Skalp Mountfieldu byl na dosah! Naději na závěrečný tlak dal gólman Petr Bernard

23.09.2023, Gabriela Juříková

Porubští dorostenci se po půl roce střetli s loňským osmifinálovým soupeřem. V sobotu 23. září na ledě Hradce Králové hodlali ukončit sérii tří proher jak v této sezóně, tak s Mountfieldem. Toho držel na distanc Petr Bernard, který čelil neuvěřitelným čtyřiceti střelám a jen pouhopouhé tři kotouče mu prošly za záda. Tím dával spoluhráčům šanci utkání srovnat, což se také stalo, jenže vyrovnávací gól nebyl rozhodčím uznán. Na obou porubských gólech se podílel Vít Dietrich. Jenže na body to nestačilo.

Extraliga dorostu – Východ - 6.kolo so 23.9.12:30
Mountfield HK, a.s.
HC RT TORAX Poruba
3:2(0:0, 3:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 22. Studnický (Páleník), 25. Klíma (Páleník, Forejtek), 37. T. Vítek (Vencl, Hendrych) – 35. Dietrich (Stryczek, J. Žídek), 53. M. Kozák (Stryczek, Dietrich). Rozhodčí: Jančí – Štěrba, Šesták. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 47. Střely na branku: 40:16. Průběh utkání: .
Mountfield HK, a.s.: Záruba – Vencl, Janeček, Forejtek, Studnický, D. Pavlík, J. Pánek – Vondruška, Frolík, T. Vítek – Klíma, Páleník, Hendrych – Hornych, Holoubek.
HC RT TORAX Poruba: Bernard – Václavek, Stasjuk, Kozák, Korbel, Michalík, Planka – Skorochod, Bobok, Ignatěnko – Indrst, T. Vehovský, Ostřížek – Žídek, Stryczek, Dietrich.

Hradečtí se postarali o první střely na Bernarda, ale také o první vyloučení. Porubané po znovu založení útočné akce si v přesilovce zastříleli. Záruba si poprvé sáhnul na puk po střele Tobiáše Vehovského a záhy děkoval horní tyči, kterou trefil Jan Ostřížek. RT TORAX si držel aktivitu i po přesilovce, ale branka nepadla. A ani při střelecké produktivitě domácích Lvů. Petr Bernard čelil v první třetině čtrnácti střelám. V druhé polovině periody vychytal samostatný únik Patrika Henrycha a v porubské přesilovce na konci třetiny odrazil útok Ondřeje Páleníka.

Puk si po úvodním buly druhé třetiny vzali domácí a v čase 21:45 otevřeli skóre. Obránce Karel Studnický podnikl útočný výlet a v těsné blízkosti Bernarda zakončil. Vyrovnání měl na holi Vít Dietrich, ale Marek Záruba jeho počin z levé strany vykryl. Reálnou možnost vyrovnání se porubskému dorostu naskytla ve třetí přesilovce. Jenže prohraný souboj v rohu vedl k druhému hradeckému gólu. Páleník vyhraným soubojem vybídl Filipa Klímu k úniku, a když kličkou přelstil porubského gólmana, slavil gól. Petr Bernard měl stále mnoho práce, držel však pořád hratelný stav. V druhé polovině třetiny napřáhl Vehovský, jeho střela ještě gólová nebyla. To o pár minut později se středem hřiště do samostatného úniku dostal Vít Dietrich a kličkou překonal Zárubu střelou k tyči. Po dvou minutách se ale stav změnil. Lvi si vzali dvojbrankový náskok zpět, když proměnili početní výhodu. Vencl rozehrával zpoza vlastní brány nahrávkou na modrou a Tobiáš Vítek následně poslal puk k levé tyči. Porubané se snažili ve zbývajících pěti minutách skóre změnit, ale Zárubova si už žádný zákrok nepřipsal.

Na začátku třetí tercie stačilo málo, aby bylo utkání zdramatizováno. Ignatěnko z protiútoku mířil mezi betony, což ale Záruba včas přečetl a adekvátně zakročil. Porubany psychicky nakoplo přečkané oslabení i ubráněný pokračující tlak, z čehož vyplynul další protiútok, který vyústil v Dietrichovo zakončení a dorážku. Záruba dvojbrankový stav udržel. Ovšem i porubský brankář Petr Bernard svými zásahy a zákroky držel ze svého pohledu stav 1:3 i v dalším oslabení. Což se změnilo ve třinácté minutě třetího dějství. Hradecká obrana si včas nevšimla najíždějícího Martina Kozáka, jenž v mezikruží dostal přesnou nahrávku na hůl od Stryczka a poté, co si gólmana rozhýbal, zasunul puk bekhendovou kličkou za brankovou čáru – 2:3. Snížení dodalo Porubanům energii a hlavně šanci vyrovnat. Ostřížkova rána skončila na betonech a další střela, tečovaná, jen zázrakem neskončila za hradeckou brankovou čarou. A neuspěl ani Václavek se střelou od modré. V čase 59:16 stáhl trenér Moravec Bernarda na střídačku a v čase 59:52 dostali porubští dorostenci kotouč za brankovou čáru. Jenže rozhodčí dosažení branky neuznali pro postavení útočícího hráče v brankovišti. Přestože tam byl zřejmě dotlačen hradeckým obráncem. Po oddechovém čase měli Porubané osm vteřin na vyrovnání. Mnoho, ale zároveň málo, času. Oba týmy chtěly ukončit sérii tří proher a dělaly pro to vše. Vítězství si Hradec pohlídal.