Využití poloviny přesilových her vedlo k dalšímu vítězství starších dorostenců

06.01.2013, Kateřina Juříková

Porubský starší dorost na svém ledě přivítal Jestřáby z Prostějova. Zpočátku to vypadalo, že zápas domácí zvládnou lehce, neboť byli neustále u kotouče, ale hosté jim po celou dobu utkání dobře sekundovali a pořádně zatopili. První porubská trefa přišla až v šestnácté minutě, jenže Prostějov zanedlouho vyrovnal. Ve druhé třetině padl již po několika sekundách rychlý gól do porubské klece a domácí se pak dlouho trápili. Najednou se naskytla příležitost v podobě dvojnásobné přesilovky a Porubě se podařilo vstřelit nádherný vyrovnávací gól. Do konce utkání přidala další tři. O jeden se postaral Tomáš Rataj, který i na dvě branky nahrál. RT TORAX nakonec zdolal Prostějov 5:2.

Liga staršího dorostu - 22.kolo ne 6.1.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
LHK Jestřábi Prostějov
5:2(1:1, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 16. Gřeš (Smrčka, Síkora), 32. Holaň (Rataj, Csomor), 34. Bolek (Rataj, Mládek), 50. Rataj (Mládek), 60. Csomor (Gřeš) – 18. Hofman (Konečný), 21. Krampol (Konečný). Rozhodčí: Klapetek – Bartošák, Kopřiva. Vyloučení: 6:8. Využití: 4:0. Diváci: 80. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 5:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Mec – Štěpán, Kropka, Síkora, Charvát, Kotas, Bolek, Ščurek, Hranoš – Havránek, Bartoň, Holaň – Csomor, Smrčka, Gřeš – Laryš, Mládek, Rataj – Kurník, Knopp, Boleslavský.
LHK Jestřábi Prostějov: Strašák – Liška, Melka, Krček, Tománek, Klusák – Hejč, Hofman, Konečný, Pavel, Wind, Zavřel, Krampol, Zelený.

Od prvního vhazování měli na holích puk domácí, ovšem Prostějovští si jej dokázali vždy vybojovat pro sebe. Zpočátku hry moc střel nepadalo a gólmani, ač byli připraveni, si na kotouč sáhli poskrovnu. Krásnou střelu od modré zachytil Strašák od Štěpána. Mec se do většího ohrožení dostal teprve při první prostějovské přesilovce, kdy se hosté usídlili před jeho klecí, ale Zavřel nedokázal svou akci dokončit střelou. Sedm vteřin před koncem přesilovky byl vyloučen hráč Prostějova a vše se obrátilo. Jenomže ani domácí v přesilové hře neuspěli.

Prostějov zřejmě nezná herní pravidla, neboť dvakrát po vyhození kotouče na zakázané uvolnění chtěl střídat hráče. Když se tato situace opakovala, jeden z hráčů se na led nevrátil a posléze se na ledě vystřídali na jedné pozici tři hráči. Hlavní sudí tedy hostům udělil dvouminutovou sankci.

Poruba tedy měla další přesilovku, kterou využila. Tomáš Gřeš vystřelil od kruhu a kotouč prosvištěl mezi hráči. Strašák měl sice připravenou lapačku, jenže puk nezachytil. O dvě minuty později vrátili hosté úder. Hofman se nenechal odbýt porubským bekem a nahrál spoluhráči. Poté se před domácí bránou utvořila skrumáž a Mec padl k ledu, čehož prostějovští hráči využili a doslova puk dotlačili do klece. Branka byla připsána Tomáši Hofmanovi.

Hosté šli dokonce do vedení již v patnácté sekundě prostřední části. David Krampol vystřelil od levého kruhu úhlopříčně k pravému betonu porubského gólmana a projel až do klece. Domácí se pokusili stav srovnat. Ratajovi se sice podařilo poslat kotouč mezi betony, ale Strašák je včas sevřel. Na obou stranách byly šance na gól, ale brankáři byli úspěšnější a vše zachytili či vyrazili.

