Poruba měla obrovský respekt ze svého soupeře a její strach rozhodl ve prospěch Zlína

20.09.2013, Kateřina Juříková

Porubští starší dorostenci na svém ledě přivítali silného soupeře ze Zlína. Již od prvních minut utkání se ukazovalo, kdo ledovou plochu ovládl. Byli to hosté, kteří si u domácího týmu získali svou dravostí respekt. Poruba tak vytvářela vlastními chybami svému soupeři dostatek příležitostí a otevřeného prostoru, čehož Zlín dokázal v některých situacích využít, a tak padlo ze zlínských holí za celé utkání sedm branek. Domácímu mužstvu se v tomto utkání nedařilo. Dokonce ani střelci Martinu Csomorovi. Svou pílí a obětavostí ovšem vynikl Tomáš Síkora. Ačkoliv nevstřelil gól, dokázal dnes co v něm je nejen divákům, ale i svým trenérům. Další utkání sehraje dorost v sobotu 21. září v Olomouci.

RAKO Extraliga staršího dorostu - 6.kolo pá 20.9.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
PSG Berani Zlín
0:7(0:2, 0:2, 0:3)
Branky a nahrávky: 4. Karafiát (Dlabaja), 15. Bumbál, 38. Vyoral (Pavlůsek, Hladiš), 39. Werbik (Valášek), 46. Valášek (Procházka, Hladiš), 51. Dlabaja (Hradila), 60. Hladiš (Rezek, Vyoral). Rozhodčí: Jeřábek J. – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 2:5. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 150. Střely na branku: 24:40. Průběh utkání: 0:7.
HC RT TORAX Poruba 2011: Sroka (41. Peslarová) – Štěpán, Síkora, Kovaljov, Šustala, Ščurek, Široký, Olšr, Hranoš, Šípek, Gola, Kurnik, Bartoň, Gřeš, Csomor, Boleslavský, Nardelli, Bialoň, Csabala, Hill.
PSG Berani Zlín: Haloda – Kobylík, Hradila, Kosorin, Řezníček, Schmeid, Gazda, Procházka, Pavlůsek, Peška, Dlabaja, Bumbál, Werbik, Rezek, Karafiát, Vyoral, Kolařík, Hladiš, Valášek.

Zlín jednoznačně od první sekundy ovládal celou hru. Ačkoliv se po prvním vhazování domácí usadili v útoku, nevydrželi tam dlouho, neboť jejich soupeř dokázal využít každičké chyby, kterou vytvořili. Hosté tak měli povětšinu času kotouč na svých holích.

První branka padla již ve třetí minutě. Dlabaja nahrál svému spoluhráči Jiřímu Karafiátovi, který přestože padal, dokázal vypálit parádní střelu, kdy puk letěl přímočaře rovnou do klece. Porubě se naskytla obrovská příležitost skórovat, když hráli přesilovku 5 na 4. Jenomže oko divákovo mohlo vidět, že zlínští hráči umí předvést plnohodnotnou hru i v oslabení. Místo dorovnání tak málem hosté několikrát navýšili stav.

Domácí si již nevěděli rady a tak se někdy zcela zbytečně zbavovali kotouče. Hostům se tak otevíraly nové možnosti a nové šance, jak se dostat před Sroku. Další takovou příležitost Zlín řádně využil. Když z prostoru kruhů Pavel Bumbál vypálil, síť v brankovišti porubské svatyně se opět zavlnila.

Druhou třetinu domácí zahráli lépe, ačkoliv branku nedali. Csomorovi se v jeho střeleckém umu stále nedařilo. Ačkoliv poslal pár střel na Halodu, ani jedna v kleci neskončila. Také Gola nebyl úspěšný. Neposedný kotouč jako by nechtěl Porubské poslouchat a neustále odskakoval a špatně se domácím na holích zpracovával.

Csomor se dostal do obrovské výhody. Sám jel na zlínskou bránu, ale dostihl jej zlínský obránce, který bránění svého gólmana trochu přehnal. Když se totiž Csomor blížil k Halodovy a zakončoval, zmařil mu jeho gólovou akci faulem a bylo nařízeno trestné střílení, které ale porubský obránce neproměnil.

Také hosté se trápili. Místo aby stříleli góly, dělali zbytečné fauly. Jeden takový udělal v útočném pásmu Kobylík, ale domácí následnou přesilovku využít nedokázali. Dvě rychlé branky padly v závěru druhé části. Krásnou akcí přelstil SrokuJan Vyoral a po něm skóroval Nicolas Werbik. Zlín tak po dvou třetinách vedl 0:4.

Závěr utkání již patřil jenom Zlínu, který ustavičně napadal porubskou bránu. Do klece se místo Dominika Sroky postavila gólmanka Klára Peslarová, ale ani ta nedokázala dokonale uhlídat svou svatyni. První zlínskou přesilovku využil Lukáš Valášek a jeho tým pak stále domácí bránu napadal.

Nardelli, Gřeš i Csomor se v mnoha situacích dostali do blízkosti Halody, ale nepřekonal je ani jeden z nich. I hosté se delší dobu trápili, ale krásnou střelou z mezikruží navýšil stav Daniel Dlabaja. Již bylo jasné, že domácí opět na tři cenné body nedosáhnou.

Ke konci zápasu byli domácí podruhé v oslabení a i druhou přesilovou hru dokázal Zlín využít. Peslarová sice klec bránila, co jí síly stačili, ale i přesto se do brány Dominik Hladiš strefil. Zlín tak Porubu porazil stavem 0:7.

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): Je to zasloužená výhra Zlína, který byl ve všech směrech lepší, a my jsme mu k tomu vyloženě pomohli. Myslím si, že to je nejhorší utkání, co jsme v této soutěži doposud odehráli. Kluci nejspíš měli vůči soupeři obrovský respekt.

Tomáš Jankovič (PSG Zlín): Myslím si, že utkání bylo v celku vyrovnané. Rozhodujícím okamžikem zápasu bylo určitě trestné střílení, které mohlo rozhodnout o průběhu utkání. Kdyby se to domácím podařilo, bylo by to 1:2 a zápas se mohl zdramatizovat. Ale vše dopadlo jinak a my ještě do konce druhé třetiny stav navýšili na 0:4. Jsme hlavně rádi, že náš gólman podal výborný výkon a neobdržel žádnou branku.