Střelecky byli Porubané aktivnější, body v Pardubicích dorostenci ale nezískali

30.09.2023, Gabriela Juříková

Poslední zářijový den jeli porubští dorostenci na led druhého týmu skupiny B Pardubic. V brzkém odpoledni navázali na čtvrteční herní projev s tahem na branku a střelbou z každé možné pozice. A přestože po vedoucí brance následně jen dotahovali dvoubranková manka, tak do poslední setiny sekundy bojovali. Ale i přes prohru 3:6, ve střelecky velmi vyrovnaném utkání, zůstávají dorostenci RT TORAX o tři body před posledním Zlínem.

Extraliga dorostu – Východ - 8.kolo so 30.9.12:45
HC Dynamo Pardubice
HC RT TORAX Poruba
6:3(3:1, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 7. Vápeník (Ruml, D. Drábek), 12. Jansa (Řehořek, Šimonek), 20. Lempach (Ruml, Vápeník), 37. Lempach, 55. Rolinek (Vápeník), 59. Úlehla (Rolinek, Vápeník) – 3. T. Vehovský (Korbel), 26. Korbel (M. Kozák, Dietrich), 48. Majkowski (Indrst). Rozhodčí: Novotná – Hnilička, Topolský. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 73. Střely na branku: 33:37. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:3, 6:3.
HC Dynamo Pardubice: Veřmiřovský – Vápeník, Ruml, D. Jaroš, Jansa, Křečan, Řehořek – D. Drábek, Rolinek, Lempach – V. Tvrdík, Úlehla, Joska – Kafka, Šimonek, P. Tvrdík.
HC RT TORAX Poruba: Láryš – S. Stasiuk, Majkowski, Korbel, Kozák, Plánka, Michalík, Šima – Dietrich, Stryczek, Indrst – Ostřížek, Bobok, Skorochod – Ignatěnko, T. Vehovský, Václavek

Porubští dorostenci vstoupili do utkání s oslabením, ale tato hořkost jim paradoxně přinesla vedoucí gól. Pardubice nepustili do žádného zakončení a Porubané sami více méně útočili. Sedm vteřin scházelo k návratu Skorochoda na led, když přesně zacílil Tobiáš Vehovský a Veřmiřovského propálil nad beton. Druhou přesilovku si domácí už nenechali ujít a hned po vhazování před Láryšem se po bleskové nahrávce do puku opřel Teodor Vápeník a střelu od modré namířil do volného prostoru brány. Takže se od sedmé minuty hrálo nerozhodně 1:1. Změna mohla nastat při střele Dietricha, ale Veřmiřovský si pravou tyč ohlídal. Na konci dvanácté minuty po ubráněném porubském tlaku se Dynamo usadilo v útočné třetině, které ukončil Michal Jansa, když poslal puk mezi pravý beton a lapačku – 2:1. Tři minuty před koncem přesilovky získali hosté přesilovku. Ovšem než se usadili v útočném pásmu, čelil Láryš střele Lempacha. Pak už ale dirigoval hru RT TORAX a Veřmiřovský musel několikrát přerušit hru. Porubská přesilovka neměla dlouhého trvání. O polovinu početní výhody se ale hosté připravili a tak závěr dvacetiminutovky patřil domácím. Po druhém vstupu do pásma nahodil Štěpán Lempach kotouč na bránu, a přestože letěl mimo tři tyče, odrazem od porubského obránce se dostal do brány. Pro Porubany smolný gól do šatny.

Po přestávce si přesto drželi herní nasazení a po šancích v rovnovážném počtu hráčů přišla pro RT TORAX i příležitost v přesilovce. Snížení ale zase zkomplikovalo vyloučení. Jenže to Porubany nezastavilo v aktivní hře a prosadit se mohli opět v oslabení. Gólově to vyšlo až půl minuty po návratu Dietricha na led, kdy se do puku na modré opřel Adam Korbel po Kozákově nahrávce. O minutu později mohlo být vyrovnáno! Veřmiřovský střelu Semena Stasiuka na poslední chvíli vytěsnil vyrážečkou. Šance Dynama přišla v desáté minutě, kdy zpoza brány chtěl načapat Láryše Joska a klouzající puk v brankovišti dorazit Úlehla. Hru však přerušila porubská lapačka a pod ní schovaný puk. Za technický prohřešek, mnoho hráčů na ledě, čelili porubští dorostenci další přesile. Za každou cenu bránili jednobrankové manko. Padaly obětavě do střel i za cenu zranění, což se i stalo a hlavně puky pohotově vyhazovali z pásma. Proto se stav neměnil. Mohlo se tak stát při plném počtu hráčů po střele Skorochoda, ovšem Veřmiřovský byl u levé tyče připraven. Puk jen vyrazil a z druhé strany mohl střílet Ostřížek. Jenže byl faulován a Poruba si zahrála třetí přesilovku. Ta ale nedopadla nejlépe! Při Majkowského přesunu na osu hřiště na modré čáře se puku zmocnil Štěpán Lempach a sólový únik v oslabení zakončil střelou nad lapačku – 4:2 pro Pardubice.

Ve třetím dějství si Moravcovi svěřenci vytvořili šance i přesto, že jim puky odskakovali z hokejek a soupeř houževnatě znemožňoval založit útok. Nevzdávali boj ani souboje o kotouč. V osmé minutě třetí třetiny vykryl Veřmiřovský několik střel, ale na dělovku Mateusze Majkowského od modré už prostě nedosáhnul. Srovnání byli blízko Vehovský, Dietrich i Stryczek, jen kdyby puk třeba poskočil před brankářem nebo přišla v brankovišti teč. Nestalo se a naopak to byli domácí, kdo stav pět minut před koncem základní hrací doby měnil. Střela Vápeníka dostala Jana Láryše do pozice ležmo a ve skrumáži před brankou toho využil Tomáš Rolinek k dorážce do odkryté části brány. Porubský gólman se chtěl rychle dostat do brankového postavení, když zjistil, že je puk ve hře, ale už to nestihl. V čase 57:22 si vzali porubští trenéři oddechový čas, a protože se vhazovalo před Veřmiřovským, šel RT TORAX do hry bez brankáře. Pásmo Porubští neudrželi a při druhém pardubickém vyhození se podařilo Eriku Úlehlovi zavěsit do prázdné brány. A když v samém závěru, méně než půl minuty do konce třetí periody, dostala Poruba přesilovku, opět zůstal Jan Láryš na střídačce. Porubskou kombinaci ukončil časový limit a z Pardubic odjel Moravcův tým bez bodů.