Poruba se snažila udržet v útočném pásmu zuby nehty, ale branka ne a ne padnout. Jenže vše se změnilo, jakmile hráli minutovou přesilovku 5 na 3. Tři prostějovští hráči neměli proti silné pětici Porubských šanci. Obránci si poslali puk u modré čáry, nahráli Csomorovi a Strašák se na něj zaměřil. Prostějovský gólman ovšem udělal tu chybu, že vyjel ze svého brankoviště, čehož domácí využili. Csomor nahrál Ratajovi a ten Vojtěchu Holaňovi, který již měl volný prostor a kotouč skončil v kleci.

Hosté měli ještě jednoho hráče na trestné a domácí dokázali využít i přesilovku pět na čtyři. Martin Bolek tečoval kotouč po střele Rataje. Prostějov tak dostal během minuty dvě branky, a aby své hráče trenér uklidnil, vzali si hosté oddechový čas. Jenže rozhozený Prostějov začal dělat drobné chyby. Když se přece jenom hosté vzpamatovali, ani jedna jejich akce gólem neskončila. A to měli Wind, Pavel a Zavřel rozjetou krásnou akci.

Prostějov se neustále snažil stav dorovnat, ale stále se jim to nedařilo. Načas se usídlili před Mecem a domácí se museli bránit. Při přesilové hře hostů Zavřel prokličkoval kluzištěm a snažil se zakončit. Mec mu v jeho pokusu zabráni, ale přijel Hofman, který chtěl kotouč dorazit, ale ani jemu se to nepovedlo. Ačkoliv byli později v přesile domácí, Wind ujel a snažil se skórovat. Jenže jej dojel Kotas a oba poté smetli Mece a skončili v bráně.

Po dalším vhazování se kotouče ujali domácí a jeli trochu postrašit Strašáka, což se jim také podařilo. Puk do klece dorazil Tomáš Rataj. Hofman byl neodbytný a stále pokoušel domácího gólmana. Poruba byla v oslabení a prostějovský hráč si počkal u modré na přihrávku. Nikým nehlídán ujel až před Mece, který jeho dva pokusy odrazil.

Domácí se do konce třetiny snažili držet v útočném pásmu, kde bojovali jako lvi. Kotouč byl neustále v pohybu, a i když jej na chvíli hosté ukořistili, dlouho si jej neužili. Chvíli se také hrálo 4 na 4, neboť dva hráči neudrželi své nervy na uzdě a použili nedovolené zákroky – hrubost a vysokou hůl. Poslední porubský gól padl dvanáct sekund před koncem. O střelu se postaral Martin Csomor a neposedný puk Strašákovi vyklouzl z lapačky.

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): Prostějov je soupeř, který nám vyloženě nesedí. Mají v týmu pár šikovných hráčů a dnes byli nepříjemní, i když jich bylo jen třináct. Po stavu 1:2 jsme byli skleslí, ale hodně jsem věřil, že zápas rozhodnou hlavně přesilovky, protože Prostějovští jsou dotěrní a jdou i do hráčů, takže ty fauly tam byly. V podstatě rozhodla přesilovka 5 na 3. Kluci to tam parádně dali na 2:2 a v tom momentě jsem věřil, že zápas dotáhneme do vítězného konce. I když to bylo těžké.

Ivo Horák (LHK Jestřábi Prostějov): Především chci našim klukům velice poděkovat, protože odehráli velice kvalitní utkání, i když jsme nebyli úplně kompletní. Hráli jsme ve třinácti lidech. Samozřejmě gratuluji soupeři, o kterém si myslím, že je jasně postupující do bojů o extraligu. Soupeř předvedl standartní výkon, který my známe. Možná jsme jej zaskočili naší hrou, každopádně zaslouženě vyhrál.