Starší dorostenci zdolali hladce Karvinou, nasázeli jí jedenáct gólů

29.02.2012, Adam Bagar

Starší dorostenci měli na programu netradičně ve středu dohrávku s Karvinou. Ta se od úvodních minut nesla v duchu velkého porubského náporu. Karvinská obrana dokázala sedm minut vzdorovat, ale poté se naplno rozjel porubský brankostroj. V rozmezí necelých deseti minut se RT TORAX trefil hned šestkrát a již v první třetině tak dal základ vysokému vítězství. I v prostřední části domácí hokejisté, kteří nastoupili v nekompletní sestavě s pěticí mladších dorostenců, bavili diváky pohlednými akcemi. Když v polovině duelu zvyšovali již na 10:0, zdálo se, že si hosté odvezou pořádný debakl. Jenže třetí třetina již patřila hostům, kteří nakonec výsledek alespoň mírně zkorigovali na konečných 11:1. Hattrickem se blýskl Marek Smrčka.

Liga staršího dorostu - 24.kolo st 29.2.17:30
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Býci Karviná
11:1(6:0, 4:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 8. Holáň (Laryš, Smrčka), 10. Smrčka (Chamrád), 11. Schwarz, 11. Holáň (Laryš), 16. Juřík (Gřeš), 18. Schwarz (Gelnar), 23. Juřík (Pelech), 25. Kaleta (Wolný), 29. Csomor (Schwarz, Gelnar), 30. Smrčka (Holáň, Laryš), 47. Smrčka (Laryš) – 53. Pasrbek (Pniok O.). Rozhodčí: Janda T. – Urbánek, Kopřiva. Vyloučení: 4:4. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 115. Průběh utkání: 11:0, 11:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Maček – Demel, Chamrád, Síkora, Balcar, Soukal, Bolek, Štěpán, Juřík – Schwarz, Wolný, Pelech, Mládek, Havránek, Gřeš, Kaleta, Smrčka, Holáň, Csomor, Laryš, Gelnar.
HC Býci Karviná: Dvořáková (od 23. Kijasová) – Kurowski, Kalus, Neveloš, Pniok O., Orság, Lemel, Pniok J., Marszalek, Huml, Wolek, Anestis P., Anestis M., Šmíd, Wojaczek, Potočný, Pasrbek, Ciupa.

Favorizovaní domácí hokejisté měli od úvodních minut velkou herní převahu. Pozorná karvinská obrana však v čele s gólmankou Dvořákovou dlouho odolávala útočným choutkám Poruby. Až Vojtěch Holáň prolomil střeleckou smůlu a poslal RT TORAX do zaslouženého vedení. Za pouhé dvě minuty to již bylo 2:0. V přesilové hře dorážel Chamrádovu střelu v pádu Marek Smrčka.

Uběhlo pouhých devatenáct vteřin a Jakub Schwarz předvedl dokonalou individuální akci. Zbavil se po několika stahovačkách karvinských beků a zakončil přesně pod víko. Porubští starší dorostenci byli při chuti a zápas se měnil v jejich exhibici. Vojtěch Holáň tentokrát předvedl, jak moc je důležitý důraz na brankovišti, když dotlačil touš za bezmocnou Dvořákovou.

Další pěkná souhra znamenala již pátou trefu. Před branku si sjel Martin Juřík, který využil Gřešovy přihrávky a trefil se nechytatelně k tyči. Hosté si museli místy připadat jako na velkém řetízkovém kolotoči, který jim zdarma dopřáli domácí hráči. Pohledná byla i akce znamenající šestý porubský gól. Gelnar zajížděl za branku a zadovkou šikovně našel Jakuba Schwarze, který již měl snadnou úlohu.

Také ve druhé třetině přidával v pohodě hrající RT TORAX další branky. Sváteční střelec Martin Juřík již podruhé v utkání skóroval, když tentokrát propálil vše, co mu stálo v cestě. To už bylo příliš na Dvořákovou, která přenechala své místo Kijasové. Ta si prakticky ani nestačila šáhnout na puk a už inkasovala. Ve vlastním oslabení našlápnul kapitán Jakub Kaleta a zkušeně přidal již osmou branku.

Trio Smrčka – Laryš – Holáň zvedalo diváky ze sedadel, při další nádherné akci na jeden dotek nedokázal poslední jmenovaný touš zasunout do branky. V přesilové hře se už Poruba dočkala devátého zásahu do černého. A opět to mělo svou kvalitu. Gelnar poslal touš na Schwarze a ten ještě na zcela volného Martina Csomora, jenž bez problémů trefil poloprázdnou klec.

O dalších jedenadvacet vteřin později již byla na světě desítka, o kterou se postaral Marek Smrčka. A to se ještě střetnutí nepřehouplo ani do své druhé poloviny. Velká převaha pokračovala i nadále. Před Kijasovou neuspěl Pelech a vzápětí ani Demel, jenž zkoušel jednu ze svých parádiček. Karviná si první vážnější příležitost vytvořila až v závěru druhé třetiny, kdy Ondřej Pniok ztroskotal na vymrštěném Mačkově betonu.

Úvod poslední tercie patřil jasně Karviné. Po střele Marszalka dorážel do poloprázdné kasy Pasrbek, jenže Maček jej zázračně vychytal lapačkou. V další tutovce to před brankou překombinovali Marszalek s Orságem. Další skvělé zákroky si Maček připsal poté, co nejprve vychytal Ondřeje Pnioka a následně i dorážejícího Jakuba Pnioka, který jen nechápavě kroutil hlavou.

Na druhé straně naopak udeřili z ojedinělého útoku domácí. Marek Smrčka dokonal přesnou střelou pod horní tyč svůj hattrick. Zaslouženého čestného úspěchu se Karviná dočkala až v početní výhodě. Jakub Pasrbek dorazil na brankovišti svou vlastní střelu. V závěru ještě Gelnar hledal najetého Csomora, po jehož teči projel kotouč jen těsně okolo pravé tyče. Poruba tak zdolala Karvinou hladce 11:1.

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): Měli jsme Karviné co vracet, protože nám letos už vzali dva domácí body, které kdybychom měli, tak se nám na Přerov určitě dýchá lépe. Byli jsme oslabeni o pár hráčů, kteří včera odehráli utkání za juniory, a chtěli jsme dát prostor i mladším hráčům. Myslím si, že určitě nezklamali, pro ně to bylo vůbec první utkání v dresu staršího dorostu. Výborný výkon podal v brance Marek Maček. Pro gólmany je vždy velmi těžké, když na ně dlouho nic nejde, ale ve třetí třetině pochytal několik gólovek. Jsme určitě spokojeni, kluci to nepodcenili a neudělali z toho nějakou blamáž, jak se vykládalo, že bychom to měli Karviné pouštět.

Josef Štoudek (HC Karviná): Nám určitě nevyšla první třetina. Chtěli jsme hrát svou hru, ale to se nám nepovedlo. Chtěli jsme zachytit začátek, což se nám i podařilo, ale pak jsme dostali tři góly během jedné minuty. Do druhé části jsme nastoupili s tím ať neodjedeme s debaklem, jenže jsme inkasovali rychle další branky a bylo to v půlce již 10:0. Ve třetí třetině se nám už podařilo neinkasovat tolik branek. Na začátku jsme měli vyložené čtyři šance, které kdybychom proměnili, tak by byl výsledek více zkorigovaný. Prosadili jsme se až v přesilové hře. Určitě to je pro nás strašný výsledek, ale soupeř byl velmi kvalitní.