Poosmnácté v řadě se Přerovu vyhrát nepodařilo, RT TORAX o výhře rozhodl na začátku druhé třetiny

06.01.2012, Gabriela Juříková

Souboj prvních dvou týmů tabulky začali lépe hosté. Už v deváté sekundě poslal Martin Gremlica Zubry do vedení. RT TORAX dokázal brzy vyrovnat a hrát rovnocennou partii s lídrem tabulky. Zápas rozhodli domácí ve svůj prospěch v prvních pěti minutách druhé třetiny, kdy se trefili Kaleta, Csomor, Smrčka a Baca. Druhý gól v zápase přidal Jakub Kaleta z přesilovky v polovině zápasu. Do přestávky se hostům podařilo snížit na rozdíl čtyř branek. Do poslední třetiny vstoupili Zubři předzápasovým rituálem a vyplatilo se. Michal Spěvák snížil nejprve z přesilovky a pak při běžném počtu hráčů. RT TORAX se do poslední sekundy strachoval o vedení. Nakonec pokořil lídra 6:4 a ukončil Zubrům vítěznou šňůru.

Liga staršího dorostu - 21.kolo pá 6.1.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC ZUBR Přerov
6:4(1:1, 5:1. 0:2)
Branky a nahrávky: 3. Schwarz, 21. Kaleta (Havránek), 22. Csomor (Gelnar, Schwarz), 23. Smrčka (Gola, Pobuta), 25. Baca (Demel), 31. Kaleta (Vrána, Baca) - 1. Gremlica, 32. Čelko (Zbořil), 49. Spěvák (Kratochvíl), 54. Spěvák (Gremlica). Rozhodčí: Klapetek - Barteček, Moravec. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 250. Průběh utkání: 0:1, 6:1, 6:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Maček - Soukal, Vrána, Baca, Demel, Balcar, Chamrád - Havránek, Wolný, Kaleta - Csomor, Gelnar, Schwarz - Gola, Smrčka, Pobuta - Holaň, Stanke
HC ZUBR Přerov: Mánek (od 31. Grigárek) - Mašíček, Tomiga, Andrýsek, Zbořil, Kundrátek, Šťastný - Duda, Čelko, Šnirc, Karola, Kratochvíl, Spěvák, Gremlica, Němec, Padalík, Siegel, Novák

Těšili se, jak vlétnou na soupeře, kterého už několik kol bodově nahánějí a prásk. Martin Gremlica v deváté sekundě první střelou otevřel gólový účet. Takhle si začátek zápasu domácí určitě nepředstavovali. Celkem brzy však vyrovnali. Nejdříve se pokoušel prosadit Kaleta, ale s obráncem na zádech se přece jen těžko střílí. Úspěšnější byl Jakub Schwarz. Rychlým objetím branky překvapil gólmana Mánka, který se nestačil přesunout k druhé tyči.

V první třetině žádný další gól nepadl, ale šancí na obou stranách bylo víc než dost. Gólmani se v žádném případě nenudili. Toho porubského nejvíce zaměstnával Gremlica se Šnircem a to i v době, kdy domácí hráli přesilovku. Šnirc nastřelil v oslabení tyč. Na druhé straně odolával Mánek nájezdům hlavně druhé pětky RT TORAXu. Csomor – Gelnar – Schwarz a v obraně Baca s Demelem dokázali několikrát soupeře zatlačit do pásma. Pokaždé chyběli milimetry ke kýženému gólu.

Vstup do druhé třetiny se Zubrům vůbec nevydařil. Za tři minuty prohrávali 4:1. Porubskou zbraní byl důraz na brankovišti. Na 2:1 zvyšoval Jakub Kaleta, když se dostal k odraženému puku. Po minutě se stejná situace opakovala. Přerovská obrana nestíhala a odražený puk za Mánkova záda poslal Martin Csomor. Nastoupila třetí formace a napodobila své předchůdce. Šťastným střelcem byl Marek Smrčka.

Gólový nášup přiměl hosty k vybrání oddechového času. Bylo třeba svěřence uklidnit a hlavně povzbudit. Chvíli se zdálo, že team-out zabral, Přerov se dostal do útočného pásma, ale střely od modré Mačka nezaskočily. Útočně laděného obránce Jakuba Bacu nedokázali Zubři uhlídat a když jen tak plácl do volně ležícího puku, tak v páté minutě druhé třetiny prohrávali už 5:1. Přerovští byli na kolenou, nervózní a tak si začali pomáhat fauly.

