První dvě třetiny hodné lídra soutěže, poslední třetina tragédie

09.01.2011, Gabriela Juříková

Po třech týdnech půstu se liga opět rozjela. Na porubském ledě se střetly týmy z obou konců tabulky. První s posledním a na hře obou týmů byla zřejmá dlouhá herní pauza. Pár minut trvalo, než se hlavně domácí dostali do zápasového rytmu. Usadili se v obranném pásmu Břeclavi a v první třetině nasázeli soupeři pět branek, v druhé přidali dalších šest. V poslední třetině měli navrch hosté a byl jich plný led. Najednou měli mnoho gólových šancí a domácím povolili už jen jeden zásah do černého. Sami dokázali dvakrát skórovat a dvakrát orazítkovat tyč. Vysokou výhru domácích ohrozit již nemohli, přesto se snažili do poslední minuty zápas důstojně dohrát. Porubští starší dorostenci vyhráli 12:2 a udrželi si první pozici.

1. liga staršího dorostu - 24.kolo ne 9.1.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Lvi Břeclav
12:2(5:0, 6:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 3. Pelech (Rosypka, Franz), 6. Lukašík (Hurník, Soukal), 16. Újezdský (Král), 18. Formánek (Lukašík), 19. Maček (Herman), 23. Pelech (Rosypka, Baca), 24. Hurník, 25. Mihal (Král, Šrubař), 36. Rosypka (Franz), 38. Palkovič, 39. Mihal (Újezdský), 45. Formánek - 50. Tomeška (Hoss), 57. Tomeška (Ondrušík). Rozhodčí: Šeděnka - Kopřiva, Urbánek. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 60. Průběh utkání: 12:0, 12:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Hlavina (od 30. do 40. Čížek) - Šrubař, Vrána, Franek, Baca, Hradil, Zuščík, Herman, Soukal - Formánek, Franz, Palkovič, Maček, Lukašík, Král, Mihal, Újezdský, Kaleta, Pelech, Hurník.
HC Lvi Břeclav: Michálek (od 18. do 20. a od 24. Nosek) - Sítek, Strapina, Důbrava, Ondrušík - Tomeška, Nešpor, Papp, Polák, Sedláček, Lejska, Hoss, Vaculík, Drobilič.

Svátky máme za sebou, lenošení u televize skončilo, tak jako i zápasové prázdniny. Začala další etapa získávání bodů a udržení první pozice tabulky. RT TORAX přivítal na svém ledě HC Břeclav. Papírově nejslabší mužstvo ve skupině.

Na obou týmech byla vidět herní pauza. Pomalé bruslení, pomalé reakce, pomalé přihrávky. Ze strany domácích to přesto na soupeře stačilo. Usadili se v útočném pásmu a odstřelovali Michálkovu branku ze všech stran. Chytal, odrážel a všemi možnými prostředky odolával tlaku až do třetí minuty. Franz zpětnou přihrávkou nabil Rosypkovi a jeho střelu protečoval mezi betony Michal Pelech.

Postupně se začínal na ledě projevovat rozdíl v umístění soupeřů v tabulce. Hosté se do útočného pásma dostali jen díky zakázanému uvolnění, ale k ohrožení pracoviště Hlaviny se ani v náznaku nedostali. Posléze hráli domácí přesilovku a během minuty ji využili. Hurník poslal puk z rohu na obránce Soukala, který z první pálil. Těsně před brankářem protečoval Tomáš Lukašík. Domácí v šesté minutě vedli 2:0.

Zhruba v polovině třetiny si sáhl na puk i domácí brankář Hlavina. První střelu na něj vyslal Polák. V dalším střídání se do brejku dostal Tomeška, ale Hlavina mu v pravý čas puk vypíchl. Diváci byli svědky honby za pukem. Neuspořádaná hra na obou stranách, nepřesnosti v rozehrávkách a neúspěšné střely mezi tři tyče.

Na další gól si obecenstvo muselo počkat deset minut. Střelu z hokejky Krále stačil Michálek vyrazit před sebe, kde stál Antonín Újezdský, který dorážkou zvýšil vedení RT TORAXU. Tato branka rozpoutala gólovou smršť. Za nedlouho zvyšoval na 4:0 ve spolupráci s Lukašíkem Petr Formánek. Puk proletěl Michálkovi nad ramenem a vymetl pavučiny pod horní tyčkou.

Tento gól vyhnal Michálka z branky. Na jeho pracoviště přišel Nosek. Dvakrát si sáhl na puk, po třetí už inkasoval. Sólový únik zakončil blafákem David Maček. Poruba vedla po první třetině 5:0.

