I čtvrtý zápas s Uherským Hradištěm nebyl pro RT TORAX jednoduchý, přesto vítězný

24.02.2012, Gabriela Juříková

Starší dorostenci vyjeli po týdnu na led. Soupeřem jim bylo Uherské Hradiště, které přijelo s minimálním počtem hráčů. Přesto hrálo s RT TORAXem vyrovnanou partii. Opřít se mohli o gólmana a rychlé přechody z obrany do útoku. Což dělalo domácím velké problémy. První gól přesto vstřelil RT TORAX, ale hosté měli odpověď po čtyřech minutách, když využili přesilovku. Nerozhodný stav setrval do poloviny druhé třetiny, kdy využili přesilovku i domácí. Do přestávky přidali další zásah a ve třetí třetině dopomohly k vítězství dvě asistence Pavla Pobuty na góly Robina Goly. A také častá oslabení soupeře, kterému pak rychleji ubývaly síly. Dvě asistence si připsal i Lukáš Laryš a Marek Smrčka přispěl brankou a nahrávkou.

Liga staršího dorostu - 32.kolo pá 24.2.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Uherské Hradiště
5:1(1:1, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 13. Chamrád (Laryš, Smrčka), 32. Pelech (Schwarz, Csomor), 38. Smrčka (Laryš), 49. Gola (Pobuta), 60. Gola (Pobuta, Havránek) – 17. Fuksa (Nohál). Rozhodčí: Libiger – Štěpán, Hanzlík. Vyloučení: 5:8, navíc Šalena (UHH) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 102. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Mec – Vrána, Soukal, Baca, Demel, Chamrád, Balcar, Juřík, Bolek – Pelech, Gola, Kropka – Csomor, Schwarz, Kaifáš – Laryš, Smrčka, Holáň – Pobuta, Wolný, Havránek.
HC Uherské Hradiště: Šalena – Foltýn, Červínek, Vyoral, Muller – Nohál, Kubal, Strniska, Haničinec, Lisa, Fuksa.

Před úvodním buly zněl stadionem soundtrack z Rockyho. Porubský DJ asi vytušil, že domácí budou potřebovat povzbudit. Pořád totiž měli v hlavách týden starý zápas s Přerovem, který jim nevyšel dle představ. Ale teď tu byl nový soupeř. Uherské Hradiště, které přijelo s nejmenším počtem hráčů, s jakým lze k utkání nastoupit. A bylo od samého začátku nepříjemným soupeřem.

Mece, hájícího domácí bránu, se pokusil překonat kapitán hostí Haničinec a na druhé straně nabíjel Csomor ke skórování Kaifášovi. Ve čtvrté minutě si hosté zahráli přesilovku, ale nedokázali se usadit v útočném pásmu. Naopak čelili útokům domácí čtveřice a k ohrožení Mecovy branky se nedostali. Pak si zahráli přesilovku i domácí a Hradiště ukázalo svou silnou stránku. Jeho obranná hra byla skvělá. Jediný puk vystřelený Smrčkou skončil na holeních Kubaly.

Hosté hráli v pěti ani ne minutu a opět se dostali do čtyř. RT TORAX tuhle přesilovku sehrál podstatně lépe, aspoň co se týče střel. Skákající kotouč nedokázal Pobuta zpracovat a následná střela Goly skončila na tyči. A puk nedostali do brány Baca, Demel ani Csomor. Domácí nepolevovali z tlaku a už v plném počtu hráčů dokázali puk za Šalenova záda dostat. Před brankou operující Jakub Chamrád přetavil v gól Laryšovu nahrávku. Uherské Hradiště odolávalo tlaku domácích a jen díky dobře chytajícímu gólmanovi nebylo vedení RT TORAXu větší.

Srovnání měl na hokejce Kubal poté, co obral o puk ve své třetině Bacu. Jenže s bekhendovou střelou si na Mece nepřišel. Vyrovnání přišlo až v druhé přesilovce hostí. Nejprve se netrefil po přihrávce Haničince Kubal, ale po pár vteřinách mezi Mecovy betony poslal puk Tomáš Fuksa. Hostům se podařilo využít hned druhou přesilovku. A pokoušeli se gólový příděl zvýšit. Poté, co se trefil Schwarz jen do Šalenovy výstroje, se mezi třemi hráči protlačil k bráně Fuksa. V závěru třetiny se neprosadil Smrčka, Wolný ani Bolek.

