Junioři se o vítězství nad Šumperkem strachovali až do závěrečných vteřin

11.01.2013, Adam Bagar

RT TORAX začal utkání s Šumperkem lépe a když se pak v úvodu druhé části dostal již do vedení 4:1, zdálo se, že kráčí za pohodlným vítězstvím. Ovšem opak byl pravdou. Domácí totiž měli v obraně den otevřených dveří a Šumperk tak neustále hrozil z přečíslení či samostatných úniků. Využil však "pouze" tři a do šaten se šlo za nerozhodného stavu. Všechny body zůstaly přesto v Porubě, která dalšími dvěma góly odskočila do rozhodujícího náskoku. Hosté sice snížili a při hře bez gólmana měli na holi vyrovnání, ale výsledek 6:5 se již nezměnil. Dvakrát se trefili Vladimír Rosypka a David Maček.

Liga juniorů - 23.kolo pá 11.1.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
DRACI PARS ŠUMPERK
6:5(2:1, 2:3, 2:1)
Branky a nahrávky: 4. Maček (Odsedek, Kofroň), 5. Rosypka (Jasiok, Kysučan), 25. Kofroň (Odsedek, Vrána), 27. Maček (Kofroň), 50. Pobuta (Dominec), 51. Rosypka (Mihal) – 6. Langr (Žálčík), 30. Stanislav (Žálčík), 36. Langr (Žálčík), 39. Prokopec (Langr, Žálčík), 52. Prokopec (Langr). Rozhodčí: Libiger – Havlík, Jureček. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 119. Střely na branku: 31:29 (10:5, 13:14, 8:10). Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:4, 6:4, 6:5.
HC RT TORAX Poruba 2011: Seifert – Vrána, Ryška, Franek, Jasiok, Chamrád, Cháňa – Maček, Odsedek, Kofroň – Kysučan, Mihal, Rosypka – Dominec, Palkovič, Kaleta – Pobuta.
DRACI PARS ŠUMPERK: Řoutil (51. Hoffmann) – Navrátil, Vepřek, Feledík, Pražák, Nemeškal, Holinka, Prokopec, Stanislav, Žálčík, Galuška, Kobza, Langr, Kovář, Nedopil.

Porubští junioři vstoupili do utkání lépe a již po necelých pěti minutách hry si vytvořili dvoubrankový náskok. Nejprve na konci spolupráce první formace našel Odsedek Davida Mačka a ten z poměrně těžkého úhlu překvapil Hoffmanna svou přízemní střelou. Následně pak Jasiok svou střelu od modré napálil jen do Vladimíra Rosypky, od nějž se kus černé pryže dostal až za záda hostujícího gólmana.

Draci však dokázali bleskově zareagovat snížením. Tomáš Langr projel obranou jako nůž máslem, udělal blafák a bez problémů zakončil. Šumperk byl v následujících minutách nebezpečnějším celkem. Galuška se dobře natlačil až před Seiferta, který dobře zasáhl svým betonem. V další příležitosti pak domácího brankáře zastavila až levá tyč po střele kapitána Holinky. Do šaten se tak odcházelo za stavu 2:1.

Srovnání měl na holi agilní Langr, ale netrefil úplně prázdnou porubskou klec a trestalo se tak na druhé straně. Odsedek naservíroval puk mezi kruhy na volného Lukáše Kofroně a ten se střelou k pravé tyči nemýlil. V oslabení pak v situaci dva na jednoho vychytal Seifert Galušku a z protiakce opět udeřila Poruba. Hostující obrana za sebou nechala Davida Mačka a ten zkušeně mezi betony Řoutila navýšil domácí náskok již na tři branky.

Obranná hra Poruby se rázem sesypala jako domeček z karet a na Seiferta se hrnula jedna útočná lavina za druhou. V samostatném úniku ještě Holinka neuspěl, ale další přečíslení již Drakům vyšlo, když se přesně k tyči trefil Filip Stanislav. Dobře bruslící Šumperk byl nadále velice nebezpečný a porubská obrana nechávala Seiferta na holičkách. V další situaci dva na jednoho přestřelil branku Holinka, na druhé straně se pak Řoutil vytáhl proti pokusu Franka.

Draci se vzápětí dostali do kontaktu, jak jinak než při přečíslení. Žálčík poslal puk na Tomáše Langra a ten se v takových momentech nemýlí. Porubu držel stále nad vodou Seifert, který si poradil s únikem Nedopila i Žálčíka. Přesto se celek z podhůří Jeseníků dočkal ještě do přestávky zaslouženého srovnání. Po nedůslednosti obrany zametl touš do poloprázdné branky Pavel Prokopec. Po druhé části tak svítil na světelné tabuli výsledek 4:4.

Úvod závěrečné tercie přinesl opatrný hokej. Odsedek se šikovně prokličkoval až před Řoutila, ale ve finální fázi neuspěl. Na opačné straně zase Langr netrefil z poloviny odkrytou branku. Ujala se až výstavní střela Pavla Pobuty, která zapadla přesně pod horní tyč. O další minutu později se Mihalův pokus odrazil od zadního mantinelu k Vladimíru Rosypkovi, který rychlou střelou překvapil u levé tyče Řoutila, který přenechal své místo Hoffmannovi.

Draci se dočkali bleskového snížení. V přesilové hře se blýskl pohlednou individuální akcí Pavel Prokopec, když si udělal z porubské čtveřice kužely a zakončoval již do odkryté svatyně. V závěru hosté vyzkoušeli ještě hru bez brankáře. Nejprve Rosypka netrefil z poloviny hřiště prázdnou šumperskou klec a v úplném závěru přestřelil v obrovské šanci branku Holinka. Poruba tak vítězství 6:5 i s velkou dávkou štěstí uhájila a do tabulky si připisuje další tři body.

Ostatní výsledky 23. kola LJ – sk. Východ:

HC ZUBR Přerov – HC Frýdek-Místek 6 : 2
SHK Hodonín – LHK Jestřábi Prostějov 2 : 4
HC Slezan Opava – VHK Vsetín 6 : 5 sn.
HCM Warrior Brno – HC AZ Havířov 6 : 5

Ohlasy k utkání

Petr Trojan (HC RT TORAX Poruba): Máme za sebou další infarktové utkání, kdy jsme si nad soupeřem, který velmi dobře bruslil, vypracovali poměrně lehce tříbrankový náskok. V tu chvíli se zdálo, že hráči přemýšlí, kolik soupeři nastřílí branek. Opak byl pravdou a hra zpátky se nám úplně sesypala. Tolik samostatných nájezdů a situací, kdy nás soupeř přečíslil, jsme v této sezóně ještě nezažili. Z vedení 4:1 byl rázem stav 4:4 a utkání bylo opět otevřené. Naštěstí jsme ve třetí třetině opět začali plnit obranné povinnosti, dali jsme dvě branky a i přes power-play soupeře jsme jej šťastně dotáhli do vítězného konce.