Využité přesilovky, utrápený hokej a v poslední minutě ztráta čistého konta Hlaviny

19.12.2010, Gabriela Juříková

Poslední zápas staršího dorostu roku 2010 byl odehrán se soupeřem z Jižní Moravy. Do mrazivé Ostravy přijel Hodonín, a i když se pohybuje na konci tabulky, nebyl Porubě lehkým soupeřem. Naopak, dokázali držet domácí útočníky poměrně dlouhou dobu od své brány, a když se domácí rozstříleli, nebyli k zastavení. Od páté branky začali hrát na krásu a spálili několik gólových tutovek. Bojovností se na výsledku podílel celý tým, nejvíce kanadských bodů získal David Maček za dvě branky a asistenci. Kaňkou na výkonu domácích byla ztráta čistého konta Hlaviny v poslední minutě zápasu a nevybíravé a často zbytečné fauly.

1. liga staršího dorostu - 23.kolo ne 19.12.16:15
HC RT TORAX Poruba 2011
SHK Hodonín
7:1(2:0, 3:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 8. Mihal (Újezdský), 13. Maček (Baca, Franek), 23. Král, 25. Kaleta (Maček), 26. Mihal (Vrána), 58. Újezdský, 59. Maček (Hurník) - 59. Kučera (Adamec). Rozhodčí: Krenželok - Patrman, Gančarčík. Vyloučení: 6:5 navíc Král (POR) 5+OK. Využití: 4:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 61. Průběh utkání: 7:0, 7:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Hlavina - Šrubař, Vrána, Franek, Baca, Hradil, Zuščík - Franz, Rosypka, Formánek, Palkovič, Maček, Lukašík, Král, Mihal, Újezdský, Kaleta, Pelech, Vícha, Hurník.
SHK Hodonín: Luner - Adamec, Polák, Horinka, Vanek - Michalčík, Ferenčák, Výmola, Janota, Kičera, Šrámek, Rauš, Sedlák.

Od začátku se na ledě jiskřilo. Oba týmy šly důrazně do těla a byl k vidění nejeden tzv. strom. První vážnější hokejová akce byla k vidění před hodonínskou brankou. Brankář Luner byl naštěstí pozorný. Nebo naopak, Maček byl překvapen, že je sám před brankářem a má puk na hokejce. Unáhlil se, a tak vystřelený puk skončil v Lunerově náručí.

Puk létal z hokejky na hokejku, hráči po celé ledové ploše. Nebylo znát, že proti sobě hrají v tabulce hodně vzdálení protivníci. Hodonín byl odhodlaný nevzdát se bez tvrdého boje a úspěšně se bránil útočným výpadů domácích, kteří se neprosazovali tak lehce jako jindy.

Domácí úspěšně ubránili přesilovku a z následného útoku přeci jen vytěžili úvodní gól zápasu. První střelu Luner vykryl, ale na dorážku Dalibora Mihala byl již bezmocný. Pak byl k vidění opět boj o území, nepřesné přihrávky, střety u mantinelů a slyšet byly hlasité trenérské pokyny z obou střídaček.

První hodonínské oslabení, první přesilovka pro domácí. Díky důrazu na brankovišti stoprocentně využitá. Brankář Luner neměl puk po střele Baci pod kontrolou, tak trochu i díky svým obráncům. Vyklouzl mu zpod lapačky a toho využil David Maček, pohotově jej umístil mezi tři tyče.

Hosté se nenechali zahanbit a také pohrozili. Střelecké pozdravy Kučery a Rauše byly pro Hlavinu jednoduchou záležitostí. A tak druhá třetina vyšla lépe RT TORAXu, když ji vyhrál 2:0.

V druhé minutě prostřední části zápasu si domácí zkusili další přesilovku. Újezdský přihrával zpoza brány před brankoviště, najíždějící Král se napřáhl, ale puk hokejkou netrefil. Doposud nejhezčí kombinace, kterou mohli diváci zhlédnout.

Tomáš Král dostal druhou šanci, kterou nepromarnil. V závaru na brankovišti nebyli hodonínští obránci dost důrazní, zato Král ano a tak doslova dostrkal kotouč za brankovou čáru. Hosté začali ztrácet herní elán. Nestačili bruslařsky a začali si tím pádem více pomáhat fauly.

Další oslabení bylo pro hosty neúspěšně ubráněno. Obránci si v brankovišti nevěděli rady, zavazeli v práci svému gólmanovi a z toho těžili domácí. Po spolupráci Mačka a Jakuba Kalety vedli domácí již 4:0. Třetí gól z přesilovky.

Po minutě se skóre opět měnilo a opět ve prospěch Poruby. Potrestali nepřesnou rozehrávku Hodonína z obranného pásma. Vrána zachytil puk a přihrál Daliboru Mihalovi, který vypálil na bránu a puk prošel za Lunerova záda.

