Střepy mladším dorostencům štěstí nepřinesly a Zlín si odvezl tři body

09.12.2012, Kateřina Juříková

Utkání začalo s patnáctiminutovým zpožděním, neboť při rozbruslení jeden z domácích hráčů svou střelou rozbil plexisklovou tabuli. Říká se, že střepy přinášejí štěstí, ale to domácím celý zápas utíkalo. U puku byli často favorizovaní hosté, kterým se zprvu také moc nedařilo a spoustu šancí promarnili. Hlavně díky výborným zákrokům gólmanky Kláry Peslarové nepadlo do porubské klece tolik gólů a Zlínu se tak podařilo skórovat pouze třikrát. O jedinou branku domácích se postaral Ondřej Konečný. Zlín si tedy odváží tři body a Porubu čeká další zápas ve čtvrtek 13. prosince v Olomouci.

ELIOD extraliga mladšího dorostu - 20.kolo ne 9.12.10:00
HC RT TORAX Poruba 2011
PSG Berani Zlín
1:3(0:1, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 27. Konečný (Kovalski) – 9. Gago (Werbik), 24. Werbik (Gago, Váňa), 47. Kosorin (Peška). Rozhodčí: Pelc – Bala, Adamík. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Diváci: 100. Střely na branku: 20:44. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Peslarová – Pažický, Boháč, Šustala, Široký, Šípek, Bijota, Bialoň, Dohnal, Csabala, Novák, Kovalski, Konečný, Holub, Konvička, Bernát, Žídek.
PSG Berani Zlín: Ling – Gabrhelík, Váňa, Kosorin, Mikulec, Babčuk, Martínek, Fridrich, Gazda, Kolařík, Werbik, Tomešek, Gago, Peška, Stiksa, Strmiska, Karafiát, Dlabaja, Kotek, Kuncek, Rezek.

Od prvního vhazování měli v držení puk zlínští hráči, ale domácí to neodradilo a bojovali jako lvi. Tomešek a Kuncek své první střely nahodili na porubskou klec, jenže domácí gólmanka byla pohotovější a puk vždy vyrazila. Tomešek se o skórování pokusil opět a znovu neuspěl. Jeho střela tentokrát byla mířena příliš vysoko. Porubě se podařilo ukořistit kotouč, ale vzápětí si jej hosté vzali zpět. Poprvé si na Peslarovou vypálil také Peška. Domácí zachránila od gólu zvonící horní tyč.

Již to vypadalo, že se Poruba vůbec nedostane ke kotouči, ale opak byl pravdou. Porubští se na malou chvíli usadili v útočném pásmu a Ling si tak trochu ve své kleci zacvičil a zahřál své ztuhlé tělo. Dohnal vypálil od modré prudkou střelu, která však skončila v lapačce. Skoro to vypadalo, že přísloví "Nedáš, dostaneš" se opět potvrdí, ale nestalo se tak. Werbik a Gago totiž zosnovali akci a ujeli všem před porubskou klec. Gólmanka byla ale připravena a puk za svá záda nepustila.

Jenže o pár minut později domácí nátlak Zlína již nevydrželi. Dlouho se hosté drželi v útočném pásmu, a ačkoliv se Peslarová snažila, nestačila včas sevřít své betony, kterými projela střela Michala Gagy. Zanedlouho poté se znovu Gago pokusil o skórování, ale nezdárně. Ke konci třetiny vstřelili hosté branku. Jenže puk, který vletěl do klece, se rychle odrazil od brankové konstrukce ven. Hlavní sudí nestačil dojet ke kleci a také brankový rozhodčí tento gól neviděl. Rozčilení fanoušci a hráči Zlína nic nezmohli svými pokřiky a gól uznán nebyl.

Zlínští se opět chopili puku v začátku druhé části, ale i přesto se domácím podařilo si kotouč přivlastnit a Kovalski vystřelil na Linga. Zanedlouho poté se hosté dostali do početní výhody díky signalizovanému trestu pro porubského hráče. Tuto výhodu Zlínští nedokázali využít, jenže to neplatilo pro přesilovku, kterou zúročili. Porubská gólmanka nechala odkrytou část klece a za její záda se postavili tři zlínští hráči. Mezi nimi byl i Nicolas Werbik, který puk dorazil.

Zlín nedal domácím pokoj a stále obsazoval prostor před Peslarovou. To porubské hráče neodrazovalo a stále bojovali. Když hosté opět útočili, sebral jim Kovalski kotouč a ujížděl na Linga. Domácí hráč se trefil pouze do betonů, jenže odraženého puku se ujal Ondřej Konečný a vstřelil jediný porubský gól.

Zlín se snažil stále stav navýšit, ale Werbik, Rezek, Tomešek a Gago byli neúspěšní. Peška také neuspěl, ale jeho velice prudká střela od modré málem skalpovala nejen Peslarovou, ale i jeho spoluhráče Stiksu. Porubští se snažili vyvážet puk ze svého pásma, občas se jim to podařilo, ale hosté jim nedopřáli klidu a nedovolovali jim vystřelit na klec. Hra se pokaždé vrátila zpět před domácí bránu. Ke konci třetiny se o skórování pokusil Bernát, ale Ling byl rychlejší.

Poslední část utkání taky nebyla pro Porubu příznivá. Zlínští se stále drželi před Peslarovou, jenže jejich plány také nevycházely tak, jak si zřejmě přáli. Krásnou akci spolu vytvořili Gago a Tomešek, kteří si spolu nahrávali. Tomešek pálil a poté se Werbik pokusil o dorážku. Peslarová byla připravena a puk odrazila. Ani Kuncek neuspěl.

Zlín byl již zoufalý, žádná z akcí nevycházela. Také Porubští měli smůlu. Nedařily se přihrávky, a když se dostali před klec hostí, nedokázali Linga překonat. Trvalo to dlouho, než padla nějaká branka. Strany se neustále střídaly, kotouč měli chvíli domácí, chvíli hosté a oba brankáři měli napilno. Nakonec se gólu dočkal Zlín. Od modré čáry vypálil Roman Kosorin, který poslal puk do horní části brankové konstrukce. Při další akci hostů Šustala zakročil nepřiměřeně a bylo nařízeno trestné střílení. Gago udělal při trestném střílení chyby. Ujel mu puk, kterého se Peslarová dotkla, a o malý kousek se posunul zpět. I když nakonec kotouč skončil v kleci, branka nemohla být uznána.

Do konce utkání zbývalo několik minut a obě mužstva se snažila, jenže ani domácím ani hostům se nedařilo. Kotouč byl neposedný a nezkrotný. Peslarová i Ling jej měli vždy pod kontrolou. Nikdo nedokázal svou šanci proměnit a utkání tedy skončilo prohrou Poruby 1:3.

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): Přijel kvalitní soupeř a hrál velice dobře, jenže spálil spoustu dobrých šancí. Ale i tak jsme soupeři pouze sekundovali. Zlín tvořil hru, byl lepší v poli. Jsem rád, že kluci v zápase bojovali, ale myslím si, že jsme opravdu na víc neměli. Musím však vyzdvihnout výkon brankářky. Klára Peslarová chytala výborně.

Radek Pšurný (PSG Zlín): Výsledek mohl být jednoznačnější. Spoustu šancí jsme neproměnili, ale do utkání jsme vstoupili dobře, postupem času se rozehráli a kontrolovali hru. Jenže po naší chybě padla branka na 1:2 a soupeř samozřejmě vyrostl, ale nakonec jsme to uhráli.