Junioři otočili duel v Brně a vyhoupli se do čela ligové tabulky! Tři body trefil Rataj

18.11.2013, Redakce

Přesně po dlouhých třech týdnech měli junioři na programu další ligové utkání, v němž se představili na ledě brněnského Warrioru. Zpočátku jako by se dlouhá pauza na jejich výkonu projevila a outsider z jihomoravské metropole si postupně vytvořil náskok dvou branek. Pak však RT TORAX naplno ukázal svou sílu a dokázal ještě pomyslné misky vah převážit na opačnou stranu. Warrior sice ještě našel odpověď, ale o důležitých třech bodech pro hosty rozhodl úspěšným trestným střílením Tomáš Rataj. A vzhledem k tomu, že soupeři zaváhali, vyhoupla se družina trenéra Petra Trojana na samý vrchol tabulky!

Liga juniorů - 14.kolo ne 17.11.14:45
HCM Warriors Brno
HC RT TORAX Poruba 2011
3:4(1:0, 2:3, 0:1)
Branky a nahrávky: 14. Růžička (Řeřucha), 26. Řeřucha (Novotný), 38. Fábry (Růžička, Huml) – 31. Havránek (Holáň), 35. Síkora (Havránek, Brnčal), 36. Rosypka (Maček D., Rataj), 54. Rataj z TS. Rozhodčí: Kopeček – Klouda, Musil. Vyloučení: 6:9, navíc Dobšák (WBR) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 45. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 3:3, 3:4.
HCM Warriors Brno: Holub – Řeřucha, Dobšák, Sedlák, Huml, Jánošík, Fendrich, Majola, Novotný, Král, Orság, Novosad, Fábry, Růžička, Weiss, Kousalík, Procházka.
HC RT TORAX Poruba 2011: Maček M. – Puškár, Ryška, Síkora, Baca, Pšeja, Kotas, Bolek, Štěpán – Rosypka, Maček D., Rataj – Holaň, Brnčal, Havránek – Král, Kaleta, Schwarz – Pobuta, Gřeš, Gola.

Na první ostrý test po reprezentační přestávce si museli junioři počkat až do neděle. K soutěžnímu utkání v Brně nastoupili po dlouhých třech týdnech. A mrazivé prostředí specifické haly, která je ukryta netradičně na skále mezi panelovými domy, jim v úvodu jako by příliš nesvědčilo. Warrior je na domácí půdě nepříjemný a to se jasně potvrdilo i při nedělním odpoledním střetnutí, na nějž tradičně vyrazili i ti nejvěrnější porubští příznivci.

V první dvacetiminutovce příliš důvodů k radosti neměli. Brňané, kteří do utkání vstupovali v roli papírového outsidera, si totiž vypracovali těsný fotbalový náskok. Když pak v úvodu prostřední tercie lovil Marek Maček podruhé touš ze své sítě, s porubskými akciemi to příliš optimisticky nevypadalo. "Nebyl to pro nás vůbec jednoduchý zápas, Brno hrálo hodně nepříjemně a jen těžko jsme se dostávali do šancí," přiznává kapitán David Maček.

Jenže porubští junioři se semkli a na brněnském stadionu se rázem začaly dít zajímavé věci. V přesilové hře se za brankou nejlépe zorientoval Martin Havránek, který překvapil gólmana a zasunul touš prakticky do odkryté klece. A jen o pár okamžiků později už dokonce na světelné tabuli svítilo skóre 2:2. Další početní výhodu dokázal přetavit v gól obránce Tomáš Síkora, který využil výborné přihrávky Brnčala a z nelehké pozice mířil přesně.

Poruba byla rázem na koni a brzy se mohla radovat potřetí. Tentokrát předvedla oku lahodící kombinaci první útočná formace. Celá akce začala u Rataje, který se snažil najít najetého Mačka a ten skokem ještě posunul puk na Vladimíra Rosypku. Dvacetiletý forvard se v takových momentech mýlí jen zřídka, brankáře si zkušeně rozhýbal rameny a pohotově zasunul. Jenže ještě v závěru prostřední části, která byla brankově bohatá, domácí stačili opět srovnat krok.

Rozhodnutí měla přinést až závěrečná třetina. V ní si byly oba celky vědomy, že každá chyba může rozhodnout. A nakonec tu největší vyrobili domácí, když unikajícího Tomáše Rataje zastavili jen za cenu faulu a hlavní rozhodčí Kopeček neváhal odpískat trestné střílení. Sám postižený potvrdil, že jde o jeho oblíbenou disciplínu a úspěšnou trefou vlastně rozhodl o důležitém zisku tří bodů. V závěru už totiž hosté brněnské ataky bez problémů ubránili.

A vzhledem k tomu, že ostatní soupeři v boji o horní pozice zaváhali, vyhoupla se parta okolo trenéra Petra Trojana na samý vrchol ligové tabulky! Na tři body se však možná až nečekaně nadřela. "Moc nebylo znát, že je Brno na dně tabulky. Ale naše hra nebyla první dvě třetiny optimální a zápas jsme dokázali obrátit v náš prospěch hlavně nesmírnou bojovností. Byla to celkem bramboračka, ale důležité jsou pro nás tři body," hodnotí útočník David Maček.

Ostatní výsledky 14. kola LJ – sk. Východ:

SK Karviná – SHK Hodonín 4:1
HC ZUBR Přerov – HC AZ Havířov 2010 4:3
LHK Jestřábi Prostějov – HC Frýdek-Místek 9:7
SKLH Žďár nad Sázavou – HC Slezan Opava 8:7 sn.