Junioři zaspali začátek, vyrovnání vydřeli a v nájezdech opět neuspěli

13.10.2013, Gabriela Juříková

V 8. kole juniorské ligy přivítal RT TORAX na svém ledě Frýdek-Místek. Soupeř hrající na brejky se v první minutě ujal vedení jednoduchou střelou Čintaly od mantinelu. Druhý gól viděli diváci před první přestávkou, když si domácí vstřelili vlastní gól do šatny a hosté přišli důraznou hrou k vedení 2:0. Poruba v polovině utkání snížila na rozdíl jediného gólu, když Jakub Baca z kruhů využil přesilovku pěti proti třem. Na vyrovnání se pak domácí natrápili. Přišlo až v jednapadesáté minutě z hole Tomáše Krále, když dopravil volný kotouč v brankovišti za čáru. Nerozhodný stav vydržel do konce třetí třetiny a na řadu přišly nájezdy, v nichž byli šťastnější hosté a odvezli si z porubského ledu cenné dva body.

Liga juniorů - 8.kolo ne 13.10.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Frýdek-Místek
2:3sn(0:2, 1:0, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 29. Baca (Pšeja, Brnčal), 51. Král (Síkora, Maček) – 1. Čintala, 20. Ďuríček (Carbol), rozhod. nájezd Mach. Rozhodčí: Mikula – Kopřiva, Mrákava. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 88. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Šrámek – Puškár, Ryška, Bolek, Baca, Pšeja, Síkora – Pasker, Kaleta, Král – Havránek, Brnčal, Holaň – Maček, Schwarz, Rataj – Gola, Pobuta, Mišenko.
HC Frýdek-Místek: Cieslar – Čintala, Hamhaltel, Blažek, Mičulka, Flegr – Mach, Rykala, Volný, Minařík, Ďuríček, Čahoj, Fojtík, Carbol, Mamula.

Druhá střela na gólmana Šrámka a Frýdek-Místek v čase 0:36 vedl 1:0. David Čintala vystihl v obranné třetině porubskou rozehrávku, lehce přejel střední pásmo a po přejetí útočné modré vypálil. K překvapení všech prošel kotouč Šrámkovy až do sítě jeho brány. Domácí se před Cieslara dostali až ve druhé minutě, ale jen správně zaměřovali. Střelecky aktivnější byli hosté. Šrámek se již nenechal zaskočit Machem ani Blažkem.

První přesilovka zápasu patřila Porubě. Zprvu se jim nedařila, ale druhou minutu zavřeli soupeře ve třetině, ale bez výsledku. V polovině první třetiny si zahráli přesilovku i hosté a pochodili stejně jako domácí. První útok RT TORAXu měl nadosah vyrovnání, ale skvělou obranu a ještě lepšího gólmana Cieslara nepřekonali a ani Baca prudkou střelou od modré. Na opačné straně se do brány Šrámka tlačil Mach a Čahoj.

Následovala řada vyloučení. Chvíli hrál Frýdek-Místek přesilovku, následně při úniku byl faulován Maček a hrálo se ve čtyřech na obou stranách. Ale ne dlouho. Hosté si zahráli přesilovku čtyř proti třem. Po oddechovém čase hostů hráli klasickou přesilovku, v které zasahoval domácí gólman proti střelám Fojtíka, Čahoje a Rykala. Schwarz s Ratajem v dresech Poruby nedokázali vsítit branku do šatny. Nakonec se z takové branky radoval soupeř Poruby, která zazátkovala v rozehrávce před vlastní brankou, a několikrát odražený kotouč se znenadání ocitl za zády Šrámka. Branka byla připsaná Radku Ďuríčkovi.

Do druhé třetiny přeskupil trenér Trojan útočné řady a po předpokládané bouřce v kabině vlétli domácí do hry jako uragán. Střídačka se hecovala a na ledě chodili do soubojů s větší vervou, ale puk jim od hokejek odskakoval. Naopak hosté hráli s klidnou hlavou, trpělivě a s lehkostí. V polovině utkání špatně střídali a hráli v šesti, čehož si rozhodčí všimli až po Šrámkově upozornění. Následně se provinil proti pravidlům další hráč hostí a Poruba hrála v pěti proti třem. Na využití měli 1:34. Stačilo jim však jen třicet pět vteřin. Po sérii přihrávek, jedné střely se puk dostal na střed k Jakubu Bacovi, který si povyjel blíž k brance a nekompromisně poslal puk nad rameno Cieslara – 1:2.

