Mladší dorostenci vydřeli výhru nad Hodonínem

10.03.2013, Gabriela Juříková

Obývají poslední příčku a každý bod je pro ně zlatý. Poruba měla před tímto zápasem ještě pět možností získat body a zároveň doufat, že Vsetín v některém kole zaváhá. Hodonín od začátku tahal za delší konec. Byl aktivnější, důraznější a měl lepší tah na bránu. Přesto se z první branky těšili domácí. Jakub Bialoň proměnil skvělou Novákovu přihrávku přes střední pásmo. Stav 1:0 trval až do čtyřicáté osmé minuty, kdy překonal Daňa hodonínský Richard Veselý. RT TORAX si po dvou minutách vzal přesilovkovým gólem Dominika Csabaly vedení zpět. Poté domácí ubránili skoro dvouminutové oslabení, což jim dodalo na sebevědomí a dokázali hodonínské statné hráče přetlačit a třetí brankou si pojistit tři body za vítězství.

ELIOD extraliga mladšího dorostu - 33.kolo ne 10.3.10:00
HC RT TORAX Poruba 2011
SHK Hodonín
3:1(1:0, 0:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 3. Bialoň (Novák), 50. Csabala (Široký), 56. Holub (Bialoň, Novák) – 48. Veselý R. (Ščecina). Rozhodčí: Rapák – Cirkl, Bala . Vyloučení: 6:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 100. Střely na branku: 15:36. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Daňa – Krupa, Pažický, Prokeš, Boháč, Šustala, Široký, Šípek, Šípek, Bijota – Bialoň, Csabala, Novák, Malát, Stach, Konečný, Veselý O., Holub, Žídek.
SHK Hodonín: Sasínek – Bureš, Juriga, Rýpar, Obrtlík, Klenec, Kachyňa – Knap, Ščecina, Ling, Veselý R., Dufek, Lindner, Škriba, Stanislav.

Hodonínský Ling prokličkoval středním pásmem a dostal se ke střele, kterou gólman Daňa pouze vyrazil. Ve třetí minutě poslal puk přes střední pásmo Šípek a Jakub Bialoň v samostatném úniku otevřel skóre zápasu. Domácí vedli – 1:0. Po obdržené brance zvýšil Hodonín obrátky a Poruba začala mít problémy, jak v obraně, tak v zakládání útoků. Hodonín byl stále častěji usazen v útočném pásmu a tlačil se do brány. Klenec přihrával od zadního mantinelu Knapovi stojícímu na hranici brankoviště, ale domácího brankáře nepřekonal.

V polovině třetiny měli hosté přesilovku. Zavřeli domácí ve třetině a rychlými přihrávkami a nečekanými střelami motali domácím hlavy. Střelecky se neprosadili Knap ani Stanislav a nepřesný byl i Ling a to měli na holích tutovky. Domácím se dařilo puky odkopávat a vyrážet. O čtyři minuty později si zahráli přesilovku domácí, ale nevyslali na gólmana tolik nebezpečných střel jako soupeř a stav 1:0 se nezměnil.

V sedmnácté minutě orazítkoval pravou tyč hodonínské brány obránce Boháč. V závěru třetiny sehráli hosté druhou přesilovku. V dobré střelecké pozici se nalezl obránce Rýpar, ale pukem bolestivě trefil před bránou stojícího spoluhráče Knapa. Při další šanci protečoval hodonínský Veselý střelu od obránce Rýpara těsně kolem pravé tyče. 1:0 byl konečný stav první třetiny.

Do druhé třetiny vstoupili aktivněji hosté a Dufek prověřil Daňův postřeh. Snahu vyrovnat jim zabrzdilo vyloučení za útočný faul. Domácím se početní výhoda nezdařila a po jejím uplynutí čelili závaru před svou brankou. Dufek vypálil prudkou střelu, domácí brankář vyrazil a při následné akci dvou na jednoho, utekl ve finální fázi Veselému puk a z vyrovnání nebylo nakonec nic.

