V Sokolově padlo deset gólů, rozhodovaly až nájezdy! Bonusový bod získal RT TORAX

24.02.2024, Gabriela Juříková

V rámci 50. kola Chance ligy vedl RT TORAX na severu Čech jen jednou, jinak dotahoval branková manka a v závěru základní hrací doby si vynutil prodloužení. Bonusový bod získali v nájezdech Porubané díky Razgalsovi a opět v Sokolově vyhráli.

CHANCE LIGA - 50.kolo so 24.2.17:00
HC Baník Sokolov
HC RT TORAX Poruba 2011
5:6sn(2:2, 2:1, 1:2 – 0:0)
Branky a nahrávky: 6. Vracovský (Klejna, Tomeček), 19. Weinhold (Kverka, Tomeček), 29. Vracovský (Tomeček, Osmík), 40. Osmík (Polák, Přikryl), 41. Bernovský (Csamango) – 14. Mrázek (Doudera, Honejsek), 17. Gřeš (Vachovec, Berisha), 36. Střondala (Klimíček), 42. Berisha (Razgals, Gutwald), 57. Šoustal (Střondala), roz. náj. Razgals. Rozhodčí: Bejček, Čáp – Maštalíř, Juránek. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 569. Střely na branku: 40:21. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:3, 5:3, 5:5.
HC Baník Sokolov: Michajlov – M. Rohan, Tureček, Rulík, Weinhold, Mlčák, Klejna – Vracovský, Kverka, Tomeček – Bernovský, Vrdlovec, Csamango – Přikryl, Osmík, V. Polák I – Křemen, T. Rohan, D. Novotný.
HC RT TORAX Poruba 2011: O. Bláha – Doudera, A. Sedlák, Klimíček, Voráček, Gutwald, Lemcke, J. Stehlík – Klímek, Střondala, Christov – Šoustal, Honejsek, Razgals – Gřeš, Vachovec, Berisha – Vehovský, Krenželok, P. Mrázek.

Bláha čelil první střele až ve čtvrté minutě, kdy se protáhl kolem obrany Bernovský. A hodně nepříjemné střele čelil od Weinholda v minutě následující. V závěru šesté minuty rozebrali domácí porubskou obranu tak, že Tomáš Vracovský protečoval puk v podstatě do prázdné brány, když si sjížděl na pravé straně k brankovišti.

Později měli šance i hosté. Michajlov Christovo nahození přikryl u levé tyče a následně byl odpískán Střondalův faul. RT TORAX oslabení přečkal bez následků. Přestože byl Baník hodně aktivní a pokračoval v tom i po vypršení početní výhody. Když ve třinácté minutě získala výhodu Poruba, využila ji k vyrovnání skóre. Petr Mrázek vyslal střelu zápěstím po Vehovského nahrávce. Ondřej Bláha byl v dalších minutách velkou oporou týmu, když pochytal vyložené šance Vrdlovce a Csamanga. Čímž dal týmu příležitost strhnout vedení na svou stranu. Gól muselo posvětit video, které rozhodčí nějakou dobu hodnotili, až uznali, že přetlačovaná na brankovišti byla v mezích pravidel a gól Tomáše Gřeše platil.
V čase 17:21 byl vyloučen Razgals za sekání a k překvapení celé střídačky i Voráček. Sokolov hrál přesilovku pět na tři v pohybu a střelbě. Bláha předváděl skvělé zákroky, ovšem střelu Martina Weinholda přes hradbu hráčů před sebou neviděl. Zbývající čas oslabení už Porubané ubránili. Bláha dokázal číst i křižné nahrávky, takže střely lapil, jako tu bez přípravy od Vracovského.


Po přestávce byli Sokolovští hodně času na kotouči a bylo vidět, že lídra Chance ligy moc chtějí porazit. Sedmkrát za sebou vzájemná utkání vyhrál právě RT TORAX. V sedmé minutě poklepal Bláha brankovou konstrukci po střele Vracovského. Zvonění slyšeli diváci ještě pár minut poté, taková to byla rána. Před polovinou třetiny našli Režnarovi svěřenci své tempo a dostali se do utkání. Střondalova dělovka se otřela Michajlovi o vyrážečku. Následně šel porubský snajpr na trestnou lavici, kde pobyl pouhých šest vteřin, když po vyhraném buly střílel Tomáš Vracovský.

RT TORAX brzy získal přesilovku při vyhození kotouče mimo plochu. Honejskovo zakončení k bližší tyči malinko zastavil a tím se Michajlov stačil přesunout. V druhé polovině třetiny byli herně lepším týmem Porubané. Dostávali se i do přečíslení či samostatných úniků. Gřeš byl v jednom takovém osekáván a sudí nabídli Porubě trestné střílení. Vyrovnat se Tomáši Gřešovi nepodařilo. To zařídila Střondalova formace. Michajlov jednu střelu vyrazil před sebe, puk doputoval na modrou k hokejce Jiřího Klimíčka a jeho tvrdou střelu ve slotu tečoval Vojtěch Střondala pod horní tyč. I tuto branku rozhodčí překontrolovali u videa. Do kabin se ale nešlo za stavu 3:3. Dvacet vteřin před koncem druhého dějství vrátil vedení na stranu Sokolova po tlaku v brankovišti Martin Osmík.


Nebyla odehrána ani minuta, když jeli domácí ve třech na bránu. Csamango si narazil puk s Janem Bernovským, jemuž těsně před brankovištěm poslal puk přes obránce na finální zakončení do odkryté poloviny brány a Baník byl poprvé ve dvoubrankovém vedení. To ale nemělo dlouhého trvání. Porubané po středovém buly vjeli do útočné třetiny. Aaron Berisha se postavil na osu hřiště, a když získal nahrávku z pravého rohu, lehce puk usměrnil Michajlovi mezi betony. Sokolov pak bránil už od červené čáry. RT TORAX tak těžko přecházel do útočné třetiny a měl možnost zápas srovnat. Dlouho se hrálo bez přerušení. Porubané měli několik šancí, třeba když Michajlov sám upadl nebo v přečíslení, protože se dlouho hrálo bez přerušení a domácí celek byl pod tlakem v nemožnosti střídat. Píšťalka se ozvala až ve dvanácté minutě třetí periody po sokolovské střele.


Možnost vyrovnat měli hosté v 55. minutě v početní výhodě, což se ale stalo až po návratu Rulíka na led, kdy se na Michajlova nahrnul Tomáš Šoustal. První pokus nevyšel, tak přišel reparát po střele Střondaly a necelé tři minuty před koncem základní hrací doby bylo srovnáno – 5:5. Domácí se snažili v poslední minutě strhnout vedení opět na svou stranu, proti byl pozorný Ondřej Bláha.


Prodloužení odehrály celky ve vyčkávacím tempu. Přerušovalo se minimálně, a protože branky nebylo dosaženo, přišly na scénu samostatné nájezdy. Rozhodla až pátá série, kdy za stavu 1:1 proměnil svůj pokus Frenks Razgals. Roman Přikryl neodpověděl kladně a tak si Porubané odvezli dva body a další výhru nad Sokolovem.

Ohlasy k utkání

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Vyhráli jsme za dva body, první třetina byla taková, jak bychom byli ještě v autobuse. Pak jsme stáhli hru na tři pětky a tempo už bylo správně. Včera a dnes jsme něco zkoušeli, takže hráči už toho měli plné zuby a ukázal se morál, který jsme chtěli zjistit. Výsledek pro nás dobrý, dva body – v pořádku.