I v druhé třetině se poštěstilo hostům prověřit kvality domácího gólmana. Na zteč se vydal Výmola a za nedlouho se o střelecký zápis postaral Sedlák. Byli to ojedinělé pokusy, protože jinak neměli hodonínští klid na rozehrání útočné akce. Nedokázali se protlačit přes domácí obranný val ležící již ve středním pásmu.

Do útočného pásma se dostali jen díky přesilovce. Měli puk pod kontrolou, na Hlavinu vystřelil Rauš a posléze Sedlák, ale ani tentokrát nebyli úspěšní. Domácí i ve čtyřech útočili. Do listiny střelců se mohl zapsat Maček. Dostal se přes obranu, byl sám před brankářem a k překvapení všech nevystřelil.

Nechal puk za sebou pro Palkoviče, ale ani on nestřílel. V rychlosti, kterou měl, promarnil střeleckou pozici. A taky se už stačili vrátit soupeřovi obránci a rázem bylo po gólovce. Za stavu 5:0 začali domácí hrát na krásu. Vymýšleli kombinace a díky tomu zahazovali gólové tutovky.

Luner, brankář hostí, vytáhl parádní zákrok lapačkou proti Mihalově střele. A v parádním výkonu pokračoval i v poslední třetině, když Rosypkovu střelu vytěsnil ramenem do ochranné sítě a zneškodnil i další domácí střely.

Čisté konto domácího brankáře mělo namále. Střela Adamce mířila do tyče. Hosté vycítili příležitost a zatlačili domácí do obrany. Byl z toho další pozdrav z hole Vaneka. Tlak na domácí se stupňoval a střel na Hlavinu bylo čím dál tím víc.

Na Hodonínu bylo i z hlediště patrné, že chce domácího gólmana připravit o čisté konto. V poslední části zápasu zařadili vyšší rychlostní stupeň a bylo to hned znát. Hráli živější hokej než uplynulé dvě třetiny. Pokusy Výmoly a Poláka nepadly zatím na úrodnou půdu.

Hostům se naskytla další přesilovka a odstřelovali domácí bránu, jak jen to šlo. Rauš, Kučera, Adamec měli slibné střely, ale buď je Hlavina viděl, nebo s patřičným štěstím vyrazil či schoval pod betony.

Jihomoravané byli v poslední třetině utkání aktivnější. Rychleji přistupovali k hráči s pukem, nepouštěli domácí do blízkosti Lunera a úspěšně je obírali o kotouč, čímž znemožňovali domácím jakékoliv útoky.

Gól na hokejce měli opět Výmola a zanedlouho Sedlák, jenže nakonec puk v síti lovil hodonínský Luner. Pátá přesilovka – čtvrtý přesilovkou gól. Antonín Újezdský tvrdou střelou mířil mezi betony a slavil se spoluhráči šestý gól v soupeřově síti.

Přesně po minutě se podruhé v zápase prosadil David Maček po spolupráci s Hurníkem. Poruba vedla již 7:0. Kaňkou na výkonu domácích byl zbytečný faul Krále na Poláka, za který dostal pět minut plus do konce utkání.

Přesilovku hosté dokázali využít a minutu před koncem zápasu připravili Hlavinu o čisté konto. Nastřelený puk Adamce o mantinel do pásma doklouzal k Tomáši Kučerovi, který pohotovou střelou domácího gólmana překvapil. Konečný výsledek posledního zápasu roku 2010 je 7:1.

Jelikož Přerov ve Frýdku-Místku pouze remizoval, tak se ocitl na druhém místě v tabulce díky skóre, které má Poruba rozhodně lepší. Vánoce a Nový rok přečká starší dorost RT TORAXu Poruba na čele tabulky a přejeme mu, aby tuto pozici udržel po zbytek sezóny, čímž by udělal radost trenérům, vedení a všem co jim přejí postup.

A teď mi dovolte popřát Vám klidné, šťastné a radostné vánoce. Do Nového roku pevné zdraví, pevná přátelství a pohodu u rodinného stolu (krb všichni nemají).

Ostatní výsledky 23. kola Ligy staršího dorostu – sk. Východ

HC Plus Oil Orlová – HK MD Šumperk 0 : 3
HC Frýdek-Místek – HC Zubr Přerov 1 : 1
HC Slezan Opava – SK Karviná 3 : 6
HC Břeclav – HK Jestřábi Prostějov 2 : 2

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): Do stavu 3:0 jsme hráli zodpovědně, když jsme vedli o pět branek, začali kluci vymýšlet, přestalo se nám dařit, spálili jsme spoustu tutovek. A za stavu 5:0 pro nás, přišlo zbytečně moc faulů. Nedá se říct nic jiného než, že jsme utrpěli vítězství.

Petr Kučera (SHK Hodonín): Přijeli jsme oslabeni o sedm hráčů díky nemocem. Kluci statečně bojovali proti druhému celku tabulky. Gratulujeme soupeři k výhře.