Další přesilová hra Hodonína začala rozpačitě. Dovolili domácím útočný výpad, jenže Bialoň zaváhání hostů nevyužil. Posléze se hosté před Daňa dostali. Střelu obránce Jurigy vyrazil a při druhé jeho střele puk raději přikryl. Hodonín branku přeci jen vsítil, ale rozhodčí ji neuznali, jelikož byla dosažena vysokou holí. Na ledě se střídaly tři činnosti. K vidění byl chvíli hokej, chvíli honěná a dost často hokejková šavlovačka úrovně čtvrté třídy. V závěru druhé dvacetiminutovky hrál RT TORAX ve čtyřech. Malou část přesilovky dohrál Hodonín ve třetí periodě. Vyrovnání měl ve svých rukách Aleš Dufek, ale gólman Daňa puk vyrazil mimo brankoviště.

Hodonín zakládal útoky hluboko ve svém pásmu a docela snadno projížděl až do útočné třetiny. Domácí místo aby napadali, tak jen couvali a čekali, co soupeř udělá. Hráčům RT TORAXu přestaly jít nohy a často nedokázali udržet kotouč na holích. Ukázkový důraz na brankovišti předvedli hosté v osmé minutě poslední třetiny. Obránce Ščecina vystřelil od pravého mantinelu, domácí gólman puk zachytil, ale vypadl mu z podpaží k pravé tyči. Toho si všiml za brankou stojící Richard Veselý a puk hbitě protlačil mezi tyč a brusli domácího gólmana – 1:1.

Ke konci osmé minuty hrála Poruba přesilovku a v jejím závěru si vzali vedení zpět. Obránce Široký po zpracování přihrávky ve středu hřiště vypálil a před gólmanem stojící Dominik Csabala puk ztečoval. Brankář Sasínek již nestačil na změnu směru puku zareagovat – 2:1. V jedenácté minutě třetí třetiny v rozmezí osmi vteřin vylučoval rozhodčí na straně domácích. Trenéři hostí potřebovali svěřencům říct taktiku, tak si vzali oddechový čas. Po minutě této možnosti využili i trenéři na domácí střídačce. Hodonín měl spoustu střel, které končili buď na zadním mantinelu, nebo v lapačce domácího gólmana.

Porubští skoro dvouminutové oslabení přečkali, což jim pomohlo psychicky se vzchopit. Začali být aktivní a plni energie a bojovnosti. Pět minut před koncem třetí tercie se nenechali v útočném pásmu přetlačit a slavili třetí úspěšnou střelu. Krkolomně přes náhodné přihrávky se kotouč dostal až na hůl Matyáše Holuba, který svým přesným zásahem zařídil dvoubrankové vedení. Na střídačce hostí naopak nálada poklesla a poslední minuty odehráli jen z povinnosti. Hodonín vyslal na Daňa neuvěřitelných třicet šest střel a jen jediná byla proměněna v branku. Domácím ke vstřelení tří gólů stačilo pouhých patnáct střel.

Získané tři body mohou nebo i nemusí pomoct k udržení extraligy mladšího dorostu v Porubě, ale nějaká naděje, přeci jen žije. Záleží, jak se ve zbývajících utkáních povede Vsetínu, na který ztrácel RT TORAX tři body. K dalšímu zápasu jedou mladší dorostenci ve čtvrtek 14. března do Opavy. Začátek je naplánován na 15 hodinu.

Ostatní výsledky 33. kola ELMD:
VHK Vsetín – HC Slezan Opava 4 : 1
HC AZ Havířov 2010 – HC Oceláři Třinec odloženo
HC Olomouc – HC Vítkovice Steel 4 : 1
HC PSG Zlín – HCM Warrior Brno 5 : 0

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (RT TORAX Poruba): Žádný pěkný hokej jsme nepředvedli, z naší strany to byl boj. Potýkáme se s tím, že nemáme kompletní sestavu a v té improvizované kluci zápas odedřeli. Tři body jsou pro nás zlaté a ještě zabojujeme a porveme se o záchranu.

SHK Hodonín: Nikdo z realizačního týmu nebyl ochoten poskytnout pozápasové hodnocení.