Michala Horkého. Hosté se v prvních minutách museli jen bránit. Nedokázali přejít přes střední pásmo, natož ohrozit prozatím čisté konto Pospíšila. K vyrovnání pomohl hostům faul Ministra. První přesilovkové formaci se střelecky nedařilo, až druhá pětice překonala olomoucký čtverec. Radek Bartoň se trefil pod horní tyč a srovnal stav zápasu.

Postupně se hra obou týmů vyrovnávala. RT TORAX v oslabení dokázal dvakrát ujet a vypracovat si dvě slibné akce. Počet hráčů mohl být hned dvakrát vyrovnán, ale rozhodčí ponechali olomoucké zákroky bez povšimnutí. Kohouti se tlačili do brány, ale kromě rychlé branky v úvodu zápasu Sroku nepřekonali. Přesto musel být hostující brankář neustále ve střehu a krýt nepříjemně odražené kotouče. Před olomouckým Kropáčem Sroka kotouč raději přikryl.

V patnácté minutě byla blízko gólu druhá porubská pětka. Gola ve středním pásmu ztratil puk, okamžitě jej získal zpět a s parťáky Kurnikem a Nardellim zatopili brankáři Pospíšilovi. Finální zakončení se Nardellimu nepovedlo. Poruba dokázala s Olomoucí srovnat krok a v závěru třetiny měla ještě několik možností vývoj zápasu otočit. Olomouc dohrávala v druhé třetině poměrně větší část oslabení, v kterém hosté neskórovali. Olomoucký Alex Rašner v oslabení překazil hostům nahrávku a po projetí hřiště poslal puk pod Srokovy betony – 2:1.

Hosté dohrávali přesilovku a Síkora neposlal puk do brány dost důrazně. Následně si před Šoustalem vyřizovali účty Spurný se Síkorou. Hostům se nedařilo proměňovat nabízené šance. Štěpán, Šustala ani Hranoš nedotlačili kotouč do brány. Olomouc se osvobodila zakázaným uvolněním. Střelu Nesvadby Sroka viděl a puk ukryl ve své výstroji. V šesté minutě druhé třetiny se domácí kolotočem přihrávek snažili přečíslení využít. Kropáč kotouč přes Sroku neprotlačil a stejně se vedlo Kubovi, který navíc brankáře hostí nešťastně zalehl.

Jen co skončila přesilovka Kohoutů, začala stejná herní činnost hostům. Štěpán puk napálil do protihráče a Csomor místo přihrávky zvolil střelu. Puk po zblokování skončil v ochranné síti. Usazení se v útočné třetině, se hostům nijak nedařilo. Navíc rozhodčí Porubu vykázal ze třetiny pro stojícího hráče v brankovišti. Kohouti získávali více prostoru a Sroka hru raději uklidnil přikrytím kotouče pod betony.

Domácí se po dvaceti vteřinách Kropáčovým zákrokem do Síkorového zátylku dostali do tří. Hosté nenacházeli recept na překonání bránící trojice a Pospíšilovu bránu neohrozili žádnou pořádnou střelou. Krátkou klasickou přesilovku domácí pak lehce ubránili. Když byla Olomouc v plném počtu, odcházel na trestnou lavici hostující obránce Olšr. V této třetině se trestné lavice nestačily ochladit. Spurného střelu z mezikruží Sroka vyrazil, Rašner minul bránu o centimetry až David Nesvadba přesilovku využil. Aktivní, bojovný přístup přinášel Kohoutům ovoce. Poruba se v přesné střelbě trápila a v obraně propadala. V útočné třetině ztratila kotouč a olomoucký protiútok sklidil úspěch v podobě čtvrté branky. Autorem branky do šatny byl Alex Rašner.

V prvních minutách drželi hosté puk na svých holích a tlačili se do brány. Jenže jejich snažení hatila vyloučení. První slibná olomoucká akce třetí třetiny byla zastavena faulem brankáře Sroky, za kterého šel trest odsedět Hill. Kuba, Horák Robert, Marek a Tomek dobývali hostující svatyni plné dvě minuty, ale Sroka přestože několikrát dostal sekery přes ruce, nedovolil domácím skórovat. Stejně si počínal i v následném oslabení. Ve třinácté minutě třetí třetiny hráli přesilovku hosté, o kterou se po minutě připravili. Kropáčovu střelu přes obránce Sroka včas chytil.

Již v oslabení se do růžku netrefil Síkora a rychlé přečíslení Olomouce zastavil hostující gólman. Buly po levici Sroky vyhráli domácí a střelu Jana Kropáče si špatně položenou hokejkou srazil do brány – 5:1. V další přesilovce byla Olomouc blízko gólu. Kropáč byl při chuti, ale na brankovišti puk nestihl protečovat. Minutu a půl před koncem třetí třetiny odčinil svá častá vyloučení Radek Bartoň druhým gólem a kosmeticky upravil skóre utkání na 5:2.

Olomouc byla od začátku zápasu lepším týmem. Více chtěla a více se tlačila do brány. Hosté si vypracovali gólové šance, ale nedokázali je patřičně využít. V přesilových hrách chybělo více střelby a klid na holích. A častá vyloučení je připravila o síly, které v poslední třetině evidentně scházely. Kohouti zaslouženě vyhráli a dostali se v tabulce před Porubu.

Ohlasy k utkání

Jan Tomajko (HC Olomouc): V první třetině nám dělalo obrovský problém napadání od soupeře a nemohli jsme se s tím nějakou dobu vyrovnat. Hlavně ve třetí třetině jsme už na tom ale byli fyzicky lépe. Z přesilovek jsme dali dva góly, myslím si ale, že bychom v nich měli být efektivnější. Na tom budeme muset zapracovat.

Petr Rambousek (RT TORAX Poruba): První třetina byla zaslouženě remízová, oni i my jsme měli nějaké ty šance. Do druhé třetiny jsme šli s přesilovkou. Vsadili jsme na hráče, kteří mají zkušenosti, ti to ale vyloženě odflákli a dostali gól od Rašnera. Potom se nám nepovedla přesilová hra pět na tři, která byla bez střel a bez nápadu. O zápase rozhodla především druhá třetina, kterou jsme prohráli 0:3.