Žádná senzace se nekonala, Vítkovice si s přehledem poradily s domácím RT TORAXem

14.10.2012, Gabriela Juříková

Souboj prvního s posledním se od začátku zápasu vyvíjel podle papírových předpokladů. RT TORAX svými hokejovými schopnostmi nestačil na dobře organizovanou hru lídra tabulky. Od začátku si Vítkovice otevřely střelnici a po první dvacetiminutovce vedly 5:0. Po přestávce vsítily brzy další dvě branky, ale poté polevily v nasazení a dovolily domácím třikrát skórovat. Dvakrát se trefil Jakub Konvička a třetí gól vsítil Dominik Csabala. Ze strany Poruby to však bylo vše. Naopak hosté se činili nadále. Do konce druhé třetiny vsítili další čtyři branky. Poslední tercie patřila Stránskému, který ke dvěma předcházejícím gólům přidal další čtyři, hattricku dosáhl i Spratek. Vítkovice v Porubě zaslouženě vyhrály 16:3.

ELIOD extraliga mladšího dorostu - 9.kolo ne 14.10.10:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Vítkovice Ridera
3:16(0:5, 3:6, 0:5)
Branky a nahrávky: 22. Konvička (Krupa), 30. Csabala, 31. Konvička (Skokan) – 2. Slánský (Hartmann), 5. Raška (Maxner, Franz), 6. Stránský (Slánský), 10. Malina (Tomaník), 18. Spratek (Slánský), 21. Korec (Šendera), 22. Tomaník (Stupka), 34. Spratek (Hartmann, Slánský), 34. Malina (Tomaník), 37. Stránský (Malina, Korec), 37. Hartmann (Slánský, Spratek), 42. Stránský (Korec), 46. Stránský (Korec), 50. Stránský (Korec, Čechman), 53. Stránský, 55. Spratek (Slánský). Rozhodčí: Pelc – Lasák, Parma. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:2. V oslabení: 0:2. Diváci: 100. Střely na branku: 18:58. Průběh utkání: 0:7, 3:7, 3:16.
HC RT TORAX Poruba 2011: Peslarová (20. Daňa) – Široký, Pažický, Bijota, Šípek, Skokan, Prokeš, Krupa – Csabala, Dohnal, Bialoň – Konečný, Novák, Stach – Veselý, Bernát, Konvička – Holub, Žídek
HC Vítkovice Ridera: Kováč – Veřmiřovský, Šendera, Halška, Čechman, Franz, Raška, Bartek, Krčmář – Slánský, Maxner, Spratek, Malina, Stupka, Hartmann, Stránský, Korec, Tomaník

Od prvního buly měli převahu hosté. Prvně si na kotouč sáhla Klára Peslarová po střele Barteka od levého hrazení. Následoval faul Šípka a nabídnutou přesilovku po dvaceti osmi vteřinách využil Lukáš Slánský . Poté střílel z otočky Spratek, ale domácí gólmanka vyrazila puk hokejkou mimo brankoviště. V páté minutě se vytvořila před domácí brankou skrumáž. Dorážky Maxnera a Franze dokázala Peslarová vychytat, ale když chtěla puk přikrýt, prošel ji s přispěním spoluhráčů pod lapačkou a zmatku využil Dominik Raška – 0:2.

Po minutě se stav opět měnil. Slánský s Šimonem Stránským jeli dva na jednoho. Párkrát si puk vyměnili a nakonec druhý jmenovaný zvyšoval na 3:0. Domácí se do útočného pásma dostávali zřídka. Přesto si vytvořili slibné šance, ale nedotáhli je malou bojovností a dravostí do kýženého konce. Neuspěl Novák, kapitán Dohnal ani jeho parťák v útoku Bialoň. V desáté minutě se po vhazování v obranném pásmu Poruby radovali hosté počtvrté. Po buly se nejlépe zorientoval Vlastimil Malina a poslal puk Peslarové mezi vyrážečku a beton.

V jedenácté minutě si poprvé domácí zahráli přesilovku, ale v útočném pásmu se nedokázali udržet. Nakonec se po minutě počet hráčů vyrovnal a krátkou přesilovku Vítkovice tentokrát nevyužili. Vítkovický gólman Vít Kováč neměl v první třetině moc práce. O to víc musel být ve střehu, když se domácí propracovali ke střele, jako kapitán Dohnal nebo Stach. Domácí obránci se často pletli své gólmance do chytání. Pažický před Danielem Spratkem couval, až narazil na Peslarovou, která dokázala střelu i dorážku vytěsnit, ale na další Spratkovu dorážku už nedosáhla – 5:0 pro Vítkovice. V závěru třetiny si domácí zahráli druhou přesilovku. Stachovi střela nesedla, jak chtěl a Csabala nedostal puk bekhendem za Kováčova záda.

