Pátek třináctého v podání starších dorostenců – Vsetínu nasázeli nevídaných třináct branek

13.09.2013, Kateřina Juříková

Na toto utkání porubští dorostenci nemuseli čekat dlouho. Ve čtvrtém kole se na svém ledě utkali proti Vsetínu, který se dosud držel v tabulce nad Porubou. Po tomto utkání tomu však bude jinak, neboť starší dorostenci dokázali Valachy porazit a ukořistit tak tři cenné body. Zatímco hosté se za Dominika Sroku trefili pouze dvakrát, domácí oba vsetínské gólmany rozhodně nešetřili. Svatyni překonali třinácti brankami, z toho pět gólů vstřelil Martin Csomor. Poruba své další utkání sehraje v sobotu 14. září v 16 hodin na ledě Třince.

RAKO Extraliga staršího dorostu - 4.kolo pá 13.9.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
VHK ROBE Vsetín
13:2(2:1, 5:1, 6:0)
Branky a nahrávky: 6. Kurnik (Ščurek), 16. Mládek (Gola, Kurnik), 21. Csomor (Šípek), 23. Gřeš (Šípek), 26. Csomor (Gřeš), 36. Gřeš, 40. Kurnik (Gola), 46. Kurnik (Gola), 47. Csomor, 50. Hill (Bartoň), 51. Csomor (Gřeš, Mládek), 55. Csomor, 56. Gřeš (Csomor, Šípek) – 11. Mikula (Grygar), 28. Grygar (Mikula). Rozhodčí: Fiala – Moravec, Rožánek. Vyloučení: 9:10. Využití: 2:1. V oslabení: 2:0. Diváci: 100. Střely na branku: 38:30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1, 5:2, 13:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Sroka – Štěpán, Kovaljov, Šustala, Ščurek, Široký, Olšr, Hranoš, Šípek, Boháč, Gola, Kurnik, Bartoň, Gřeš, Csomor, Mládek, Nardelli, Bialoň, Csabala, Hill.
VHK ROBE Vsetín: Gerža (23. Gottwald) – Haničák, Lejska, Svozílek, Hohl, Rýpar, Hořanský, Světlík, Lainka, Mikula, Janošek, Tydlačka, Grygar, Dobiáš, Miko, Blahunek, Willert.

Do utkání lépe vstoupila Poruba, která po úvodním vhazování ukořistila kotouč a okamžitě obsadila útočné pásmo. Pár střel na Geržu vypáleno bylo, ale puk se za jeho záda nedostal. Vzápětí se hra přesunula před Sroku a i ten ustál nátlak svých soupeřů.

Hra v první třetině probíhala jako na houpačce. Když už se domácí dostali do útoku, dlouho se tam neudrželi, neboť Vsetín si kotouč přivlastnili a dostali se před domácího gólmana. Ale ani hosté nevydrželi delší dobu v útočném pásmu. Přece jen se v šesté minutě jedno mužstvo dočkalo branky. Gól vstřelila Poruba a o skórování se postaralAntonín Kurník, který poslal přesnou střelu do horního rohu brankoviště.

V půli třetiny ovšem Vsetín dorovnal. Grygar sice neuspěl, ale jeho kolega Josef Mikula následně využil nepozornosti porubského gólmana a strefil se do prázdného místa v bráně. Do vedení se domácí dostali díky Jonáši Mládkovi.

V druhé části padla branka hned po odehraných čtyřiceti vteřinách. Skóre navýšil Martin Csomor. Hosté se sice pokoušeli porubské vedení nějakým způsobem zvrátit, ale žádný z vsetínských hráčů neuspěl. Zato Tomáš Gřeš překonal Gottwalda další střelou a při další akci nahrál Martinu Csomorovido středního pásma.

Obrovskou příležitost měl kapitán domácích ve vlastním oslabení. Dostal se ke kotouči a sám jel na bránu, kde však zkusil prohodit kotouč pod svými nohami, ale tento blafák mu neprošel. Tento neúspěch potrestal Ondřej Grygar a snížil tak na 4:2.

Vsetínu se v útoku nedařilo. Jejich pokusy byly neustále mařeny, ačkoliv se vždy šikovně dokázali hosté dostat ke kotouči. Ani přesilovku 5 na 3 nedokázali hosté využít, ale jakmile se Csomor s Šípkem vrátili na led, skóroval domácí Tomáš Gřeš. V poslední minutě druhé třetiny poslal rychlou střelu po ledě Antonín Kurnik.

Poslední třetinu zcela ovládli domácí, kteří skoro vůbec nepustili svého soupeře ke kotouči. Několikrát se sice Vsetínští k puku dostali, ale žádnou vážnější hrozbu pro Sroku nepředstavovali. Předchozí třetinu zakončila dvojice Antonín Kurnik-Gola gólem do vsetínské svatyně a tato stejná dvojice otevřela ve třetí třetině střelnici na Gottwaldově území.

O dvě minuty později ukořistil kotouč Martin Csomor, který nikým nehlídán vstřelil branku a posléze skóroval Svatopluk Hill. Vsetín již tušil, že tento zápas vyhrát nemůže, ale i tak se někteří hráči hostů pokoušeli stav snížit.

Jedenáctou a dvanáctou branku vstřelil Martin Csomor a o poslední třináctý gól se postaral Tomáš Gřeš. Utkání tak skončilo neuvěřitelným počtem gólů a to 13:2. Vsetín tak odjíždí domů bez bodů a domácí se posunují o stupínky výše v tabulce.

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): Těžké hodnocení. Na Vsetín jsme se nijak speciálně nepřipravovali, ale měli jsme zprávy z utkání Havířov – Vsetín. Zaměřili jsme se na to, že to utkání nesmíme podcenit, i když se nám to v první třetině moc nepovedlo. Přístup byl v první části velice špatný, nebruslilo se a ve hře byly nepřesné přihrávky i křečovitost. Druhou a třetí třetinu jsme už dominovali. Výsledek vlastně ukazuje, že to vítězství je zasloužené a teď se jen zbývá připravit se na zítřejší těžké utkání v Třinci.

Jan Dědek (VHK Vsetín): Těžko se mi to hodnotí, protože takovou nálož jsem v životě jako trenér neabsolvoval. Dneska na zápas přijel mančaft, který měl hrát minimálně vyrovnanou partii, ale bohužel se čtyřmi beky se soutěž v extralize hrát nedá. A ty chyby, které jsme vyráběli, hraničí s pátou třídou.