Vyrovnané utkání s bruslařsky silným Warriorem nakonec Poruba zvládla

15.02.2013, Kateřina Juříková

Utkání mezi Porubou a Warriorem bylo velice napínavé. První třetina přinesla několik zvratů. Nejprve totiž vedli hosté, ale domácí dokázali výsledek otočit na 2:1. Brnem to nijak výrazně neotřáslo a ke konci třetiny během minuty otočilo stav ve svůj prospěch. Druhá třetina byla spíše bojem o území než střelnicí. Úspěšnější byli domácí, kterým se podařilo nastřílet dva góly. Také v poslední části padly z porubských holí pouze dvě branky, ale Brnu se už do konce utkání skórovat nepodařilo. Střelecky se nejvíce prosadilo duo Tomáš Gřeš a Marek Smrčka, který dal dva góly a na dva nahrál. Poruba tedy zvítězila nad Warriorem 6:3 a natáhla svou šňůru výher na 23 zápasů.

Liga staršího dorostu - 30.kolo pá 15.2.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HCM Warriors Brno
6:3(2:3, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 15. Gřeš (Smrčka), 18. Smrčka (Gřeš), 30. Csomor (Smrčka), 39. Laryš, 47. Holaň (Havránek), 52. Smrčka (Gřeš, Demel) – 12. Kment (Křenek), 19. Křenek, 20. Růžička (Svatuška). Rozhodčí: Langer, Havlík. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:0. Diváci: 99. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 6:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Maček (19. Mec) – Štěpán, Bartoň, Csomor, Smrčka, Síkora, Charvát, Holaň, Ščurek, Laryš, Havránek, Kurnik, Rajnoch, Boleslavský, Gřeš, Kropka, Knopp, Bolek, Hranoš, Němec, Demel.
HCM Warriors Brno: Vávra – Fendrich, Růžička, Sabol, Tondl, Polzer, Pelikán, Svoboda, Vágner, Kališ, Jánošík, Kment, Procházka, Malíř, Svatuška, Křenek.

Úvodní buly si vydobyli domácí, kteří okamžitě obsadili prostor před brněnskou klecí. Hosté se pokoušeli Porubu o puk obrat, jenže kotouč pouze z porubských holí vypichovali a na svých hokejkách jej stěží udrželi. Domácí výtečně napadali klec hostí, ale k brance dlouho nedocházelo. Poruba se dostala v páté minutě do početní výhody. Sice se po celou dobu přesilové hry držela v útočném pásmu, ale branku vsítit nedokázala. Také hosté se zanedlouho dostali do výhody. Jejich pokusy o gól ovšem také nevyšly a navíc neuhlídali Smrčku s Csomorem, kteří se pokusili o protiakci, ta však nevyšla.

Ve dvanácté minutě se utvořila před Mačkem skrumáž a Michal Kment dotlačil puk do klece. Domácí nepřestávali bojovat, což se jim vyplatilo. Dlouho se trápili v útočném pásmu, ale nakonec se jim podařilo brněnského gólmana přelstít. Vávra si moc vyjel z brankoviště a to se mu stalo osudným. Do zcela prázdné klece poslal kotouč Tomáš Gřeš. Dalším střelcem byl Marek Smrčka, který poslal puk za Vávrova záda, když se gólman pokoušel puk zachytit do lapačky.

Osudovou chybou se Marku Mačkovi stalo to, že vyjel z klece pro puk, ačkoliv se jeho směrem řítili nejen spoluhráči, ale také hosté. Prázdnou klec využil k hladkému skórování Karel Křenek. Do porubské svatyně se posléze postavil David Mec, ale ani ten neměl klid. Nejprve se před ním strhla menší mela, když jej spoluhráči bránili, a před koncem třetiny dostal gól od Michaela Růžičky pálícího z prostoru kruhů. Třetina tedy skončila pro domácí nepříznivě, 2:3.

Ihned v úvodu druhé části utkání se Kališ pokusil sám zdolat Mece, ale bylo mu v tom zabráněno nejen brankářem, ale i domácími obránci. Gřeš zažil podobnou situaci, jen jeho protivníci byli daleko za ním. Ale ani porubskému útočníkovi se nepodařilo dát gól. Častěji se k puku dostávali hosté a drželi si jej jako poklad. O jednu akci se pokusili Kališ s Procházkou, ale po Kališově nahrávce sjel jeho spoluhráči kotouč z hole, takže ani nevypálil.