Třicet vteřin přesilovky si přenesli domácí do druhé třetiny a do brány se postavil místo Kláry Peslarové Matyáš Daňa. Po devatenácti vteřinách od zahájení druhé tercie se prosadil v oslabení Jan Korec a Vítkovice vedli 6:0. Hosté byli už v plném počtu, když se do oslabení dostali domácí. A podruhé v početní nevýhodě inkasovali. Na 7:0 zvyšoval Pavel Tomaník. V té samé minutě, tedy dvacáté druhé, se povedlo poprvé skórovat domácím. Špatně odehraný puk gólmanem Kováčem získal Jakub Konvička a okamžitě jej poslal za couvajícího a zároveň padajícího gólmana. Poté si domácí zahráli třetí přesilovku z mizivým účinkem. Jakmile byli hosté v plném počtu, byl vyloučen domácí hráč. Tentokrát Vítkovice netrestali a stav 1:7 se neměnil.

V polovině zápasu bylo vše jinak. Vítkovičtí opět laxně rozehrávali, tentokrát to byl jeden z obránců a Dominik Csabala kotouč pohotově vystřelil pod horní tyč – 2:7. Po necelé minutě se RT TORAX prosadil potřetí. Jakub Konvička vybojoval puk u hrazení, vyjel na střed a vystřelil. Puk zaplachtil za Kováčova záda a bylo sníženo na 3:7. Vítkovice si zahrály pátou přesilovku. V momentě, kdy byla Poruba již v plném počtu, vyjel zpoza brány Daniel Spratek, který střílel skoro z brankové čáry pod horní tyč.

Po třiceti devíti vteřinách se stav zápasu zase měnil. Daňovi se puk svezl po hokejce až do brány po střele Vlastimila Maliny – 3:9. Do šance se po dlouhé době dostali i domácí. Konečný nemohl přihrát najíždějícímu Stachovi a tak vystřelil. Kováč puk raději přidržel pod lapačkou. V třicáté sedmé minutě se hosté prosadili hned dvakrát. Poprvé obkroužil celé útočné pásmo Šimon Stránský a střela prošla Daňovi mezi betony – 3:10.

Po buly se k puku dostali domácí, ale Stach nedosáhl na přihrávku Csabala a z protiútoku se z jedenácté vítkovické branky radoval Ondřej Hartmann. Porubský Matyáš Holub zkusil proti Kováčovi štěstí. Nepochodil ani Dohnal a Csabala mířil hodně nad branku. Další šance si vypracovali Stach, Konečný a Bernát. Stav zápasu se po jejich střelách neměnil.

Do třetí třetiny přestavěl trenér Bahník útoky, ale po necelých dvou minutách se ukázalo, že ani to nepomohlo domácím k zlepšení hry. V čase 41:22 bojoval o puk postupně se třemi hráči Šimon Stránský a bojovnost přetavil ve svůj třetí gól a dvanáctý vítkovický. A od tohoto hráče to nebylo vše. Po čtyřech minutách se po přihrávce Korece trefil počtvrté, po dalších čtyřech minutách popáté opět s přispěním Korece a pátý, vítkovický patnáctý, vsítil po minutách třech ve vlastním oslabení.

Ve třetí třetině měli domácí k dispozici dvě přesilovky. V té první byl blízko gólu Matyáš Holub, ale do odkryté brány puk nedostal a na dorážku neměl dostatek času. Okamžitě k němu přistoupili oba obránci. Druhá přesilovka se domácím vůbec nevydařila. Inkasovali po patnácté. A jakmile hostům vypršelo oslabení, ukázkově vyřešili situaci dvou na jednoho Slánský s Danielem Spratkem a zvýšili na rozdíl třinácti branek. Poslední domácí střelu vyslal Dominik Csabala, a i když měl před sebou volný prostor, vystřelil hned po přejetí útočné modré. Vítkovičtí měli do konce zápasu ještě mnoho střel a šancí, další úspěšné zásahy si nepřipsali a stav 3:16 byl konečný. Překvapení se nekonalo a Vítkovice Steel zaslouženě vyhrály.

Výsledky ostatních zápasů Extraligy MD sk. Východ:

HC Olomouc – SHKm Hodonín 3 : 4 sn
HC AZ Havířov 2010 – HC PSG Zlín 1 : 6
VHK Vsetín – HCM Warrior Brno 1 : 3
HC Slezan Opava – HC Oceláři Třinec 1 : 3

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (HC RT TOAX Poruba): Samozřejmě musím pogratulovat soupeři k vítězství. Musíme hrát s tím, co máme a tak nemůžeme čekat vyrovnaný souboj se soupeřem, který nás přehrával ve všech směrech. Nedokážeme v situaci dva na jednoho skórovat, zato soupeři se to minimálně dvakrát podařilo.

Roman Ryšánek (HC Vítkovice Steel): Bylo vidět, že hrál první s posledním. Navíc Poruba má hodně mladých hráčů a tři důležité hráče zraněné a ta síla jim chyběla. Zápas byl rozhodnutý už v první třetině, ale pořád jsme kluky nabádali, aby hráli naplno. V druhé třetině polevili a třikrát jsme inkasovali, což je tak jediné co můžu svým svěřencům vytknout.