Mladší dorostenci byli v přesilovkách úspěšnější než Hodonín, tři body zůstaly v Porubě

15.11.2012, Gabriela Juříková

Mladí hokejisté Poruby se chtějí každým zápasem odrazit ode dna tabulky. Na svém ledě přivítali Hodonín, na který ztráceli šest bodů. Zpočátku se hrálo opatrně s mnoha šancemi na obou stranách. Vedení se ujal RT TORAX gólem Jana Bernáta. Tento stav až do úvodu třetí části, kdy se Hodonínu povedlo využít až pátou přesilovku zápasu. V poslední třetině se hrál tvrdý agresivní hokej, nahoru dolů. Až závěrčné minuty poslední třetiny rozhodly o vítězi. Domácí využili dvě přesilovky, čímž se dostali na padesátiprocentní úspěšnost. Zápas se vydařil Dominiku Csabalovi, který na první gól nahrál a třetím gólem v Sasínkově brance pojistil výhru RT TORAXu. Další zápas sehraje v neděli na ledě Opavy.

ELIOD extraliga mladšího dorostu - 15.kolo čt 15.11.18:00
HC RT TORAX Poruba 2011
SHK Hodonín
3:1(1:0, 0:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 10. Bernát (Csabala), 52. Dohnal (Šípek), 59. Csabala (Konvička) – 46. Weintritt (Kachyňa). Rozhodčí: Rapák – Parma, Goláň. Vyloučení: 7:4. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 107. Střely na branku: 29:37. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Peslarová – Široký, Šustala, Šípek, Bijota, Krupa, Pažický – Csabala, Novák, Bialoň – Konečný, Bernát, Konvička – Kovalski, Dohnal, Stach – Holub.
SHK Hodonín: Sasínek – Bureš, Knap, Ling, Hoštovecký, Michalička, Juriga, Rýpar, Lindner, Veselý, Stanislav, Weintritt, Hrachovský, Kachyňa.

První minuty byly seznamovací. Ani jeden ze soupeřů nevystrčil růžky. První velká šance se naskytla Weintrittovi, když vystřelil od pravého mantinelu. Peslarová puk vyrazila a do protiútoku se dostal RT TORAX. S brejkovou situací si neporadil obránce Šípek. Pak se do šance dostal Rýpar, který chtěl Peslarovou překonat lobem, ale puk skončil v její lapačce. Ke gólu měl blízko porubský Mikuláš Novák. Ani tři dorážky nestačily na překonání Sasínka. Weintritt tentokrát zkusil štěstí z levé strany, jenže se trefil pouze do připravené gólmanky. V desáté minutě se diváci dočkali gólu. Akce začala v pravém rohu útočné třetiny domácích, kdy Csabala nahrávkou před bránu, vybídl ke skórování Jana Bernáta. Domácí RT TORAX vedl 1:0.

Vyronat hodlal Lindner a dorážkou Hrachovský. K vyrovnání to nestačilo. Domácí kapitán Dohnal prokličkoval mezi obránci a zakončil pouze do výstroje gólmana Sasínka. Velkou šanci nabídl Hodonínu Šustala, když z nepochopitelných důvodů nedostal puk z obranného pásma. Napadající hráč mu puk sebral z hokejky a nebezpečně vystřelil. Peslarová vyrovnání nepřipustila.

Přesilovky byly slabinami obou soupeřů. Jako první si zkusily hru s hráčem navíc domácí a v druhé půli první třetiny hned dvakrát i hosté. První se jim nevydařila a ve druhé nepříjemně pálil obránce Hrachovský. Zaburácel jen mantinel za bránou. V oslabení mohl z brejku skórovat Kovalski. Střela šla opět jen do gólmana. V plné jízdě vystřelil Weintritt a Peslarová ztečovala puk hokejkou do ochranné sítě. Ke konci třetiny si domácí zahráli druhou přesilovku, kterou přepůlila přestávka.

