Ani srdnatý výkon dorostenců nestačil na domácí Hradec Králové, v sobotu zakončí základní část

03.03.2023, Gabriela Juříková, Lukáš Bajgar

Extraligový dorost v dlouhodobé soutěži vybojoval účast v playoff už před Vánoci, v nadstavbové části získává cenné zkušenosti pro vyřazovací část. V pátečním 21. kole nestačili na domácí Hradec Králové a podlehli 0:4, v sobotu je čeká poslední kolo základní části na ledě nedalekých Pardubic.

Extraliga dorostu – Východ - 21.kolo pá 3.3.14:30
Mountfield HK, a.s.
HC RT TORAX Poruba
4:0(1:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 16. Páleník (Vítek), 38. Novotný (Pavlík), 39. Novotný (Aschenbrenner, Pavlík), 57. Novotný (Pavlík). Rozhodčí: Raška – Teršíp, Hnilička. Diváci: 46. Vyloučení: 4:0. Bez využití. V oslabení: 1:0. Střely na branku: 41:30. Průběh utkání: 4:0.
Mountfield HK, a.s.: Petřík – Pánek, Studnický, Samek, Janeček, Mráz, Černý, Burda, Vencl – Brzák, Aschenbrenner, Hendrych, Novotný, Vítek, Pavlík, Páleník, Klíma.
HC RT TORAX Poruba: S. Sobol (od 40. Turoň) – S. Stasiuk, Bodnar, Jeřábek, Veselý, Michalík – M. Hlaváč, Hansel, Skorochod – T. Vehovský, Jevtěchov, Zachariasz – Korpas, Indrst, Žídek

Porubané měli Hradci co vracet, takže hodlali soupeře překvapit. Ovšem první nebezpečná zakončení předvedli domácí. Samuel Sobol svou pravou tyč ve všech třech případech odbře utěsnil. V šesté minutě se v bezprostřední blízkosti porubské klece neprosadil Pavlík. Na druhé straně se nepodařilo protlačit se přes obranu Korpasovi a Hanselovi v osmé minutě utkání prošel puk pod čepelí při střílené nahrávce do pásma v podání Hlaváče. V šestnácté minutě po hokeji nahoru dolů otevřel skóre při přečíslení dva na jednoho Ondrej Páleník, kterému přes Stasiuka nahrál na teč do odkryté poloviny brány Vítek. Po dvou minutách hry mohlo být srovnáno, kdyby Vojtěch Petřík nenastavil levý betony včas proti teči Olafa Zachariasze, kterého u tyče našel Jevtěchov. Pár vteřin před přestávkou se Tomáš Hansel dostal do úniku a stíhán obráncem nestačil udělat žádnou kličku, takže puk prostě poslal na bránu a trefil připraveného gólmana.

Přestávka Ostravanům prospěla. Ve druhém dějství byli aktivní, Petříka zasypali střelami a jako první si zahráli přesilovou hru. Z mnoha šancí a kombinací i v plném počtu hráčů ale nevytěžili vyrovnání. Po pasáži hry ve středním pásmu, kdy si týmy nedaly moc prostoru k založení útočných akcí, se Mountfield dostával víc a víc do zakončení, což vyústilo ve dva góly Adama Novotného. V 38. minutě udělal Sobolovi kličku kolem betonu a o minutu později stál mezi kruhy, když mu na střelu z první nabil Vojtěch Aschenbrenner. Při otočce k bráně se trefil mezi betony. Při souboji před domácí brankou došlo k souboji, po němž zůstal domácí hráč sedět na ledě s krvavým šrámem. Sudí souboj ohodnotili jako zásah do oblasti hlavy a krku trestem ve hře a Oleksij Jevtěchov šel do kabiny o 51 vteřin dřív než ostatní.

RT TORAX třetí část neodehrál vůbec špatně, i když přišel o klíčového centra. Do brány se tlačil Tomáš Hansel a příležitosti si vypracovali i další hráči. Jenže Petřík domácí tým podržel a to i proti porubské přesilovce pět na tři. V klasickém oslabení se Královehradečtí osvobozovali vyhazováním puků a při napadání porubské rozehrávky v hloubi jejich pásma vybojovali dokonce čtvrtou branku. Adam Novotný vymíchal Turoně, který se do brány postavil ve třetím dějství, a lze usuzovat, že zaznamenal první hattrick, když si kotouč od rozhodčích vzal. Porubané měli záměr vzít si doma ztracené body, ovšem nemocemi oslabený tým dělal to nejvíc co mohl. Z ČPP arény odjíždí bez bodového zisku.