Do druhé části zápasu vstoupili lépe hosté. Stav se neměnil jen proto, že Haničinec po pasu Kubaly zpoza branky nemířil přesně. A neměnil se ani na druhé straně po šancích Pobuty, Wolného ani Havránka. A bekhendová střela Goly prošla jen těsně kolem pravé tyče Šalenovy branky. Další skvělý zákrok si připsal Šalena po Csomorově střele od modré. Čtvrtá přesilovka se RT TORAXu moc nevyvedla. Střelám čelil více domácí brankář. Vychytal Nohála, následně Foltýna i Fuksu. Hradiště sehrálo oslabení velice dobře. Ale po skončení trestu špatně střídalo a tak následovalo další oslabení.

Tentokrát se domácí uvelebili v útočné třetině, ale byli bez pohybu a nápadu překvapení, takže se hostům dařilo přihrávky narušovat. Domácí však věděli, co dělají. Soupeře ukolébali a pak udeřili. Pátou přesilovku proměnili. Csomor se Schwarzem si nahrávali za brankou a Michal Pelech proměnil jejich moment překvapení ve vedoucí branku – 2:1. Brzy mohlo být srovnáno. Jen kdyby si Nohál dobře načasoval nápřah na volej Kubaly. Ale nenačasoval. A střela Strmiska skončila v náručí Mece. Před koncem druhé třetiny se na modré napřáhl Marek Smrčka a prostřelil vše, co stálo puku v cestě. Laryšova nahrávka znamenala třetí gól v hradišťské síti.

Poslední třetinu začali střelecky lépe hosté. Mece neprostřelil Haničinec, Kubal ani Nohál. A následně si zahráli třetí přesilovku zápasu. Jenže se většinu času bránili a domácí dávali možnost vyniknout brankáři Šalenovi. Obstřelovali jej, jak jen to šlo, ale to co viděl, bezpečně lapil. Po krátké době měli hosté další výhodu. Velice dobrou střeleckou pozici měl Haničinec, ale přihrávku Kubaly přes brankoviště nemohl dostat do sítě. Mec totiž předvedl ukázkový sleid a puk tak skončil na jeho betonech.

Hostům ubývaly síly. Hrát v deseti se soupeřem jako je Poruba není jednoduché. I přesto, že není domácí mužstvo zrovna v pohodě. Ale pořád se hrálo nahoru dolů. Hradiště nadále držel gólman Šalena. Mezi betony mu přistál Golův projektil, ale po následném buly se přece jen Robin Gola prosadil. Šalena přes změť hráčů, hokejek a bruslí nic neviděl – 4:1. Do konce zápasu zbývalo šest minut. Diváci zhlédli menší výměnu názoru mezi domácím Csomorem a hostujícím Vyoralem, který dostal dvě minuty navíc za faul. Při házení buly diskutoval Šalena s hlavním rozhodčím a za nesouhlasné gesto dostal osobní trest.

A tak nastala kuriozní situace. Z deseti hráčů zůstalo na střídačce Hradiště pouze trio bojovníků. A i přes nepřízeň osudu, hosté pořád bojovali. Prali se o střední pásmo, nenechali domácí v klidu. V poslední minutě se podařilo domácím vsítit pátou branku. Pobuta vybojoval u zadního mantinelu puk, poslal jej před bránu a Robin Gola nemohl nedat. RT TORAX po tuhém boji přetlačil Uherské Hradiště a pořád živí teoretickou naději dotáhnout se na vedoucí Přerov.

Ostatní výsledky 32. kola Ligy staršího dorostu – sk. Východ:

HK MD Šumperk – HC Zubr Přerov 3 : 6
HC Frýdek-Místek – HC Plus Oil Orlová 7 : 1
SHKm G-Mont Hodonín – SK Karviná 6 : 0
LHK Jestřábi Prostějov – HC Slezan Opava ? : ?

Ohlasy k utkání

Petr Trojan (HC RT TORAX Poruba): Soupeř byl nepříjemný jako každé letošní vzájemné utkání. Dobře bruslili a měli parádní přechod z obrany do útoku. Najednou byli dva vpředu a to nám dělalo problémy. Ale alfou a omegou zápasu bylo zklamání z předchozího utkání. Kluci měli zápas s Přerovem pořád v hlavách, i když na tréninku to tak cítit nebylo. Kdo viděl kluky v zápase s Přerovem a dnes, tak to byly dva rozdílné týmy. A i když jsme stáhli hru na tři lajny, pořád to nebyl lepší hokej. A potvrdilo se nám, že kluci co nehrají pravidelně a dostanou možnost hrát, neumí chytit šanci za pačesy.

Miroslav Stavjaňa (HC Uherské Hradiště): Svým hráčům můžu jen poděkovat za předvedenou hru. Máme hodně zraněných a v deseti to nebylo jednoduché. Jsem spokojený s výkonem, i když se kluci nechávali v poslední třetině vylučovat za hloupé fauly. Dobře jsme bránili, snažili se hrát na brejky, bohužel nepadl z toho žádný gól. Soupeř má skvělý kádr a přál bych mu postup.