Junioři převálcovali brněnský Warrior a třetí výhrou v řadě si upevnili vedoucí pozici v tabulce

04.10.2013, Gabriela Juříková

V pátém kole Ligy juniorů přivítal RT TORAX v tabulce třetí Warrior Brno. Od začátku až do konce měli kormidlo zápasu v rukou domácí borci. Už v první třetině si vytvořili čtyřbrankové vedení. V prostřední tercii se hrál díky zlepšené hře Brna, vyrovnaný hokej a Porubští se prosadili pouze jednou. Poslední dvacetiminutovka patřila opět jednoznačně týmu trenéra Petra Trojana, který dalšími čtyřmi trefami nakonec vyhrál 9:0. Pod vysokou výhru se výrazně podepsal díky hattricku Jakub Schwarz , dvě branky a asistenci si připsal Tomáš Rataj. V neděli 6. října čeká juniory domácí zápas s Hodonínem.

Liga juniorů - 5.kolo pá 4.10.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HCM Warriors Brno
9:0(4:0, 1:0, 4:0)
Branky a nahrávky: 2.Schwarz (Pobuta), 6. Rataj (Mihal, Ryška), 9. Schwarz, 17. Schwarz (Rataj, Mihal), 36. Brnčál (Ryška), 41. Král (Pasker, Puškár), 42. Rataj (Puškár), 53. Pobuta (Mišenko), 59. Puškár (Havránek). Rozhodčí: Mrkva – Mrákava, Řezáč. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 70. Průběh utkání: 9:0.
HC RT TORAX Poruba 2011: Šrámek – Puškár, Ryška, Baca, Pšeja, Bolek – Pasker, Kaleta, Král T. – Holaň, Brnčal, Havránek – Schwarz, Mihal, Rataj – Pobuta, Gola R., Mišenko.
HCM Warriors Brno: Oujezdský (42. Vávra) – Řeřucha, Dobšák, Nevelöš, Huml, Fendrich, Křenek, Malíř, Jánošík, Sedlák, Majola, Novotný, Král M., Novosad, Fábry, Polzer, Hradil.

Poruba začala svižně. Od druhé minuty vyhrávala gólem Jakuba Schwarze, který po nahrávce Pobuty projel středním pásmem a byť stíhán obránci, jeho střela skončila za zády gólmana Oujezdského. Středové buly vyhráli hosté a okamžitě zaútočili. Novotný byl neúspěšný a z dorážky Dobšáka se gól také nevyklubal. V dalších minutách hry se střídaly šance na obou stranách a až v šesté minutě se prosadil Tomáš Rataj. Akce začala ve vlastní třetině dobrou rozehrávkou. Hra se svižně přesunula do útočné třetiny, kde Mihal s Ryškou připravili Ratajovi střelu přes ležícího gólmana.

Snížit mohli hosté v nabídnuté přesilovce, ale do útočné třetiny se vůbec nedostali. Po vypršení trestu měl gólovku na holi Brnčál, ale hostující brankář puk vykopl špičkou betonu. Brno se před Šrámka dostávalo sporadicky. V samostatné akci neuspěl Majola. V deváté minutě RT TORAX vyhrával již 3:0. Napadali rozehrávku v pásmu Brna a odražený puk za překvapeného gólmana přijíždějící Jakub Schwarz.

Snížit skóre mohl kapitán Brna Novotný s Řeřuchou, jenže Šrámek je překvapil skvělým zákrokem. Poruba si zkusila přesilovku, a přestože svírala soupeře ve třetině, gól nevsítila. Nadále se hrálo v obranné třetině Wariorru a domácí v sedmnácté minutě slavili čtvrtý gól. Opět u toho byla lajna Schwarz – Rataj – Mihal. Poslední jmenovaný vybojoval puk na zadním mantinelu, posunul jej na Rataje, kterému střela až tak nevyšla, ale kotouč se dostal k Jakubu Schwarzovi, který nemohl nezavěsit do odkrytého prostoru brány.

