Starší dorost získal povinné tři body vítězstvím nad posledním týmem tabulky

02.12.2012, Kateřina Juříková

Poruba na svém ledě přivítala beznadějně poslední tým tabulky – Techniku Brno. Od začátku utkání bylo jasné, kdo zvítězí. Domácí byli neustále u puku a hosté se k němu jen stěží dostávali. V první třetině se hrálo pouze na straně brněnského gólmana. Ten měl spoustu práce s neposedným kotoučem, který mu za záda spadl celkem čtyřikrát. Ani v další třetině se hostům nedařilo, a ačkoliv se snažili a vyměnili i svého strážce, nastřílela Poruba v posledních dvou částech utkání dalších devět branek. Hattrickem se může pochlubit Radek Bartoň a nejvíce nahrávek poslal svým spoluhráčům Tomáš Gřeš. Domácí si tak připsali snadné tři body a teď je čeká druhá půlka ligových zápasů.

Liga staršího dorostu - 18.kolo ne 2.12.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
Technika Hockey Brno
13:0(4:0, 4:0, 5:0)
Branky a nahrávky: 1. Kotas (Holaň), 7. Mládek (Rataj), 17. Bartoň (Knopp, Kurnik), 20. Csomor (Gřeš), 21. Csomor (Gřeš), 22. Laryš (Síkora), 25. Havránek (Holaň, Smrčka), 34. Bartoň (Havránek), 42. Laryš (Mládek, Rataj), 45. Smrčka (Gřeš), 47. Havránek (Boleslavský), 50. Kropka (Gřeš), 52. Bartoň (Síkora, Kurnik). Rozhodčí: Fiedler – Řezáč, Mrákava. Vyloučení: 1:6. Využití: 2:0. Diváci: 80. Průběh utkání: 13:0.
HC RT TORAX Poruba 2011: Maček (33. Mec) – Stoklásek, Fajkus, Síkora, Smrčka, Kovaljov, Charvát, Holaň, Ščurek, Mládek, Havránek, Kurnik, Boleslavský, Kotas, Knopp, Rataj, Laryš, Kropka, Gřeš, Csomor, Bartoň.
Technika Hockey Brno: Hegedus (33. Januš) – Gracias, Řezníček, Růžička, Kazlepka, Abadžev, Prokopová, Hrazdil, Kučera M., Svoboda, Kučera D., Švejda, Hejduk, Kopecký.

Neuběhla ani minuta a Poruba vstřelila branku. Po vhazování se kotouče ujali domácí a obsadili brněnské území. Domácí si v útočném pásmu nahrávali a hosté se snažili puk vyvést. Při jednom pokusu brněnského hráče, který se chtěl dostat ze svého pásma, si kotouč ukradl pro sebe Daniel Kotas a od modré vypálil prudkou střelu. Brněnský gólman neměl šanci střelu zachytit. Porubští dávali Brnu jasně najevo, čí je ledová plocha a čí je kotouč. Ale hosté nebyli bez šancí, párkrát na Mačka vypálili. Hrazdil ani Řezníček ovšem své střely neměli tak tvrdé jako jejich soupeři a přes odolného gólmana puk neprošel.

Když se domácí opět chopili moci, přišel další gól z hole Jonáše Mládka. Dlouho poté Poruba držela puk na svých holích a soupeře vůbec nepouštěla do velkých akcí. Hegedus tak byl neustále v ohrožení. Knopp vypálil od modré, ale jeho střela se zachytila o lapačku. Kuriózní branku poté vstřelil Radek Bartoň. Když ležel na ledě před Hegedusem, poslal z této polohy ležmo kotouč do klece.

Brněnští se pokoušeli o odplatu a Kazlepka ujel s pukem, ale byl příliš pomalý a tak jej porubští obránci dojeli. Brněnský hráč ovšem stačil vystřelit, ale jeho střela byla lehká a pro Mačka snadno odstranitelná. Vzápětí se tak o gól postaral Martin Csomor.

