Tentokrát RT TORAX nad Zubry nevyzrál, bojovností získal bod za remízu

18.02.2012, Gabriela Juříková

Jedenáct zápasů v řadě nepoznali starší dorostenci RT TORAXu porážku. V „Calex“ aréně vyzvali na souboj Zubry z Přerova a hodlali je zastavit na cestě k prvnímu místu. Zápas byl od začátku hodně nervózní a emotivní. Hlavně ze strany domácích, kteří moc toužili Přerov pokořit. Ani Zubři se však netajili tím, že hodlají využít všechny možné zbraně, aby uspěli. Vyhecovaná první třetina skončila až po třičtvrtě hodině. Druhá část zápasu se už více podobala hokeji a ne diskusnímu kroužku a v poslední třetině shlédlo početné publikum souboj na úrovni play-off. Góly RT TORAXu padaly v přesilovkách a vždy na poslední chvíli. Hráčem, který zařídil vyrovnání a cenný bod do tabulky, byl Jakub Gelnar. Další zápas měli starší dorostenci na programu v neděli v Orlové, ale mají volno.

Liga staršího dorostu - 30.kolo pá 17.2.17:15
HC RT TORAX Poruba 2011
HC ZUBR Přerov
3:3(0:1, 2:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 29. Schwarz (Demel, Baca), 39. Kaleta (Stanke), 42. Gelnar (Csomor, Demel) – 11. Rajnoch(Čelko), 27. Kundrátek (Dostálek), 36. Kratochvíl (Spěvák). Rozhodčí: Fiedler – Havlík, Šeděnka. Vyloučení: 9:9, navíc Kaleta (POR) 10 min. OT a Dostálek (PRE) 5 min. + OK. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 285. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 3:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Maček – Balcar, Soukal, Demel, Baca, Stanke, Chamrád, Vavroš – Pelech, Gola, Kaleta, Csomor, Schwarz, Gelnar, Havránek, Smrčka, Holáň, Wolný
HC ZUBR Přerov: Mánek – Mašíček, Zbořil, Andrýsek, Tomiga, Kundrátek, Šťastný, Duda, Rajnoch, Šnirc, Čelko, Kratochvíl, Spěvák, Karola, Němec, Gremlica, Dostálek, Václvíček

Po reprezentační přestávce se stíhací jízda Poruby opět rozjela. Chtěla moc uspět proti Přerovu. Jenže nervozita a vědomí toho, že „musí“ svazovalo ruce i nohy. Velkou roli hrála i motivace a té bylo na straně domácích až příliš. V první třetině dostali celkem sedm dvouminutových trestů oproti čtyřem hříšníkům na straně hostí. Navíc si za emoční projev (třísknutí hokejkou o mantinel) vysloužil osobní trest kapitán RT TORAXu Jakub Kaleta.

Ale popořádku. Jako první vystřelili na bránu Zubři. Konkrétně Rajnoch se Zbořilem. Na druhé straně střílel Stanke s Golou. Když byly úvodní pozdravy vyřízeny, následovala první přesilovka zápasu. A zahrál si ji Přerov. Střelecky neuspěl Tomiga, Mašíček ani Čelko. Poruba oslabení ustála a následně i ona dostala šanci prověřit své kvality v početní výhodě. Schwarz netrefil po Demelově pasu odkrytou bránu a šance Kalety gólově taky nedopadla. V deváté minutě hráli Zubři další přesilovku a po střelách Kundrátka a Dostálka se hra přesunula do útočného pásma Poruby.

Gólman Mánek vyjel pro puk do pravého rohu, kde jej dojel Kaleta a chtěl puk vybojovat, jenže brankáře fauloval, pak byl napaden Kundrátkem, nenechal si to líbit a tak šli oba borci zchladit hlavy na čtyři minuty. Domácí ještě více znervózněli. Po pár vteřinách se na trestnou lavici odebral Schwarz, třetí hráč v bílém, za sekání a hostům se naskytla přesilovka pěti proti třem.

RT TORAX vyhrál buly, ale obránce Demel vyhodil puk z třetiny přes plexi a na trestné lavici si domácí mohli dát partičku mariáše. Tři spoluhráči na ledě statečně odolávali, ale Mačkovi vypadla hůl a obránce Baca nedokázal svého gólmana vyzbrojit včas. Odstřelovaná nakonec skončila úspěšným zásahem Michala Rajnocha. Domácí trenéři protestovali proti regulérnosti branky, protože bylo nesportovně znemožněno navrátit hůl majiteli. Rozhodčí odmítl s domácím koučem Rambouskem jakoukoliv debatu a to ještě více vyostřilo zápas.

Jednomu z hříšníků trest vypršel, ale v zápětí bylo na domácí trestné lavici opět plno. A opět za vyhození kotouče za hrazení. Tentokrát se provinil Gelnar. Dlouhou přesilovku nedokázal Přerov přetavit v gól, ale střelecky rozhodně nespal. Jakýs takýs hokej se začal hrát až ve čtrnácté minutě. Záhy byla hra na dobrých pět minut přerušena. Šnircovi se zapíchla hokejka do hrazení a způsobil si krvavé zranění v obličeji. Rozhodčí nehodlal házet buly na zkrvavený led, a tak se čekalo na jeho odklizení.

Vyrovnání měl na hokejce Martin Csomor. Ani Smrčka nepřekonal Mánka dorážkou. Maček čelil přečíslením Rajnocha s Dostálkem nebo Němce s Mašíčkem. První třetina díky diskuzím a protestům skončila až po pětačtyřiceti minutách. Ve druhé části si hned v úvodu Poruba zahrála přesilovku, kterou nedokázala využít. Ale už hrála zodpovědněji a hlavně klidněji. Havránek bekhendem nepřelstil gólmana Mánka a slibně vypadající střela Smrčky také neskončila za brankovou čarou.

