Starší dorostenci vyhráli nad Frýdkem-Místkem a slavili desátou výhru v řadě

23.11.2012, Gabriela Juříková

Frýdek-Místek se snažil držet s Porubou krok. Odolával tlaku do osmé minuty, kdy otevřel skóre Bartoň. Hosté rychle odpověděli, na což RT TORAX reagoval dalším gólem. Ve druhé třetině se postarali domácí útočníci v rozmezí devíti minut o čtyři góly a hostům se povedlo překonat Mece v oslabení. Poslední třetina byla nejvyrovnanější, jak hrou, tak na vstřelené branky. Nejdříve hosté snížili během čtyř minut na rozdíl dvou branek a domácí znervózněli, což vedlo k mnoha vyloučením. Přesto dotáhli zápas díky dalším dvěma brankám do vítězného konce. Po dvou gólech si připsali Tomáš Rataj, Martin Csomor a Tomáš Gřeš. Další zápas sehrají dorostenci již tuto neděli na ledě druhého Hodonína.

Liga staršího dorostu - 16.kolo pá 23.11.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Frýdek-Místek
8:4(2:1, 4:1, 2:2)
Branky a nahrávky: 8. Bartoň (Stoklásek, Kropka), 15. Csomor (Smrčka), 30. Rataj (Laryš), 34. Gřeš (Smrčka, Charvát), 38. Csomor (Gřeš, Smrčka), 39. Rataj (Bolek), 50. Brnčal (Štěpán), 51. Gřeš (Csomor) – 13. Sztwiertnia, 37. Carbol (Rykala). 43. Koval (Škubala, Zberovský), 47. Rykala, Carbol). Rozhodčí: Langer, Novák. Vyloučení: 10:3. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 95. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:2, 6:2, 6:4, 8:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Mec – Štěpán, Kotas, Charvát, Síkora, Ščurek, Bolek, Fajkus, Boleslavský – Havránek, Brnčal, Holaň – Csomor, Smrčka, Gřeš – Laryš, Mládek, Rataj – Kropka, Stoklásek, Bartoň.
HC Frýdek-Místek: Fendrich (41. Wojwoda) – Flegr, Slavík, Káňa, Skalický, Balcar, Hykl, Rykala, Carbol, Zberovský, Koval, Škubala, Sztwiertnia, Matějka, Flok, Mičulka, Kocháň, Ručka, Volný.

Závar před frýdeckou brankou ukončil Fendrich přikrytím kotouče. Po buly pálil Fajkus těsně mimo bránu. Na konci druhé minuty měl Frýdek-Místek přesilovku. Od modré střílel Flegr a zpoza brány nahazoval před Mece kapitán hostí Rykala. V oslabení se na Fendricha rozjel Gřeš a i když se mu nepovedlo skórovat, drželi domácí puk na hokejkách až do trestu Boleslavského. Domácí nadále vytvářeli tlak a soupeři nehodlali puk propůjčit. Na pár sekund se Frýdeckým přece jen podařilo dostat se do útočného pásma a Rykala podruhé prověřil Mecovy schopnosti.

V osmé minutě RT TORAX přetavil snahu v první branku. Na začátku byl Stoklásek, který našel rozjetého Radka Bartoně a ten bekhendem dostal puk mezi betony za gólmanova záda. V polovině třetiny byl vyloučen frýdecký hráč. V přesilovce domácí moc nestříleli. Největší šanci měl Gřeš s Csomorem, ale hostující gólman byl ve střehu. Po dalším frýdeckomísteckým faulu bylo nařízeno trestné střílení. Tomáš Rataj, exekutor nájezdu, nezvolil šťastné řešení. Před brankářem zabrzdil a ten si pak s jeho pokusem lehce poradil.

Frýdek-Místek se dostal do zápasového tempa a začal být nepříjemným soupeřem. Jeho snaha vyústila ve vyrovnávací branku. Po Mecově levé straně pálil z kruhů Eryk Sztwiertnia a Mec nestačil včas sklapnout betony – 1:1. Hosté se brankou nabudili a začalo se hrát i v porubské třetině. Skrumáž před domácí bránou chtěl prostřelit Rykala a dorážel Carbol. Poté, co se hra dostala do středního pásma, se dostal do brejku frýdecký Daniel Volný. Byl dostižen jedním z obránců a tak Mece nestačil překonat.

Podobná situace se opakovala i na druhé straně. Jeden z domácích hráčů přihrál mezi soupeřovu obranu Smrčkovi, který rozezvonil levou tyč Fedrichovy brány. Gólman netušil, kam se puk odrazil a zůstal stát u tyče. Puk se objevil na středu hřiště, kam přijížděl Martin Csomor a nehlídaný prostor mezi třemi tyčemi nemohl minout – 2:1 pro domácí a skvěle ukončený brejk.

Hosté měli další přesilovku, kterou jim přerušila přestávka mezi třetinami. Reparát jim domácí nabídli hned ve druhé minutě a posléze třiapadesát vteřin hráli přesilovku 5 na 3. Frýdečtí stříleli, seč se dalo, ale puky létaly mimo bránu nebo byly šikovně nasměrovány porubkou obrannou trojicí mimo Mece. RT TORAX po ubránění i klasického oslabení zaveleli k útoku a drtili Frýdeckomístecké v bruslení přímočarostí i střelbou. Ta však neměla ten správný náměr. Puky létaly mimo terč, i když se diváci už předem domnívali, že bude zasažen střed.