Přesně v půli třetiny se porubským hráčům podařilo stav dorovnat. Po Smrčkově nahrávce vypálil na Vávru Martin Csomor a jeho střela prosvištěla kolem brněnského gólmana, který nestačil včas zareagovat. Oba týmy se pokoušely stav navýšit, ale to se dlouho nikomu nedařilo a ani přesilovky nebyly využity. Brněnští se již před Mece dostávali stěží a ne vždy byly jejich střely přesně mířeny. Domácí zase měli tu smůlu, že Vávra je dost velký a pohyblivý gólman, který se včas všude přesouval a zakrýval si svou svatyni.

Poruba se na čas usadila a stále dorážela a pálila kotouč na brankáře hostí. Jeden z pokusů měl i Gřeš, když se pokusil objet klec a dát gól, ale Vávra se k tyči dostal dříve. Na pár vteřin domácí puk ztratili, ale dokázali si jej vzít zpět, a hned na to Lukáš Laryš dal gól. Poruba měla ještě několik pokusů, které ovšem nevyšly a tak třetina skončila stavem 4:3.

Poslední část začala pro domácí slibně. Hosté se dostali do oslabení a Poruba se tak usadila v útočném pásmu. Nadšení z přesilovky dlouho nevydrželo, neboť Kališ unikl a pokusil se o branku, a ani po odvrácení hrozby se domácím nepodařilo početní výhodu využít. Brno nezahálelo a také se pokusilo o gól. Polzer vypálil od modré prudkou střelu a trefil jen Vágnerovu hůl, od které se puk odrazil příliš vysoko nad klec.

Poruba na chvíli ukořistila po nekonečných bojích puk a již popáté přelstila Vávru. Po Havránkově nahrávce se do brány trefil Vojtěch Holaň. Kropka se poté dostal do úzkých, když i s kotoučem kličkoval ve svém obranném pásmu, protože měl stále za zadkem brněnského Kališe. Domácí útočník se snažil puk ubránit, ale dostal se do sevření dvou brněnských hráčů a kotouč ztratil. Nebýt spoluhráčů, zřejmě by toho hosté využili.

Poruba byla opět před Vávrou. Zpoza brány nahrával Gřeš Marku Smrčkovi, který neváhal a okamžitě pálil. Zazvonila tyč a kotouč se odrazil tím správným směrem. Ačkoliv se domácí dostali do oslabení, obsadili brněnské území a nešetřili Vávru střelami. Brno se skoro vůbec nedostávalo ke kotouči a ten i po skončení oslabení zůstával na holích Poruby. Největším strašákem utkání byl pro domácí Kališ, který se stále pokoušel o gól. Vždy, když se dostal ke kotouči, ujel až před porubskou klec. Do konce třetiny zbývaly poslední dvě minuty, ale během nich již žádný gól nepadl, ačkoliv se o to obě strany pokusily. Utkání tedy skončilo výsledkem 6:3.

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): Brno nám v každém zápase bylo výborným sparing partnerem, ale dnes jsme se v zápase rozjížděli velice pomalu. Od první minuty jsme měli s jejich agresivním přístupem a hrou trochu problém. Někteří naši hráči to pojali, že to zřejmě půjde samo. Myslím si, že ten výkon byl od druhé třetiny lepší, ale v žádném případě to nebyl takový výkon, který si představujeme. Trošičku nás omlouvá to, že nejsme kompletní a hlavně nám chybí centři, což jsou strůjci celé lajny. Úplná je pouze druhá lajna. Jsem rád, že po reprezentační přestávce jsme narazili právě na Brno. U slabších týmů by to šlo samo a vedli bychom třeba 10:2 a vládla by euforie, že jsme na tom dobře. Takhle bylo dobře, že jsme prohrávali a kluci se pak postupně zvedali, i když ten výkon opravdu nebyl stoprocentní.

Jiří Sýkora (HCM Warrior Brno): Hlavně jsme tady přijeli odehrát kvalitní utkání, protože domácí byli velkým favoritem. Myslím si, že zápas jsme odehráli se ctí. Kdyby bylo více štěstí, mohl být z naší strany i lepší výsledek, ale i tak to kluci odmakali a hráli dobře.