Klasickou přesilovku využít již nedokázali. Když Rykala trefil Šrámka do masky, rozhodčí nechali hru běžet dál a začalo se hrát o střední pásmo. Bruslilo se nahoru dolů ve svižném tempu a řinčely jen mantinely za oběma brankami. Domácí zvýšili tlak a začali soupeře přehrávat. Holaň obral o kotouč oba obránce a v útočné třetině roztočil RT TORAX kolotoč. Posila v obranných řadách ze staršího dorostu Tomáš Síkora vypálil nepříjemně hned dvakrát a na gólmanovi ztroskotal i Schwarz.

Třetí třetinu dohrávali domácí minutu a půl přesilovku, ale pořád se v koncovce trápili. Na druhém konci ledu čelil Šrámek střeleckému pokusu Minaříka. Pak pár minut trvalo, než se obsluze časomíry podařilo znovu nastartovat světelnou tabuli s těmi správnými údaji, aby se mohlo pokračovat ve hře. Domácí se konečně uklidnili, hráli trpělivěji, nebláznili a vypracovali si šance. Král nastřelil tyč a pokus Ryšky se odrazil od zadního mantinelu. Bacovi zblokoval střelu Fojtík a Holaň se Schwarzem se netrefili mezi tři tyče dost přesně.

Rychlé přenesení hry před Šrámka. Střelu Macha domácí brankář vyrazil a po Mamulově pokusu přerušil hru. Hosté buly po pravé ruce domácí brány vyhráli a Carbol okamžitě pálil, jenže těsně minul. RT TORAX se dostal před Cieslara a v jednapadesáté minutě vyrovnal. Gólman povyjel proti střelci Mačkovi, ale puk mu prošel mezi betony a byl v brankovišti. Síkora se snažil kotouč dotlačit za brankovou čáru, což se nakonec podařilo až Tomáši Královi. Zbývajících devět minut se hrálo jako o život, ale štěstí ve hře se nepřiklonilo ani na jednu stranu.

Přestože si hosté zahráli krátkou přesilovku pěti proti třem, o kterou přišli, když Flegr zastavil v úniku Mačka sekerou přes ruce. Po šedesáti minutách byl stav zápasu 2:2 a o třetím bodu rozhodovaly nájezdy. Jako první jel domácí Brnčál, který bekhendovou kličkou neuspěl. Na druhé straně se rozjela také sedmnáctka Rykala a puk zůstal Šrámkovi na betonu. Král střílel mimo bránu, a když Jakub Mach svůj nájezd proměnil pod horní tyč, musel Puškár také proměnit. To se však nestalo a dva body si odvezli hosté.

Domácí stejně jako v pátečním zápase v Havířově dokázali utkání vyrovnat, ale nájezdy nejsou jejich silná stránka. V pátek 18. října jedou junioři do Žďáru nad Sázavou, předposledním týmem v tabulce.

Ostatní zápasy 8. kola Ligy juniorů sk. Východ:

HCM Warrior Brno – HK Jestřábi Prostějov 1:4
HC Zubr Přerov – HC Slezan Opava 5:1
SK Karviná – SKLH Žďár n. Sáz.avou 3:5
SHKm Hodonín – HC AZ Havířov 2010 7:2

Ohlasy k utkání

Petr Trojan (HC RT TORAX Poruba): Věděli jsme, kdo přijede a s jakým systémem hry, takže jsme se na zápas připravili. Hodnocení, že jsme získali jen bod, je jednoduché. Zaspali jsme začátek, vlastní gól do šatny a špatná produktivita útočníků. Na obrannou fázi se tentokrát nemůžeme vymlouvat, tak to fungovalo. Navíc jim dobře zachytal gólman. Ve hře pět na pět jsme za dvě utkání dali jen tři branky a první útok, na který spoléháte, se nedokáže prosazovat. Tam vidím hlavní problém.

Miroslav Kameník (HC Frýdek-Místek): Po předvedeném výkonu v minulém zápase s Karvinou, který jsme sice vyhráli, ale výkon byl tragický, je tento zápas velké překvapení. Kdybychom tak hráli dnes, tak prohráváme patnáct nula. Věděli jsme, že soupeř bude hrát aktivně, ale taky to, že má už dlouho problémy se zakončením. Úvodní tlaku jsme i díky gólmanovi přečkali a pak šel náš výkon nahoru. V téhle kategorii je problém kluky motivovat. Buď je zápas chytne a vypadá to jako dnes nebo nechytne a vypadá to jako v pátek. Pro nás jsou tyto dva body cenné o to víc, že kluci zahráli velmi dobře.