Necelých dvacet sekund hráli i ve třech a když Gelnar netrefil odkrytou bránu, dalo se konstatovat, že při nich stálo i štěstí. Domácí využili až klasickou přesilovku. Kolotoč přihrávek zakončil dorážkou nad beton Jakub Kaleta a tím v polovině zápasu ukončil i působení brankáře Mánka. Místo něj se do brankoviště postavil Grigárek. Následné bule vyhráli přerovští a v zápětí slavili úspěch. Zbořil přihrál lépe postavenému Ondřeji Čelkovi, který nabídnutou šanci využil – 6:2.

Grigárka RT TORAX zahrnul střelami, které končili většinou v jeho lapačce. Chytal s klidem a velkou jistotou. To se dalo říct i o domácím brankáři. Čelil střelám Kratochvíla, Andrýska a několikrát to zkoušel Padalík. Všichni pohořeli na Mačkových betonech. A když si zopakovali před třetí třetinou předzápasový rituál, v dobývání domácí branky pokračovali. Padalík střílel bez přípravy, Čelko z mezikruží a Spěvák to zkusil od modré. Pokaždé měl Maček své betony na správném místě.

V osmé minutě posledního dějství si Zubři zahráli čtvrtou přesilovku. Tomiga se neprosadil, ale následný závar před Mačkovou brankou a několik dorážek, které domácí obránci soupeři dovolili, znamenaly využití přesilovky Michalem Spěvákem, snížení na 6:3 a naději. Naději vybojovat remízu. Přerov se dostal trošku do pohody. Přebíral zápas do vlastních rukou a byl čím dál tím víc nepříjemný. RT TORAXu se nedařilo tak, jako v druhé třetině a začal se obávat o výsledek.

Z nervozity dělali domácí borci malé chyby. Nezachytili včas protiútok, Kratochvíl zajel s pukem k zadnímu mantinelu a zadovkou přihrál před branku, kde Michal Spěvák mohl posléze oslavovat svůj druhý gól v zápase a čtvrtý svého týmu. A i když měl Přerov další možnosti ve hře i v přesilovkách, Poruba dokázala dvoubrankové vedení udržet a po šedesáti minutách slavit výhru 6:4 nad soupeřem, který do tohoto zápasu vstupoval se sedmnácti výhrami na kontě.

Výsledky dalších zápasů 21. kola Ligy SD sk. Východ:

HC Frýdek-Místek – HK MD Šumperk 2 : 7
HC Plus Oil Orlová – SHKm Hodonín 4 : 4
HC Uherské Hradiště – HK Jestřábi Prostějov ?
SK Karviná – HC Slezan Opava ?

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (RT TORAX Poruba): Do Nového roku jsme si s kluky dali cíl, že krok za krokem půjdeme po prvním místě. Nebereme bod ze zápasu, z každého chceme výhru. Po dnešním zápase ztrácíme na Přerov tři body a bude těžké náskok stáhnout. Nedá se předpovědět, že je ještě někdo obere o body. Celých šedesát minut jsme se přesvědčovali, že je to kvalitní soupeř. Dneska jim chyběl kapitán Rajnoch, což bylo velké oslabení. Vyšla nám druhá třetina, kdy jsme měli důraz v brankovišti a asi i štěstí. O druhé přestávce jsme kluky upozorňovali, že 6:2 s takovýmto soupeřem neznamená vyhraný zápas. Nakonec se podařilo vedení udržet.

Aleš Verlík (Zubr Přerov): Oba týmy věděly, že bude hrát první s druhým, oba se přes svátky na toto utkání připravily. My to měli o něco komplikovanější, protože hostíme MS žen, ale nic jsme nepodcenili. Vedli jsme, soupeř nám to v třetí minutě vrátil. Mohli jsme přidat ještě dvě branky, nastřelili jsme tyč. Do druhé třetiny jsme si řekli, jak budeme hrát, ale každé střídání jsme inkasovali a najednou desátá minuta a stav 6:1. Klukům musím přesto poděkovat za to, že bojovali a nezabalili to. Skvěle zachytal druhý brankář Jakub Grigárek. Chtěli jsme dnes aspoň bod, i když se dalo čekat, že naše sedmnáctizápasová vítězná šňůra musí jednou skončit.