Wariorr nastoupil do druhé části zápasu s lepší hrou. Šli více do těla, aktivněji napadali, což domácímu týmu hatilo plány ke střílení dalších branek. Aktivně hráli i oslabení. Domácí měli v přesilovce spousty střel, které gólman Oujezdský, někdy se štěstím, likvidoval. Na druhé straně domácí brankář by neprohloupil, kdyby si na led vzal i deku, aby mu nebylo zima. Ve druhé třetině měl zákroků pomálu. Po střele Fábryho schoval puk do lapačky a po buly po jeho pravici si naštěstí soupeř nerozuměl a sám se vytlačil z pásma.

Ve druhé třetině se hrálo převážně na branku hostí, ale až v začínající šestnácté minutě, resp. třicáté šesté, se RT TORAX prosadil. Od modré pálil Ryška a Denis Brnčál dorážel. V oslabení na konci třetiny se do pásma domácích probojoval Majola, ale domácí dostali kotouč brzy pod svou kontrolu. Třicet vteřin přesilovky hráli domácí až ve třetí třetině, kterou využili. Do konce trestu zbývala vteřina. Tomáš Král vybídnutí Paskera přetavil v šestou branku.

Za minutu prohrával Wariorr již o sedm branek. Tomáš Rataj dostal od Puškára přihrávku na obrannou modrou mezi obránce Brna, kteří jej nedokázali zastavit v proměnění samostatné akce. Touto brankou vyhnal Oujezdského z branky. Za něj nastoupil Jakub Vávra. Wariorr si zahrál přesilovku čtyř proti pěti. Šrámek čelil prvnímu souvislejšímu tlaku za celý zápas. Po střelách Novotného, Malíře a Řeřuchy se stále pyšnil čistým kontem.

Brněnský Nevelöš poslal pas na červenou Majolovi, který puk nezachytil, a domácí zakázaným uvolněním získali pásmo zpět. Letící puk po střele Holaně dopadl na zadní mantinel. Po dlouhé pasáži, kdy se hrálo ve středním pásmu nebo zkraje útočných třetin si po nahrávce Mišenky, našlápl ve středním pásmu k průniku Pavel Pobuta a protlačil se před gólmana, kterému puk poslal mezi betony – 8:0.

Domácí převahu v zápase dokončili devátou brankou. V začínající devatenácté minutě poslední třetiny se po nahrávce Havránka střelecky prosadil obránce a kapitán v jedné osobě Jan Puškár. Zaokrouhlit na desítku nedovolil brankář Vrána Pobutovi a tak utkání po šedesáti minutách skončilo vysokou výhrou domácích 9:0. Další body mohou svěřenci trenéra Trojana získat v neděli 6. října ve 13:30 doma proti Hodonínu.

Ostatní zápasy Ligy juniorů sk. Východ:

SHKm Hodonín – SK Karviná 6:1
HC AZ Havířov 2010 – HC Zubr Přerov 4:2
SKLH Žďár n. Sáz. – HC Slezan Opava odloženo
HC Frýdek-Místek – HK Jestřábi Prostějov 3:2sn

Ohlasy k utkání

Petr Trojan (HC RT TORAX Poruba): Rozhodla první třetina, ale ze zápasu jsme měli obavy, protože soupeř neměl v minulých zápasech, kromě posledního, špatné výsledky. Měli jsme ze soupeře respekt, ale opravdu, první třetina byla perfektní. Vyšlo nám na co jsme sáhli a po zbytek zápasu, jsme si mohli se soupeřem hokej užívat.

Zdeněk Balabán (HCM Warrior Brno): Začali jsme hodně špatně. Soupeř hrál výborný hokej, srovnatelný s extraligou juniorů a smekám před nimi. Naši kluci se nedokázali přizpůsobit hře soupeře. Kdyby se vraceli, drželi si posty, ale všechno bylo špatně a výsledek tomu odpovídal. My se z letargie nedostali celý zápas. Soupeři gratuluji a u nás musíme zapracovat na obranné hře.