Městské derby rozhodly Vítkovice ve svůj prospěch až ve třetí třetině

27.01.2013, Gabriela Juříková

Mladší dorostenci RT TORAXu přivítali na svém ledě druhé Vítkovice. Každý divák očekával jasné vítězství hostí, jelikož měli velkou herní převahu. Ale domácí poctivě bránili a hráli do těla. Gólový účet nakonec hosté otevřeli ve vlastním oslabení. Druhou branku přidali až v druhé polovině prostřední třetiny. Mikuláš Novák dokázal ještě do přestávky vítkovický náskok snížit. O jednoznačném vítězství favorita rozhodla až třetí třetina, kdy Vítkovice nasázely Porubě celkem pět branek. V tomto duelu viděli diváci přesilovky, hru ve čtyřech, neuznaný gól a v závěru i pěstní souboj zakončený podáním rukou.

ELIOD extraliga mladšího dorostu - 27.kolo ne 27.1.10:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Vítkovice Ridera
1:7(0:1, 1:1, 0:5)
Branky a nahrávky: 37. Novák (Bialoň)– 17. Spratek (Hartmann), 33. Šala (Spratek), 41. Stupka (Malina, Stránský), 47. Šala (Slíž), 50. Hartmann (Spratek, Franz), 58. Halška (Krenželok, Hartmann), 60. Stupka (Malina, Stránský). Rozhodčí: Janda R. – Cirkl, Bala. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 100. Střely na branku: 15:40. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:7.
HC RT TORAX Poruba 2011: Daňa – Široký, Dlouhý, Šustala, Šípek, Boháč, Pažický – Csabala, Novák, Konečný – Veselý, Bernát, Konvička – Holub, Dohnal, Bialoň – Malát, Stach.
HC Vítkovice Ridera: Kováč – Veřmiřovský, Halška, Slíž, Franz, Krenželok, Bartek, Krčmář – Maxner, Spratek, Malina, Raška, Stupka, Hartmann, Stránský, Tomaník, Šala.

Hra RT TORAXu byla přizpůsobena kvalitám soupeře. Herní strategie byla defenziva a nutno dodat, že se domácím hráčům dařila. Jen málo střel z vítkovických holí musel domácí gólman chytat. První, kdo prověřil jeho postřeh byl Stupka, posléze stejný hráč s parťákem v útoku zkusili štěstí rychlými přihrávkami před brankovištěm. Ale ani nepříjemná teč bruslí domácího hráče Daňu nepřekvapila. Hráči RT TORAXu neustále dostávali ze střídačky pokyny, aby hráli více do těla a tím se dařilo znepříjemnit Vítkovicím kombinace.

Otevřít skóre se pokusil zprava Stránský, ale gólman si prostor, kudy by mohl kotouč projít, pohlídal. První vážnější porubskou střelu na Kováče vyprodukoval Novák. V šestnácté minutě rozhodčí poprvé vylučovali. Přestože hráli domácí přesilovku, tak díky vyhranému buly měli puk na hokejkách hosté a šetřili tím čas. Spratek se dobrým pohybem dostal do brejku. Gólman sjel až na kruhy, aby mu ztížil střelbu, ale odražený kotouč dokázal Daniel Spratek v pádu poslat mezi tři tyče. První třetinu vyhrály Vítkovice 1:0.

Ve čtvrté minutě druhé třetiny měli domácí podruhé výhodu jednoho hráče. Tentokrát se dostali i k puku, ale vyrovnat se nepodařilo. Poté byl vyloučen domácí hráč, ale tuto výhodu nedokázaly silné Vítkovice využít. Malát zkusil překonat Kováče od levého mantinelu a gólman se štěstím zachytil. Z protiútoku se povedlo Vítkovicím zvýšit náskok. Matěj Šala po přihrávce Spratka našel skulinu v postoji domácího brankáře – 0:2. Na tento gól dokázali domácí do čtyř minut odpovědět snížením. Před Kováčem vytvořili menší zmatek a Mikuláš Novák u levé tyče střelou po ledě zametl puk do brány, že ani maskovaný muž nevěděl, kudy kotouč prošel – 1:2.

Ve druhé třetině se hra obou týmů nijak nezměnila. Domácí museli být pořád ve střehu, pořád dodržovali obrannou hru a díky tomu skončila druhá třetina 1:1. Sice v jejím závěru inkasovali potřetí z rychlé a svižné vítkovické akce, ale rozhodčí tuto branku nemohli uznat, jelikož byla dosažena kopnutím. Do kabin odcházeli domácí s jednobrankovým mankem. Začátek třetí třetiny patřil Vítkovicím, když po jedenácti vteřinách vstřelil Matouš Stupka třetí gól. Svěřenci trenéra Ryšánka přitvrdili a hlavně zrychlili kombinace. Domácí gólman si nemohl ztěžovat na nevytíženost.

Matěj Šala si na opačné straně hřiště hokejkou řekl Slížovi o přihrávku, kterou nedokázal domácí obránce zastavit a Daňa přikryl kotouč lapačkou až za brankovou čarou – 1:4. V padesáté minutě si Vítkovice pojistily vedení pátou brankou, to když zužitkoval přihrávky Franze a Spratka Ondřej Hartmann a nekompromisně zavěsil. Domácí nestačili Vítkovicím v nasazeném tempu, obrana se jim rozpadla a gólman Daňa nedokázal být všude. Šestý vítkovický gól se zrodil z nenápadné střely obránce Petra Halška, který dostal až před domácího brankáře. Ten nedokázal včas sklepnout betony a byl udiven, že kotouč prošel až za jeho záda.

V poslední minutě se prosadili hosté posedmé, ve třetí třetině popáté. Svůj druhý gól v zápase dal Matouš Stupka. Necelých deset vteřin před koncem třetí třetiny, respektive zápasu, se strhl u střídačky RT TORAXu pěstní souboj mezi domácím Vojtěchem Šípkem a vítkovickým Danielem Spratkem. Padlo několik ran do oblasti břicha (v jejich případě to do mřížky na obličeji nemělo smysl) a když se ocitl Spratek na ledě, rozhodčí je odtrhli. Jelikož ani jeden neshodil rukavice, dostali pouze po dvou trestných minutách za hrubost. Ještě na ledě ukončili spor podáním rukou. Další extraligové kolo je na programu až 14. února. RT TORAX v něm přivítá celek HCM Warrior Brno.

Ostatní výsledky 27. kola ELMD – sk. Východ:

HC Olomouc – SHKm Hodonín 0 : 2
HC AZ Havířov 2010 – HC PSG Zlín 1 : 10
VHK Vsetín – HCM Warrior Brno 3 : 2 sn.
HC Slezan Opava – HC Oceláři Třinec 1 : 7

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): Dvě třetiny jsme jakž takž bojovali, ale v poslední třetině se ukázalo, že naši klíčoví hráči nedokáží hrát soustředěně celých šedesát minut. Obraz hry v druhé třetině vypadal ještě nadějně, ale soupeř ve třetí třetině rozhodl zápas ve svůj prospěch, kdy nám nasázel pět branek. Zápas jsme nezvládli a soupeř nás přehrál ve všech směrech.

Roman Ryšánek (HC Vítkovice Steel): Poruba měla dobrou obranu podpořenou dobrým brankářem, ale my postrádali dva důležité hráče a já měl z tohoto zápasu obavy. Jsem rád, že jsme zápas zvládli, i když v prvních dvou třetinách jsme málo stříleli a možná jsme nastoupili hodně laxně. Ve třetí třetině jsme Porubu přehrávali, možná soupeři došly síly. Klukům můžu jen poděkovat za vítězný zápas.