V úvodu druhé třetiny vytvořili hosté akci. Ale Svoboda, Kučera M. a Řezníček tuto razii nedotáhli do gólového konce, neboť jim v tom Maček zabránil. Nedáš, dostaneš, se potvrdilo i teď. Martin Csomor rychle ujížděl, vypálil pod víko a ve vysoké rychlosti ještě narazil do mantinelu. Gól to byl nádherný, ale porubský hráč byl velice otřesen. O několik vteřin později dali domácí další branku. Před brněnským gólmanem se vytvořila skrumáž a Lukáš Laryš nakonec puk zvedl nad brankáře.

Poruba se stále držela v útočném pásmu a naskytla se jim obrovská příležitost k dalšímu navýšení skóre, neboť dva brněnští hráči se nechali vyloučit za zbytečné fauly (napadení a faul kolenem). Přesilovku pět na tři domácí zužitkovali. Nahrávali si před gólmanem, který udělal jednu velkou chybu – otočil se do jedné strany a odkryl svou svatyni. V tu chvíli nahrál Havránek Vojtěchu Holaňovi, který využil volného prostoru a skóroval.

Hosté se marně pokoušeli dostat se tak blízko k Mačkovi jako na začátku druhé třetiny. Byli sice chvíli u puku, ale i tak si domácí vzali kotouč zpět a prorazili si cestu do útočného pásma. Jeden z mála pokusů hostí měl i Kučera M. ale jeho střela skončila v Mačkově lapačce. Brno vystřídalo brankáře. Místo Hegeduse nastoupil Januš, ale ten se nestačil pořádně zahřát a již mu poslal puk za záda Radek Bartoň. Poruba se stále držela v útočném pásmu a hosté již nevěděli jak dál a asi proto se dva hráči snížili k tomu, že úmyslně posunuli brankovou konstrukci.

Také domácí vyměnili gólmany a namísto Mačka se v kleci objevil Mec. Závěrečná třetina utkání byla také otevřena gólem, o který se postaral Lukáš Laryš. Hosté již byli velice vysílení, ale nedávali to znát a i když prohrávali, snažili se alespoň o jednu jedinou branku. Kazlepka vystřelil na Mece, ale ten zachytil.

Domácí hráli přesilovou hru, drželi se v útočném pásmu, ale žádná střela neskončila za Janušem. Ale jakmile se vyloučený vrátil, domácím se podařilo skórovat. Marek Smrčka poslal puk do nechráněného místa v brankovišti. Zanedlouho byla Poruba opět ve výhodě, jenže Mládek trefil betony a Ščurkova střela skončila v lapačce. Teprve až se ke kotouči dostal po Boleslavského nahrávce Martin Havránek, padla jedenáctá branka.

Brno již bylo zoufalé a zbytečně se oslabovalo vyloučením, které opět přišlo ve 46. minutě. Ale i tak se kapitán hostí Svoboda a Kazlepka pokusili o gól. Vzápětí byl vyloučen domácí hráč a hrálo se 4 na 4. V tomto vyrovnaném počtu dotlačil puk za Januše Adam Kropka. Chvíli byli domácí v nevýhodě, ale jakmile naskočil vyloučený Síkora, který se chopil puku a nahrál Radku Bartoňovi, padla závěrečná třináctá branka. Hrazdil, Svoboda a jiní brněnští hráči se sice pokoušeli o gól, ale neuspěli a odjížděli z Ostravy s vysokou porážkou.

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): Pro nás to byly povinné tři body a teď se budeme soustředit na poslední dvě předvánoční kola, které musíme vybojovat.

Čeněk Kundera (VSK Technika Brno): Samozřejmě jsme o třídu horší mužstvo a navíc máme velkou marodku. V podstatě jsme přijeli jen s dvanácti hráči a dvěma gólmany. Někteří hrají za mladší dorost krajský přebor, takže ta sestava byla špatná. Výsledek odpovídá průběhu hry.