Stanislav nabral rychlost a kolem střídaček se protáhl až do útočného pásma. Na druhé straně mu najížděl Weintritt, který nedosáhl na prudkou přihrávku. Jinak by zakončoval do odkryté brány. A to stále hrála Poruba přesilovku. Srovnat stav hodlal prudkou střelou z blízka Knap. Domácí gólmanka měla lapačku nastavenou na správném místě. Pak byla hra hodně neučesaná od obou soupeřů. Hráči jezdili od ničeho k ničemu, špatně si přihrávali a puk neustále měnil majitele. Špatná rozehrávka po buly v obranném pásmu nabídla šanci pro Weintritta, ale domácí gólmanka se nenechala překvapit. Domácí dostali hosty pod tlak a hodně tvrdě šli do brány. Puk po několikáté dorážce do brány dostali, ale rozhodčí těsně před tím pískal. Takže gól nemohl platit a bouchly emoce. Po této akci se na ledě začaly dít věci. Hra se přitvrdila, hrálo se více do těla, agresivně a obě mužstva sázela na rychlé a nebezpečné brejky. Gól z žádné akce nepadl a měli k němu blízko oba týmy. Hodně aktivní Weintritt orazítkoval tyč a Lindner mířil jen kousek mimo tři tyče.

V druhé třetině byl nejnebezpečnější Knap. Nejdříve ihned po vhazování v útočné třetině vypálil a proklepal betony domácí gólmanky a posléze z brejku spolu s Kachyňou zahájil palbu, kdy Peslarová jeho střelu vytěsnila vymrštěním pravého betonu, a pak se velice dobře postavila k levé tyči a nedovolila Knapovi ani z této pozice skórovat. Sasínek čelil také spoustě střel. Hodně aktivní byla první pětka. Csabala minul prázdnou bránu snad jen o milimetry a i ostatní borci v bílých dresech RT TRAXu svými výpady neuspěli. V závěru druhé třetiny si Hodonín zkusil další přesilovou hru a třicet vteřin si převedl do poslední třetiny. V zápase stále vedli domácí gólem Bernáta z poloviny první třetiny.

V prvních minutách poslední třetiny se dostali hosté pod tlak. Stach se trefil do míst, kde stál gólman Sasínek. Ve třetí minutě se dostali domácí faulem v útočném pásmu do čtvrtého oslabení. Po minutě dvacet šli domácí do tří. Dvojnásobnou přesilovku sehráli výborně, ale v té klasické už podlehli. Aktivní Michal Weintritt po nahrávce Ondřeje Kachyni srovnal na 1:1. Zanedlouho si Hodonín opět zahrál přesilovku. Tentokrát se RT TORAX ubránil.

Porubský Kovalski mířil jen do Sasínkovy výstroje. Gólu v hodonínské bráně se nedočkali diváci ani po tlaku druhé porubské pětky. Gólu se diváci přeci jen dočkali. Ve dvaapadesáté minutě si vzali domácí vedení zpět. Na správném místě stál Ivo Dohnal a odražený puk zavěsil do odkryté brány. Hodonín hodlal za každou cenu vyrovnat. Z mrtvého úhlu se pokusil Peslarovou překonat kdo jiný než Weintritt. Hráči v modro oranžových dresech hru ještě více přitvrdili. V sedmnácté minutě se dostali do oslabení a na rozdíl dvou branek mohl zvýšit střelec první branky Bernát. Jen kdy nemířil do hrudi gólmana Sasínka.

Do vypršení trestu zbývalo necelých čtyřicet vteřin, když na 3:1 zvýšil Dominik Csabala. Přestože měli Hodonínští sedmkrát přesilovku, využili této výhody jen jednou. Domácí měli tuto výhodu pouze čtyřikrát a dvakrát skórovali, čímž byli padesátiprocentně úspěšní. Byl to vyrovnaný hokej. Kdyby Hodonín mohl využít svých tří nejlepších hráčů, kterým zapomněli vedoucí mužstva vzít registrační průkazy, asi by bylo vše jinak. Ale dopadlo to dobře pro Porubu, která nutně potřebuje v každém zápase bodovat. A tyto tři body za výhru 3:1 se budou hodně cenit.

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): Utkání bylo vyrovnané, hra se přelévala nahoru dolů. Do poloviny třetí třetiny jsme nedávali vyložené šance, samostatné nájezdy, několik dorážek a soupeři jsme svými fauly dovolili hrát několik přesilovek a dostali jsme se pod tlak. Nakonec se nám podařilo vstřelit dvě branky a obětavým bojovným výkonem jsme vedení udrželi. Rád bych vyzdvihl Kláru Peslarovou za exkluzivní výkon a celému mužstvu bych chtěl poděkovat za bojovnost.

Roman Lexa (SHK Hodonín): Mysleli jsme, že tu uhrajeme tři body. Bohužel absence klíčových hráčů ukázala, že bez nich to nejde. Měli jsme více ze hry, několik přesilovek, ale chybělo nám dobré zakončení. Nastřelili jsme dvě tyčky, měli jsme tlak, jenže jsme nedávali branky.