Bernard držel naděje na bod! Dorostenci s Mountfieldem padli 0:1

07.12.2023, Gabriela Juříková

Třetí vzájemný duel sehráli porubští dorostenci s Hradcem Králové. V Malé hale ČPP Arény hráli v rámci 24. kola extraligy dorostu vyrovnanou partii, ve které byl opěrnou zdí Petr Bernard. Základní hrací doba mohla klidně skončit bezgólově, protože ve hře pět na pět dokázali Moravcovi svěřenci soupeři výborně vzdorovat. Padli jen díky gólu z druhé třetiny v dvojnásobném oslabení.

Extraliga dorostu – Východ - 24.kolo čt 7.12.15:00
Mountfield HK, a.s.
HC RT TORAX Poruba
1:0(0:0, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 32. Studnický (Klíma). Rozhodčí: Honza – Hájková, Jiruška. Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 77. Střely na branku: 30:28. Průběh utkání: 1:0.
Mountfield HK, a.s.: Záruba – Vencl, Janeček, Forejtek, Studnický, D. Pavlík, J. Pánek – Hendrych, Šichan, Šedivý – Vondruška, Páleník, Klíma – Hornych, Koklar, Václavíček.
HC RT TORAX Poruba: Bernard – Majkowski, Michalík, S. Stasjuk, Noga, Dragon, Korbel – Skorochod, T. Vehovský, Ostřížek – M. Kozák, Stryczek, Dietrich – Václavek, Bobok, Ignatěnko.

První třetina byla odehrána ve svižném tempu. Hráčům na ni stačilo pouhých 26 minut s jednou početní výhodou. Mountfield byl ofenzivně dominantnější, ale narážel na výborně chytajícího Petra Bernarda, takže ani z vyložených šancí gól nepadl. A to ani v hradecké přesilovce. Na druhé straně měl Marek Záruba práci při střelách Boboka či Skorochoda a asi nejvíc mu bylo horko při úniku Dietricha ve vlastním oslabení. V závěru třetiny dostal nabito Ostřížek, do kabin se ale šlo za stavu 0:0.


Útočně pokračoval dorost RT TORAX i po přestávce. Únik Ostřížka s Vehovským – dva na jednoho – zhatila lapačka Záruby při střele druhého jmenovaného do odkryté brány. Porubané nezapomínal ovšem ani na obranu, čímž Hradci nedovolili výrazný postup před Bernarda. Utkání se lámalo v polovině druhé třetiny, kdy byl vyloučen Vehovský a po půl minutě RT TORAX špatně střídal. Dal soupeři 70 vteřin přesilovku pět na tři, kterou po 34 vteřinách ukončil Karel Studnický střelou do rohu. Bernard vykryl střely Klímy z levého kruhu, ale na střelu od modré neměl šanci v té rychlosti přesunu puku reagovat. V klasické přesilovce nastřelil Klíma tyč. Porubané využili zaváhání Záruby při rozehrávce a nebýt ujetí puku pod Václavkovou hokejkou, nahrál by spoluhráči na střelu do prázdné brány.


Třetí část zápasu rozehráli Porubané ve spokojenosti. Hradecké chyby v samém začátku třetiny ale nepotrestali. V osmé minutě získali přesilovku, kterou sehráli dobře. Daniil Skorochod se už už radoval z gólu po střele z pravého kruhu, ale Záruba předvedl zákrok snů a vyrovnání odmítl. V posledních deseti minutách základní hrací doby hrály týmy otevřený hokej. RT TORAX moc chtěl vyrovnat, Hradečtí Lvi přinejmenším udržet fotbalové vedení a nejlépe jej pojistit druhým gólem. Ani jeden celek nebyl ve svém snažení úspěšný. Hradecké vyautoval skvěle chytající Petr Bernard, Porubanům se nedařilo dokončovat výborně odehrané kombinace. Poslední minutu třetiny po oddechovém čase zůstal Bernard na střídačce. Dva domácí hráči nedostali puk do prázdné brány a zapomněli na zadní vrátka. Porubané ujeli tři na dva a od vyrovnání je dělila jen Zárubova lapačka.