Starší dorostenci si lehce poradili s Brnem a Maček udržel poprvé v sezóně čisté konto

02.11.2012, Gabriela Juříková

Zápasový rozjezd byl opatrný z obou stran. Na rychlejší stupeň přeřadili domácí hráči až v šesté minutě, kdy navrátilec do porubského dresu Martin Csomor využil přesilovku. Za stavu 2:0 pro domácí měl pětiminutovou přesilovku Warrior Brno, ale nedokázal se prosadit. Ve druhé třetině se zdálo, že se hra malinko vyrovnala, ale domácí přeřadili na ještě vyšší level a přestože se prosadili pouze jednou, vše si nakonec vynahradili v třetině poslední. Dvakrát se radoval z gólu Marek Smrčka a jeden přidal Jonáš Mládek. RT TORAX porazil Brno 6:0 a již zítra se bude připravovat na nedělní zápas v Prostějově, kde v loňské sezóně oba zápasy prohrál.

Liga staršího dorostu - 12.kolo pá 2.11.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HCM Warriors Brno
6:0(2:0, 1:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 6. Csomor (Smrčka, Gřeš), 15. Bolek (Kurnik), 34. Holaň (Stoklásek) 42. Smrčka (Gřeš), 43. Mládek (Kropka) 45. Smrčka. Rozhodčí: Mrkva – Čaja, Konvička. Vyloučení: 3:6, navíc Havránek (POR) 5 min. + OK. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 125. Průběh utkání: 6:0.
HC RT TORAX Poruba 2011: Maček – Štěpán, Kotas, Charvát, Síkora, Fajkus, Bolek, Ščurek, Hranoš – Havránek, Stoklásek, Holaň – Csomor, Smrčka, Gřeš – Kropka, Mládek, Boleslavský – Kurnik, Sacher, Knopp.
HCM Warriors Brno: Holub (43. Vávra) – Sabol, Polzer, Sedlák, Malíř, Svoboda, Haman, Svatuška, Růžička, Lainka, Kment, Zechmeister, Křenek, Weiss, Jarolím, Hussein, Fendrich.

První pozdravy z hole domácího obránce Kotase a na druhé straně vystřelil Jan Malíř. Následovala rychlá a pohledná akce porubských útočníků Gřeše a Csomora s podporou obráncem Síkory, ale gólem neskončila. Útočná snaha domácích vedla k úmyslnému ofsajdu a vhazovalo se po levici Mačka. Několik střel šlo mimo bránu a střelu Filipa Svobody chytil domácí gólman do lapačky. Na druhé straně se musel hodně otáčet brněnský gólman David Holub. Střelu Síkory vyrazil do ochranné sítě. I Brno se dopustilo technické chyby – úmyslného ofsajdu a vhazovalo se po pravici Holuba. Stoklásek byl sám před Holubem, který mu puk hokejkou vypíchl a domácí útočník proto nestačil zakončit.

První vyloučení. Domácí hráli přesilovku, kterou po čtyřiceti vteřinách využili. Marek Smrčka přihrával zpoza brány a Martin Csomor na hranici brankoviště umístil puk za Holubova záda – 1:0. Po středovém buly se zmocnil puku Dominik Weiss. Zajel do útočného pásma, objel bránu a z levého kruhu vystřelil. Puk šel mimo. Posléze zarazil útočnou akci Poruby brněnský gólman podražením Gřeše, takže se po krátké době museli hosté opět bránit přesile. Holub tentokrát byl bezchybný. Střely dokázal vyrážet do rohů nebo ochranné sítě.

V jedenácté minutě fauloval v útočném pásmu Filip Svoboda a hosté nabídli RT TORAXu třetí přesilovku. Po minutě se počet hráčů na ledě srovnal. Za napadení šel na trestnou lavici navrátilec do porubského dresu a zatím jediný střelec tohoto zápasu Martin Csomor. Adam Hussein ze středního pásma brankáře Marka Mačka nepřekvapil. A následná minutová přesilovka Brňanům nevycházela podle představ. Nedokázali udržet si puk na hokejkách a zavřít domácí do vlastní třetiny. V patnácté minutě po vyhraném buly přišla přihrávka od Antonína Kurnika na obránce Martina Bolka a Poruba vedla 2:0.