Druhou část začal opět chytat v břeclavské brance Michálek. A v domácí svatyni se zapotil Hlavina. Mohl poděkovat dobře postaveným tyčím, na které zazvonil Polák. Na druhé straně hřiště se trhal za vlasy pod přilbou Král. Netrefil se z metru do prázdné brány. V tomto zápase měl lepší den Michal Pelech, podruhé skóroval. Rosypka jej poslal na zteč a střelou zápěstím zavěsil pod horní tyčku.

Michálek, brankář hostí, se opět poroučel z brankoviště. Sedmý gól již dostal Nosek. Ztráta puku z hole ve středním pásmu byla tou hlavní břeclavskou chybou. Zlodějem puku a střelcem sedmého gólu byl Matěj Hurník. Za minutu byl již stav skóre 8:0.

Na vině byla souhra Šrubaře, Krále a Dalibora Mihala. Břeclavským scházel pohyb, bruslení, špatně četli hru. Hodně je podrželi brankáři. Pochytali spoustu gólovek a byli to oni, kdo drželi domácí střelce na uzdě.

V polovině zápasu prostřídal brankáře i domácí kouč. Do branky se postavil Čížek. První kontakt s pukem měl v oslabení. Břeclav sehrála přesilovku docela dobře. Ohrozili domácí bránu a Čížek měl co dělat, aby neinkasoval. I po přesilovce měli několik šancí. Papp v brejku přestřelil hodně vysoko.

V mumraji před Noskem se nejlépe zorientoval Vladimír Rosypka a bylo to již 9:0. Po třech minutách padla magická desítka. Nad rameno klečícího Noska se trefil Vojtěch Palkovič no a po minutě byl stav zápasu 11:0, to když Dalibor Mihal propasíroval puk mezi Noskovy betony a stal se dalším dvougólovým střelcem.

Ve třetí třetině se do domácí branky postavil opět Hlavina. Na opačné straně obstál proti střelám Franze a Rosypky Nosek, ale na chytrého Petra Formánka nevyzrál. Ten si totiž zkušeně počkal, až si klekne a pak mu puk poslal pod horní tyčku. Stal se třetím dvoubrankovým střelce zápasu.

Poslední třetinu se hosté vzepřeli. Vydolovali poslední síly a v herních činnostech domácí předčili. Rychle rozehrávali, vycházeli jim pasy do brejků, brali puky z hokejek, tak jak to v předešlých minutách dělali domácí. Papp nastřelil tyč a několikrát se dostali na dostřel domácí brány.

V padesáté minutě vymazali potupnou nulu na světelné tabuli. Z dorážky se prosadil Martin Tomeška. A ve snaze něco se zápasem udělat nepolevovali. Bruslili, přidali důraz. Kdyby takto hráli od počátku, vypadal by zápas jistě jinak.

Hlavina inkasoval ještě jednou. Závar před brankovištěm a Martin Tomeška zapisuje druhou branku. V dalším střídání nastřelili hosté opět tyčku a do brejku se dostal Papp. Vystihl přihrávku ve svém obranné třetině, přespurtoval střední pásmo, ale místo střely volil blafák, do kterého mu Hlavina vložil hůl.

Zápas skončil velkou výhrou domácích 12:2. Od hostů bylo sympatické, že se nevzdávali ani za tak nepříznivého stavu a že chtěli stále hrát hokej. Ukázali, že ho hrát umí, jen jim nepřejí hvězdy.

Výsledky dalších zápasů 24. kola Ligy st. dorostu – sk. Východ:

SHKm G-mont Hodonín – SK Karviná 9 : 5
HC ZUBR Přerov – HC Slezan Opava 12 : 2
HK MD Šumperk – HC Frýdek - Místek 4 : 1
LHK Jestřábi Prostějov – HC Plus Oil Orlová 8 : 1

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): Jsem rád, že jsme zvládli utkání s vysokým výsledkem. Za stavu 11:0 po druhé třetině se těžko motivují hráči, kteří protahovali střídání, dělali chyby a sólovali. Třetí třetina se nám vůbec nevyvedla. Prohráli jsme ji 1:2 díky individuálním chybám v obraně. Samozřejmě jsem rád za výhru, ale na herním projevu byla znát třítýdenní pauza.

Alois Miklík (HC Břeclav): Byla dlouhá herní pauza a než se kluci rozkoukali, měli jsme to tam napadané. Před poslední třetinou jsme si s kluky řekli, co mají dělat, co znají z tréninků a začalo se to plnit. Hned byla rychlejší rozehrávka a dokázali jsme své příležitosti proměnit v góly, po té spoustě šancí.