Přerov byl hodně aktivní, velice dobře bruslil. Největším nebezpečím pro domácího brankáře Mačka byl Rajnoch v tandemu s Čelkem. Nakonec se prosadil Jakub Kundrátek po střelách Šnirce a Dostálka. V sedmadvacáté minutě vedli hosté 0:2. Poruba hrála svou šestou přesilovku a na poslední chvíli, devět vteřin do konce trestu, ji proměnila. Střelu Demela šikovně tečoval před brankářem Jakub Schwarz a RT TORAXu se trochu ulevilo. Góly přeci jen umí dávat. Střídačka domácích ožila. Gelnar se prohnal středním pásmem, střílel i dorážel. Vyrovnat se nezdařilo.

Po dlouhé době si zahrál další přesilovku i Přerov, jenže se o ni záhy připravil, když brankář Mánek podrazil domácího útočníka. Střelecké hody pokračovaly. Na Mačka střílel Kratochvíl, vyprášil jen betony a Mánka nepřekonal Gola ani Chamrád. V pětatřicáté minutě domácí obrana propadla a z rychlého protiútoku a přečíslení zvýšili Zubři vedení. Spěvák zavezl puk do třetiny a naservíroval jej Šimonu Kratochvílovi - 3:1 z pohledu hostí. V sedmadvacáté minutě měl Přerov na trestné lavici hříšníka. Přesto se jim podařilo Mačka ohrozit. Dostálek blafák nedokončil a Šnirc netrefil odkrytou bránu.

Třicet pět vteřin do vypršení trestu přerovského hráče a RT TORAX snižoval opět na rozdíl jedné branky. Šťastným střelcem do odkryté brány byl Jakub Kaleta - 2:3. Do posledního dějství se domácím přesunula další přesilovka a stejně jako ty předchozí ji dokázali proměnit v samém závěru. Na střed hřiště si najel Jakub Gelnar, zpracoval přihrávku Csomora a vypukla neskutečná radost – 3:3.

Poslední třetina se už nehrála v ostrém tempu, ale neustále se bruslilo nahoru dolů. Chvíli měl práci gólman Mánek, chvíli domácí Maček. Nejvíc šancí spálil RT TORAX. Nedal několik tutovek, promrhal pětiminutovou přesilovku, a když už dostal Gola puk za Mánkova záda, rozhodčí jej neuznal. Nebyl si jistý, zda puk přešel brankovou čáru. Nakonec si Zubři z Přerova odvezli jen bod poté, co ztratili vedení 3:1. A RT TORAX může hodně mrzet, že neproměnil gólové tutovky.

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (RT TORAX Poruba): Zápas byl nervózní, šlo o hodně, tedy alespoň nám. Je škoda, že takových zápasů není v soutěži více. Divák viděl vše, co patří k hokeji. Hru pět na tři, pětiminutový trest, přesilovky, hodně gólů, spoustu oslabení, nevyužitých šancí a vyložených tutovek. Celý týden jsme se připravovali na zápas v „Calexce“, pak zápas hrubě ovlivní rozhodčí. Poprvé při prvním gólu Přerova, který neměl platit. Protože když náš obránce Baca chtěl gólmanovi podat hůl, tak ji soupeřův hráč odpálil pryč. Rozhodčí to viděl a neodpískal. Zadruhé, když si já trenér volám přes kapitána rozhodčího, ignoruje mě, ale když si jej zavolá vedoucí mužstva hostí, dá se s ním do řeči. To bylo hrubé porušení povinností rozhodčího. A za třetí, všichni říkali, že neuznaný gól byl regulérním gólem, ale ani jeden rozhodčí neviděl puk za čárou. Přesto jsme klukům poděkovali za dobrou hru a bojovnost. Chtěli jsme vyhrát, ale stalo se. Ještě máme sedm zápasů, nic není ztracené.

Aleš Verlík (Zubr Přerov): Bod je pro nás velmi cenný, protože z Poruby se body nevozí jednoduše, ale určitě nás tento zápas posunul zase dál. Rozhodně není konec, hraje se ještě o dvanáct bodů a Poruba pojede na doraz. Postup do baráže ještě rozhodně nemáme v kapse. Je škoda, že nemůžou postoupit oba týmy, protože si to určitě zaslouží Poruba i my. Zápas byl hodně vyhecovaný, hráči Poruby byli hodně nervózní, z toho pramenily chyby, vyhození kotouče za hrazení, ale emotivní byly oba týmy i trenéři. Posledně se smála Poruba, teď se trochu smějeme my. Jednou jste nahoře, jednou dole. Chválit nikoho zvlášť nemůžu, kluci hráli na doraz, dali do toho srdíčko. Vždyť někteří ještě dnes dopoledne seděli u ortopeda, jiní se zázračně uzdravili v repre přestávce. Co se týká rozhodčích, nemyslím si, že nějak ovlivnili utkání. Pískali to, co viděli a co se týká sporné situace v závěru zápasu? Řeknu to takhle, domácí měli mít brankové rozhodčí a možná by to bylo jasně dané. Na brankovišti jsou přecejen nepřehledné situace. Nemyslím si, že nějak výrazně ovlivnili zápas. Určitě se na každé straně může cítit nějaká křivda, ale pískali na obě strany stejně. Jejich vedení zápasu nijak nevybočovalo ze standartu.