Zpackaná první třetina a nedisciplinovanost rozhodly o další domácí prohře juniorů

05.10.2012, Adam Bagar

V dalším kole druhé nejvyšší soutěže juniorů zavítal na porubskou půdu Šumperk. Draci byli v první třetině vysoce produktivní a dokázali navíc využít chabého výkonu domácích k vypracování tříbrankového náskoku. Do druhé třetiny naskočila úplně jiná Poruba, která soupeře přehrávala a dokázala se přiblížit na rozdíl jediného gólu. RT TORAX nakonec doplatil i na svou vysokou nedisciplinovanost, která jej prakticky ve třetí části nedostala do hry. Patnáct vyloučení za zápas je vskutku pořádná porce. Šumperk nakonec těsný výsledek 4:5 uhájil a tři body tak putovaly do podhůří Jeseníků. Mezi úspěšné střelce se zapsal i kapitán Michael Dusík.

Liga juniorů - 5.kolo pá 5.10.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
DRACI PARS ŠUMPERK
4:5(0:3, 3:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 28. Kysučan (Franek), 36. Dusík (Kysučan), 37. Rosypka (Piják), 55. Černín (Mihal) – 3. Galuška, 6. Malý (Langr, Kobza), 17. Hodulák (Kobza, Langr), 31. Holinka (Horváth, Navrátil), 52. Langr (Holinka, Navrátil). Rozhodčí: Koziol – Mrákava, Konvička. Vyloučení: 14:12, navíc Kameníček (POR) 10 min. OT. Využití: 3:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 105. Střely na branku: 39:22 (6:8, 22:6, 11:8). Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4, 3:4, 3:5, 4:5.
HC RT TORAX Poruba 2011: Seifert – Dusík, Franek, Černín, Jasiok, Ryška, Baca, Chamrád, Vrána – Kysučan, Kameníček, Kofroň – Piják, Mihal, Rosypka – Maček, Kaleta, Halla – Lukašík.
DRACI PARS ŠUMPERK: Hoffmann – Navrátil, Vepřek, Feledík, Pražák, Holinka, Langr, Žálčík, Horváth, Kobza, Kovář, Malý, Nastoupil, Hodulák, Galuška.

První třetina příliš zajímavých momentů nepřinesla, přesto rozhodla o osudu celého zápasu. Draci se dostali poměrně rychle do vedení poté, co dokázali ubránit porubskou přesilovku a hned ze své první akce se trefil parádně pod víko Jan Galuška. Za další tři minuty již ospale působící RT TORAX ztrácel dvě branky. V přesilové hře předvedl Šumperk oku lahodící akci, na jejímž konci zasouval puk do poloprázdné svatyně Martin Malý.

Domácí vyslali svůj první střelecký pokus až po osmi minutách hry, kdy z dobré pozice trefil Rosypka jen připravený Hoffmannův beton. Drakům v první třetině navíc vyšlo téměř vše, na co sáhli. Po další ubráněné přesilovce napřáhl na modré Jakub Hodulák a kotouč prošel až za záda překvapeného Seiferta. Další možnost k navýšení skóre měli svěřenci Kamila Skoumala v téměř dvouminutové dvojnásobné přesilovce, tu však využít nedokázali a do šaten se odcházelo za stavu 0:3.

Druhá třetina přinesla zcela jiný obrázek. Porubští junioři byli od začátku velmi aktivní. Maček svůj samostatný únik využít nedokázal a touš do branky nedotlačil ani Halla. Až v přesilové hře se domácí dočkali snížení. Franek se po individální akci dobře natlačil až před Hoffmanna, kde na brankovišti pohotově dorážel René Kysučan. Šumperk odpověděl v další přesilovce pět na tři. Nutno říci, že ji sehrál opět výborně a kapitán Jan Holinka už neměl problém poslat touš do prázdné klece.

V pěti hráčích na obou stranách se prakticky nehrálo. Když v oslabení ujížděl porubské obraně Žalčík, nezbývalo nic jiného než zatáhnout za záchrannou brzdu a hlavní rozhodčí Koziol nařídil trestné střílení. To sám postižený proměnit nedokázal, když nenašel mezeru mezi Seifertovými betony. Na druhé straně se radovala Poruba, když Kysučan poslal puk na modrou a Michael Dusík svou tvrdou a přesnou střelou vymetl všechny pavučiny.

Uběhlo pouhých pětatřicet vteřin a aktivně hrající RT TORAX přidal třetí gól. Mihal ještě v obrovské šanci neuspěl, ale o chvíli později už dokázal překvapit Hoffmanna u levé tyče Vladimír Rosypka. Ideální možnost k vyrovnání měli Porubští při téměř minutové přesilovce pět na tři. Ta zůstala nevyužita a po čtyřiceti minutách hry svítilo na světelné tabuli skóre 3:4.

V úvodu třetí periody domácí pokračovali ve svém náporu. Kysučanovu tvrdou střelu přes obránce Hoffmann vychytal a neuspělo ani trio Kysučan – Mihal – Kofroň. To si vytvořilo velký tlak a hned několikrát kotouč poskakoval na brankovišti, ale v brance Draků neskončil. V dalším průběhu si RT TORAX komplikoval situaci zbytečnými fauly a na trestnou lavici tak putoval jeden hráč za druhým.

Šumperk se značně přiblížil k vítězství při další přesilovce pět na tři. Holinkova přihrávka měla oči a před brankou operující Tomáš Langr tak poslal puk přesně k tyči. Poruba se dostala zpět do zápasu rovněž využitou přesilovkou pět na tři. Vojtěch Černín, jenž letos nastoupil v porubském dresu vůbec poprvé, napřáhl na modré a propálil vše, co mu stálo v cestě. V závěru nadále trestů přibývalo a jejich počet se nakonec zastavil až na čísle 27. Porubští ještě vyzkoušeli hru bez brankáře, ale ani ta porážce 4:5 nezabránila.

Ostatní výsledky 5. kola LJ – sk. Východ:

HC Slezan Opava – VHK Vsetín 3 : 5
HC ZUBR Přerov – HC Frýdek-Místek 5 : 2
HCM Warrior Brno – HC AZ Havířov 2 : 4
SHK Hodonín – LHK Jestřábi Prostějov 3 : 1

Ohlasy k utkání

Petr Trojan (HC RT TORAX Poruba): Těžko se takový zápas hodnotí, když si mnozí hráči neuvědomí, že se hokej hraje šedesát minut a přistoupí k tomu špatně. Jedná se navíc o hráče, kteří by měli tým táhnout, ale roli vůdčích osobností rozhodně neplní. Šumperk se dostal do vedení v první třetině velice lacině, rozhodně nás nepřehrával, ale dostali jsme špatné branky. Těžko se pak dohání tříbrankový náskok, ale dobrou druhou třetinou jsme to stáhli a měli soupeře na lopatě. Zbytečnými fauly jsme si to opět zkomplikovali. S takovým počtem vyloučení, navíc zcela zbytečných, se nedá porazit žádný soupeř.

Kamil Skoumal (HK Hokej 2003 Šumperk): V první třetině jsme se dostali do tříbrankového náskoku. Soupeř nám to usnadnil svými chybami a možná nás i trošku podcenil. Ve druhé třetině nás Poruba po našem uspokojení přehrávala a byla jednoznačně lepší. Poslední třetina byla vyrovnaná, ale byli jsme šťastnější a podařilo se nám udržet výsledek. Podle mého názoru jsme měli více gólových příležitostí než soupeř.