Na rozdíl dvou branek mohl zvýšit porubský kapitán Havránek po akci dva na jednoho, kdy mu nahrával Holaň. Kotouč se odrazil Fendrichovi od hrudi přímo do lapačky. Frýdek-Místek bránil místy se štěstím a pořád držel jednobrankový rozdíl. Vše se změnilo v desáté minutě druhé třetiny, kdy si vyjel zpoza brány Tomáš Rataj a z brankové čáry poslal puk na gólmana. Fendrich si zřejmě dostatečně nepokryl levou tyč – byl na ni málo přitlačen – a puk mu propadl do brány – 3:1 pro domácí RT TORAX.

Hosté se bránili domácímu tlaku, který narůstal a nepolevoval. Nedařilo se jim puky vyhazovat ze třetiny, a jelikož v druhé třetině jsou střídačky vzdálené, nemohli pravidelně střídat. Nakonec se podařilo puk vyvést a zkusit překonat nevytíženého porubského strážce brány. To se hostům nezdařilo. Puk se dostal na hokejky domácích, kteří se rozjeli na steč. Na mantinelu u trestných lavic se o přihrávku důrazně hlásil Tomáš Gřeš. Dostal ji přes celou šíři hřiště a přes dva obránce od Marka Smrčky a excelentně zavěsil. Poruba v tu chvíli vyhrávala 4:1.

Následně se domácím naskytla příležitost přesilovky. Nesehráli ji dobře. Rykala s Janem Carbolem se postarali o snížení skóre na 4:2, když využili brejku a ztuhlosti domácího brankáře, který neměl doposud tolik práce jako jeho protějšek. Nicméně domácí toto selhání brzy napravili, když přesilovku přece jen využili a vzali si zpět tříbrankové vedení – 5:2. Gřeš nahrával zpoza brány Martinu Csomorovi, který se nemýlil. Po minutě se povedlo RT TORAXu skórovat znovu. Tomáš Rataj ve vlastní třetině sebral soupeři puk a po mantinelu se dostal do brejku. Fendricha překonal s chladnou hlavou – 6:2.

Poslední třetinu začali Frýdeckomístečtí s novým gólmanem Wojwodou a přesilovkou, po čtyřiceti vteřinách dvojnásobnou, kterou nevyužili. Ale tu klasickou už ano. Domácí obranu rozebrali Škubala s Tomášem Kovalem a snížili stav zápasu na 6:3. Hosté vycítili šanci uhrát s Porubou z jejich strany slušný výsledek a na ledě přitvrdili. Začali lépe bruslit, napadat a byli agresivnější. Diváci viděli v tomto zápase i hru čtyři na čtyři a v ní byli veselejší hráči Frýdku-Místku. Nájezd dvou na jednoho, ťukec mezi Carbolem a Kryštofem Rykalou, skončil úspěšnou střelou a snížením na 6:4.

Po třech minutách se skóre opět měnilo. Domácí byli usazeni v soupeřově třetině a dobývali Wojwodovu bránu. Na střelu po přihrávce Štěpána napřáhl Denis Brnčal, kterému do pohybu hokejky zasáhl obránce a puk se štěstím skončil v brance. Domácí po minutě měnili stav zápasu již poosmé. Duo Martin Csomor a Tomáš Gřeš opět úřadovalo. Po jejich akci vedl RT TORAX 8:4. Následně dali domácí šanci soupeři v další početní výhodě a jako už dvakrát v tomto zápase, tak i tentokrát nabídli po minutě přesilovku 5 proti 3. Carbol mířil nad horní tyč Mecovi branky a střelu Slavíka od modré vyrazil Mec do ochranné sítě. Carbol se snažil vstřelit gól ještě jednou, ale nezdařilo se mu to.

V zápase nehráli domácí borci disciplinovaně. Zápas vyhráli na branky, ale i na vyloučení a nestává se často, hrát třikrát za zápas ve třech. Přesto všechno hráli dobrý hokej s nevyzpytatelným soupeřem, který chvílemi exceloval a pak si vybíral přímo na ledě oddechové časy. Prostě jako na horské dráze. Jednou nahoře, jednou dole, opakováno celých šedesát minut.

Ostatní výsledky 16. kola LSD – sk. Východ:

SK Karviná – VSK Technika Brno ? : ?
HCM Warrior Brno – HK MD Šumperk ? : ?
HC Uherské Hradiště – LHK Jestřábi Prostějov 4 : 5
SHKm Hodonín – HC Slezan Opava 5 : 1

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): Jsme rádi za výhru. Jsou to pro nás důležité tři body. Ale samozřejmě obrovská nespokojenost s disciplínou. Měli jsme deset vyloučených, z toho jsme se dostali třikrát do tří. Ale mělo to i svá pozitiva. Mohli jsme si hru ve třech vyzkoušet, ale nejde to tak dělat. S takovou hrou nemůžeme přijet do Hodonína. A vesměs to byly útočné fauly, zbytečné. To se nesmí stávat.

Miroslav Kameník (HC Frýdek-Místek): Věděli jsme, že jedeme k lepšímu soupeři, který má spoustu kluků, kteří mají zkušenosti z extraligy, což dokázali. Co nás mrzí je, že nevydržíme odehrát celý zápas na sto procent. Že vždycky máme takové momenty, kdy dostaneme během dvou minut dva góly a to nás sráží do kolen. Jinak si myslím, že z naší strany to nebyl nejhorší výkon. Vzali jsme čtyři mladší dorostence, pomalu je zapracováváme do týmu a po dlouhé době jsme byli všichni.