O minutu později přišel domácí tým o kapitána Martina Havránka. Za faul kolenem mu rozhodčí udělil pět minut a osobní trest do konce utkání. Warrior v pětiminutové přesilovce mohl snížit po chybě Mačka, když rozehrával od zadního mantinelu a soupeř nedokázal trefit prázdnou svatyni. Další střely od Jiřího Svatuška či Zdeňka Zechmeistra neměly tu správnou razanci a někdy i směr. Domácí útočili i ve čtyřech, a kdyby nebylo pohotovosti Holuba, jistě by slavili gól v oslabení.

Byly odehrány čtyři minuty druhé třetiny, když se hosté dostali počtvrté do oslabení. Dokázali se úspěšně bránit, rychle přistupovali k hráči s pukem a nedovolili domácím žádné rychlé a krátké přihrávky. Bylo vidět, že přestávka hostům prospěla. Velice jistě působil i gólman David Holub. Poruba měla velký tlak a stalo se, že v zápalu boje zbytečně hákoval Kropka a Brno si zahrálo druhou přesilovku. Paradoxně největší šanci změnit skóre měl v oslabení Vojtěch Holaň. Nezvolil dobré řešení a trefil se do klečícího gólmana.

Do brankáře se trefil posléze i Antonín Kurnik. Následně si zahrál RT TORAX další přesilovku. Početní převahu nevyužili, ale v době, kdy hlasatel oznamoval plný počet hráčů na ledě, byl na brankovišti hodně důrazný Vojtěch Holaň – 3:0. Ve 37. minutě vyhodil Štěpán kotouč mimo plochu a Warrior si zahrál čtvrtou přesilovku. Dokázal domácí zatlačit do obranné třetiny a poprvé měl větší tlak, jenže málo střílel. Puk z hole Polzera Mačkovu nulu nevymazal. Po uplynutí přesilovky vystřelil Svatuška a ani po této akci se skóre neměnilo. Po dvou třetinách vedl domácí RT TORAX nad Warriorem 3:0.

Ve druhé minutě poslední tercie vedla Poruba po gólu Marka Smrčky 4:0. Objel bránu a bekhendem mezi betony Holuba překonal. Po pár vteřinách nevěděl Jonáš Mládek co s pukem, tak od pravého mantinelu vystřelil a na tabuli svítilo 5:0 pro RT TORAX. Brněnský trenér si vzal oddechový čas, do brány poslal Jakuba Vávru a povzbudil mančaft. Snažili se ubránit přesilovku, přesto inkasovali pošesté. Od páté minuty poslední třetiny prohrával Warrior již rozdílem šesti gólů, když po střele Marka Smrčky se puk dostal za Vávrova záda odrazem od brusle brněnského obránce.

Hosté přesto nesložili zbraně a párkrát vystrčili růžky. Daniel Polzer nebyl dost rychlý, aby se zmocnil puku před soupeřovým brankovištěm. Jinak by jistě dával puk do odkryté Mačkovy brány. Pak se rozjeli Křenek s Kmentem dva na jednoho, ale druhý obránce Poruby se stačil vrátit a znemožnil gólovou akci.

Po většinu času se hrálo v obranném pásmu Warrioru. Domácí stříleli ze všech pozic, úhlů a situací. Pořád hráli naplno, bojovali a soupeři nedali oddechnout. Brno mělo i hodně štěstí, že neinkasovalo další góly. Bránili ze všech sil a dobře chytal i druhý gólman Jakub Vávra. V závěru třetiny se dostal k ohrožení domácí brány Karel Křenek a dorážel Daniel Polzer. Maček nulu uhájil a domácí si zaslouženě připsali další tři body.

Ostatní výsledky 12. kola LSD – sk. Východ:

HC Uherské Hradiště – SK Karviná 4 : 6
SHKm Hodonín – HC Frýdek-Místek 2 : 1 sn.
HC Slezan Opava – VSK Technika Brno 10 : 0
LHK Jestřábi Prostějov – HK MD Šumperk ? : ?

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): Kluci podali stoprocentní výkon. Plnili vše, co jsme po nich chtěli a to ve všech pásmech. Nepustili jsme soupeře vůbec k ničemu, i když bruslařsky byl hodně dobrý. Škoda vyloučení Havránka, sice jsem ten faul neviděl, ale nemělo by se to stávat.

Michal Bartonek (HCM Warrior Brno): Nám ten zápas dneska nevyšel. Od začátku jsme za domácími zaostávali. Souepř byl u všeho dříve, byl důraznější na puku a dával góly. Za stavu 2:0 jsme byli ve vyložené gólovce, více než stoprocentní. Kdybychom dali na 2:1, tak se utkání mohlo vyvíjet jinak. Následně jsme inkasovali potřetí a bylo po zápase.