Juniorka vstoupila do nového roku vítězně, poradila si s Havířovem

04.01.2013, Adam Bagar

Po dlouhé přestávce se opět naplno rozjela druhá nejvyšší juniorská soutěž. A hned v prvním utkání nového roku přivítala Poruba třetí Havířov. V brankově bohatém duelu nakonec uspěl RT TORAX, který se dostal hned několikrát do vedení, ale hosté vždy stačili najít odpověď. Rozhodující náskok si svěřenci trenéra Petra Trojana vypracovali ve druhé třetině, kdy zasypali gólmana Tomšů více než dvacítkou střeleckých pokusů, z nichž se tři ujaly. Mezi střelce se dvakrát zapsal Jakub Dominec. Porubští junioři si v závěru střetnutí vedení 6:4 pohlídali a mohli se radovat ze zaslouženého zisku tří bodů.

Liga juniorů - 21.kolo pá 4.1.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
AZ Heimstaden Havířov
6:4(2:2, 3:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 5. Kysučan (Rosypka, Jasiok), 11. Dominec (Mihal), 22. Franek (Jasiok, Rosypka), 25. Dominec (Jasiok, Franek), 39. Rosypka (Kysučan), 51. Kofroň (Maček, Piják) – 8. Mihal (Glos), 20. Ovčaří (Křibík), 31. Kostelník (Přívara), 41. Kostelník. Rozhodčí: Kubičík – Jureček, Rychlý. Vyloučení: 6:5, navíc Dusík (POR) trest ve hře [RAP] a Bureš (HAV) trest ve hře [RAP]. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 101. Střely na branku: 48:28 (14:8, 22:9, 12:11). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:3, 5:3, 5:4, 6:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Seifert – Dusík, Ryška, Franek, Jasiok, Vrána, Chamrád – Piják, Maček, Kofroň – Kysučan, Mihal D., Rosypka – Kaleta, Palkovič, Dominec.
AZ Heimstaden Havířov: Tomšů – Bureš, Dýrr, Flamík, Glos, Graca, Jaroch, Kostelník, Křibík, Matěj, Matějek, Mihal P., Mráz, Ovčaří, Patrman, Přívara, Řehulka, Smuž, Szewieczek, Weisser.

Od úvodních minut juniorského derby Poruby s Havířovem nebyla nouze o zajímavé momenty. Do první zajímavé pozice se dostal AZet zásluhou Mráze, ten však před Seifertem neuspěl. Skóre se tak poprvé měnilo na opačné straně kluziště. Rosypka ještě na brankovišti neuspěl, ale René Kysučan z dorážky bez problémů trefil poloprázdnou klec. Havířovští dokázali poměrně rychle srovnat krok. V přesilové hře si z rohu dobře povyjel Patrik Mihal a překvapil Seiferta u bližší tyče.

Ani na další gól se příliš dlouho čekat nemuselo. Na konci rychlé porubské souhry našel Mihal nekrytého Jakuba Domince a ten z první prostřelil Tomšů mezi betony. Poruba mohla následně vedení několikrát navýšit. V největší šanci však před odkrytou svatyní neuspěl Vrána, proti kterému vytáhl havířovský gólman zákrok večera, když vymrštil své betony. Do šaten se nakonec odcházelo za nerozhodného stavu 2:2. V přesilovce sice Křibíkova rána skončila na tyči, ale Jan Ovčaří s velkým přispěním porubských zadáků dopravil touš za brankovou čáru.

V úvodu prostřední dvacetiminutovky si vyzkoušel přesilovku i RT TORAX. Stačilo jen pár přihrávek a Michal Franek měl před sebou volný prostor, zkušeně si počkal a prostřelil Tomšů. Porubských juniorů byl v tu chvíli plný led a hostující gólman musel čelit spršce střeleckých pokusů. Brzy se domácí výběr dočkal i čtvrté trefy, když Jakub Dominec nabral rychlost, projel mezi dvěma beky jako nůž máslem a přesnou střelou nedal brankáři žádnou šanci. Kaleta pak nastřelil jen břevno a gólem neskončila ani oku lahodící souhra druhé porubské formace.

Domácí tlak postupem času uvadal a Havířov se začal osmělovat. Pěknou individuální akci předvedl Patrik Mihal, dostal se až před Seiferta, ale branku těsně přestřelil. Přesně v polovině duelu se hosté dočkali snížení. Přívara našel v předbrankovém prostoru volného Tomáše Kostelníka a ten našel skulinu mezi betony domácího gólmana. Vyrovnání měl na holi Přívara, který však ztroskotal na Seifertovi. Na opačné straně neuspěl v závaru před brankou ani nadvakrát Palkovič. Přesto se skóre měnilo ve druhé části ještě jednou. V oslabení ujížděl Kysučan a přestože byl faulován, dokázal udržet chladnou hlavu, vyhnal Tomšů z branky a naservíroval touš Vladimíru Rosypkovi, který měl už velmi lehkou úlohu.

Stačilo jen několik vteřin závěrečné tercie, aby se Havířov dostal na rozdíl jediné branky. Po obrovských zmatcích před porubskou brankou skončil puk v síti a gól byl nakonec připsán Tomáši Kostelníkovi. Třetí třetina přinesla divácky nejméně atraktivní podívanou. AZet cítil šanci, ale do brankových příležitostí se dostával jen těžko. Mráz to zkoušel individuální akcí, ale porubskou klec přestřelil. Bez práce nebyl ani Tomšů, který si musel poradit s únikem Pijáka i dorážejícím Palkovičem.

Klid na porubské hole dal devět minut před koncem Lukáš Kofroň, jenž stál na konci rychlé kombinace první útočné formace. V následujících minutách Poruba soupeře do tlaku nepustila a výsledek 6:4 si dokázala zkušeně pohlídat až do závěrečné sirény. Zápas nakonec skončil s černou kaňkou, když po tradičním podávání rukou napadl Bureš domácího kapitána Dusíka a u vrátek porubské střídačky to vypadalo spíše jako v boxerském ringu. Oba hráči vyfasovali od sudího Kubičíka trest ve hře a dá se předpokládat, že hostující bek si několik zápasů nezahraje.

Ostatní utkání 21. kola LJ – sk. Východ:

SHK Hodonín – HC Frýdek-Místek 4 : 1
HC ZUBR Přerov – HCM Warrior Brno 13 : 5
LHK Jestřábi Prostějov – VHK Vsetín 1 : 5
HC Slezan Opava – HK Hokej 2003 Šumperk 2 : 3 sn.

Ohlasy k utkání

Petr Trojan (HC RT TORAX Poruba): Myslím si, že dlouhá pauza nebyla na klucích vůbec znát. Zápasu nechybělo nasazení z obou stran, bylo to bojovné se spoustou akcí, ale i s velkým množstvím chyb. Dělali jsme chyby, které se nám běžně nestávají. Přesto jsme po celé utkání vedli a musím klukům poděkovat za to, že jsme jej dotáhli do vítězného konce.

Dalibor Pasker (HC AZ Havířov 2010): Domnívám se, že na utkání byla znát měsíční přestávka. Obě mužstva byla taková nedisciplinovaná ve hře, nevyhraná, často odskakovaly kotouče od holí a hra tak byla rozháraná. Nemělo to parametry, které jsem od tohoto zápasu očekával. Soupeř byl šťastnější, když nám ve druhé třetině odskočil o dvě branky a tím si to vítězství zasloužil. Porubě gratuluji k vítězství a od nás očekávám, že následující zápasy budou lepší.